Vitrectomia este intervenția chirurgicală care constă în scoaterea vitroasei (gelul transparent care umple cavitatea oculară, în spatele cristalinului). Vitrectomia se efectueză în caz de hemoragie intravitreană, oricare i-ar fi originea (ruptură retiniană, traumatism, formare de neovase), care nu se resoarbe în timp de câteva săptămâni; în caz de dezlipire de retină cu tracțiune a vitroasei sau cu aderențe vitreoretiniene proliferante: după unele inflamații (uveite) sau infecții importante ale ochiului și care deranjează vederea, cu scopul de a curăța cavitatea.
Cuprins
Dezlipire de retină
Dezlipirea de retină este rezultatul procesului de separare a membranei vasculare retiniene, ea fiind ridicată sau deplasată din poziția sa normală.
Hemoragia în vitros
Hemoragia în vitros este prezența sângelui în vitros datorită ruperii unor vase sanguine.
Gaura maculară
Este patologia caracterizata de un defect (sau ruptura) al întregii grosimi retiniene care cuprinde foveea (regiunea centrala a maculei).
Membrana epimaculară
Este un strat subțire care acoperă retina în zona centrală a acesteia (macula).
Retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică este o afecțiune a vaselor de sânge care își deteriorează structura și funcția normală, nu mai irigă retina, devin slăbite, se rup și inundă retina de sânge.