Hemoragie-in-vitros-ochi-afectat
februarie 6, 2023

Vitrectomie – întrebări frecvente

Ce este vitrectomia?

Vitrectomia este o procedură chirurgicală care implică înlăturarea gelului vitros din interiorul ochiului și înlocuirea acestuia cu un alt material.

Ce presupune chirurgia vitrectomiei?

Se fac incizii mici în albul ochiului și se introduc instrumente foarte fine. În primul rând, gelul vitros este îndepărtat (vitrectomie) și apoi un strat foarte delicat (membrana limitativă interioară) este îndepărtat cu atenție de pe suprafața retinei din jurul găurii maculare pentru a elibera forțele care mențin gaura deschisă. Ochiul este apoi umplut cu o bulă de gaz temporară, care apasă gaura maculară pe partea din spate a ochiului pentru a-l ajuta să se etanșeze. După aceasta, vederea va fi foarte slabă, senzația se resimte ca și cum ați avea ochiul deschis sub apă. Intervenția se efectuează la microscop sub anestezie locală. Intervenția de vitrectomie nu este una dureroasă.

Care sunt alternativele la vitrectomie?

Alternativele la vitrectomia pot include tratamentul medicamentos, terapia cu laser și alte intervenții chirurgicale minore.

Cum se face recuperarea după o vitrectomie?

Recuperarea după o vitrectomie poate include utilizarea unor medicamente pentru a preveni infecțiile și a reduce durerea, evitarea activităților care pot cauza stres la ochi și alte recomandări specifice ale medicului.

Care sunt efectele pe termen lung ale unei vitrectomii?

Efectele pe termen lung ale unei vitrectomii pot include îmbunatățirea vederii, reducerea sau prevenirea complicațiilor asociate cu afecțiunea originala și altele.

La ce mă pot aștepta după operația de vitrectomie?

Echilibrul vă poate fi afectat și veți avea probleme cu aprecierea distanțelor, așa că fiți conștienți de pași și borduri. Este posibil să aveți probleme cu activități precum turnarea lichidelor sau ridicarea obiectelor. În cele 7-10 zile după operație, bula de gaz începe încet să se micșoreze. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, spațiul care a fost ocupat de gaz se umple cu fluidul natural produs de ochi, iar vederea dumneavoastră va începe să se îmbunătățească. De obicei, vi se vor prescrie 2 sau 3 tipuri de picături oftalmice de luat după operație care conțin antibiotic, steroizi sau picături oftalmice necesare pentru a controla presiunea din ochi. Va trebui să reveniți pentru un control la aproximativ 2 săptămâni după operație și, dacă totul este bine, picăturile vor fi reduse în următoarele săptămâni.

În primele câteva săptămâni după întoarcerea acasă, poate fi necesar să evitați:

  • să vă frecați la ochi
  • înotul – pentru a evita posibilele infecții
  • exercițiul intens
  • machiajul ochilor

Care este durata de recuperare după o vitrectomie?

Durata de recuperare după o vitrectomie poate varia și poate dura pana la câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului și de gravitatea afecțiunii tratate.

Lasă un comentariu