Ulciorul (orjeletul) este o afecțiune contagioasă, comună, la ochi. Orjeletul apare ca urmare a unei infecții bacteriene, la o glandă uleioasă sau la baza foliculului firului de păr de pe pleoapă. Ulciorul este un nodul umflat, roșu, dureros, care de cele mai multe ori se vindecă fără tratament. Ulcioarele interne necesită intervenție chirurgicală.
Ulciorul (orjeletul) sau urciorul este un abces roșu și dureros, ce apare pe pleoapă. De regulă, ulciorul nu reprezintă un motiv de îngrijorare și se poate trata acasă. Sunt însă și situații în care o astfel de infecție poate evolua rapid, cu consecințe asupra vederii, și atunci este nevoie de ajutor medical de specialitate.
Ce este ulciorul (orjeletul)?
Ulciorul, urciorul sau orjeletul poate să apară la un ochi sau chiar la ambii și se manifestă ca o ridicătură roșie. Umflătura este asemănătoare unui coș, extrem de sensibilă și dureroasă.
Nodulul inflamat poate fi situat la marginea pleoapei superioare sau pe cea inferioară, în exterior sau chiar la interior. În cele mai multe cazuri, ulciorul poate să dispară de la sine în câteva zile și, numai în situații excepționale, este nevoie de intervenție medicală de specialitate. Chiar și după vindecarea completă, în cazul ulcioarelor interne este nevoie de operație pentru îndepărtarea nodulilor rămași.
Ulciorul are în interior puroi și celule inflamatorii produse atunci când un folicul sau o glandă înfundată se infectează. După câteva zile, punga de puroi, cu punct galben în vârf, se sparge și presiunea din interior scade. Pe măsură ce puroiul se scurge, durerea și inflamația se pot ameliora.
Vârsta nu este un impediment, orjeletul poate să apară în orice împrejurare, și pe fondul unei igiene precare.
Persoanele adulte care au și alte probleme oculare, diabet sau un colesterol ridicat, au un risc mai mare să dezvolte ulcior, pentru că uleiul din glandele sebacee este mai gros și colmatarea se ivește mai ușor. Ulciorul poate fi foarte contagios. Vindecarea se produce într-o săptămână sau două, dar uneori poate fi vorba de o durată mai mare.
Tipuri de ulcior (orjelet)
Ulcior extern
Orjeletul extern apare pe suprafața pleoapei superioare sau inferioare. Este printre cele mai frecvente variante întâlnite atât la copii, cât și la adulți. Cauza ulciorului extern pare să fie o infecție la nivelul foliculului genelor. În cazuri rare, ulciorul extern se manifestă pe fondul înfundării sau al depozitării de reziduuri la nivelul unei glande sebacee situată pe marginea pleoapei.
Ulcior intern
Și orjeletul intern poate să fie localizat pe ambele pleoape, superioară sau inferioară, dar la interior, cu fața spre globul ocular. Cauza este o infecție a glandei ce produce uleiuri și are rolul de a menține ochiul umezit mereu. Pentru că se dezvoltă, ulciorul intern poate fi cu mult mai supărător și dureros față de cel extern.
Care sunt cauzele de apariție ale ulciorului (orjeletului)?
- Infecție bacteriană cu stafilococi în glandele producătoare de ulei ale pleoapei;
- Igienă precară;
- Frecarea pleoapelor și a ochilor;
- Poluarea;
- Produse cosmetice utilizate la comun cu persoane infectate;
- Utilizarea o perioadă îndelungată a lentilelor de contact;
- Igienă deficitară a lentilelor de contact;
- Înotul în piscine murdare.
Simptome pentru ulcior (orjelet)
- Umflarea și înroșirea pleoapelor;
- Lăcrimare excesivă;
- Formarea unor cruste pe pleoapă care nu permit deschiderea completă a ochiului;
- Fotosensibilitate;
- Durere și mâncărime;
- Senzația de nisip sau praf în ochi;
- Arsură și disconfort la nivelul nasului și gâtului;
- Secreții nazale apoase;
- Febră.
Cum se diagnostichează ulciorul (orjeletul)?
Dacă simptomele nu se ameliorează în 7 zile sau nu mai puteți deschide ochiul din cauza mărimii și a durerii provocate de ulcior, mergeți de urgență la consult la un centru medical oftalmologic.
Diagnosticul de ulcior se pune după o examinare fizică, dar și o discuție despre momentul apariției, simptome și evoluție. Medicul de specialitate, poate decide o investigație completă la nivelul ochilor, în anumite situații, astfel încât să beneficiați de servicii și tratamente oftalmologice cu echipamente de ultimă generație.
Opțiuni de tratament pentru ulcior (orjelet)
Remedii la domiciliu
Compresele cu apă călduță sau rece, ținute timp de 10 – 15 minute pe pleoape, pot aduce alinare unor persoane. De asemenea, mai ales la debutul infecției, mulți cred că săculeții de ceai verde calzi, așezați pe pleoape reduc inflamația și calmează durerea.
Alteori poate fi vorba de spălarea ochilor, cu blândețe, cu mișcări delicate, cu ceai de mușețel sau gălbenele pentru tratarea inflamației și stimularea vindecării.
Consultați medicul înainte de a urma oricare dintre variantele descrise pentru a nu vă agrava starea de sănătate.
Extra sfat: renunțați la machiaj și la lentilele de contact, până la vindecarea completă.
Tratament medicamentos
Uneori poate fi vorba de administrarea unui antibiotic sau antiinflamatoare, sub formă de picături sau unguent pentru a trata și stopa infecția.
În situația în care punctul roșu este mare și are mult lichid în interior, medicul poate decide, drenarea ulciorului, cu anestezie locală sau poate opta pentru injecții cu steroizi pentru reducerea inflamației și a durerii provocate de orjelet.
Tratament chirurgical
Un ulcior mare, extern, care presează pleoapa și crește în volum sau supurează și elimină o cantitate mare de puroi poate fi eliminat chirurgical, dacă medicul decide că aceasta este cea mai bună variantă de tratament. De asemenea, după vindecarea unui ulcior intern, atunci când rămâne un nodul, medicul va îndepărta printr-o intervenție chirurgicală umflătura pentru ca vederea să nu fie împiedicată.
Ulciorul (orjeletul): prevenție
Ulciorul (orjeletul) nu poate fi prevenit mereu. Totuși, dacă acordați o atenție sporită igienei personale și rutinei zilnice, puteți să reduceți riscul de a contracta această infecție.
Iată care sunt recomandările specialiștilor:
- Igienă corectă a mâinilor, în special înainte de a atinge fața și ochii;
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte și după folosirea lentilelor de contact și a genelor false;
- Utilizarea lentilelor de contact și a genelor false în conformitate cu recomandările și instrucțiunile existente, fără a depăși perioada indicată;
- Curățarea feței și a ochilor, îndepărtarea machiajului și a reziduurilor acumulate pe durata zilei, înainte de a merge la culcare;
- Folosirea ustensilelor și a truselor de machiaj, precum și a prosoapelor de față, individual;
- Înlocuirea ustensilelor de machiaj o dată la câteva luni;
- Respectarea tratamentelor pentru alte afecțiuni oculare: dezlipirea de retină, gaura maculară, cataracta, conjunctivita, glaucom etc.
Ulciorul (orjeletul) este o infecție contagioasă, se manifestă la persoanele care își freacă ochii și nu au un ritual de igienă corect. Ulciorul apare când o glandă înfundată sau un folicul al firului de păr de pe pleoapă se infectează. Afecțiunea este dureroasă, dar în cele mai multe cazuri orjeletul se resoarbe. Dacă apar complicații și ulciorul împiedică vederea, consultați medicul pentru tratament de specialitate. Sunt situații în care intervenția chirurgicală este necesară pentru înlăturarea formațiunii produsă de ulcior.
Ulciorul (orjeletul): cauze, tipuri, manifestări, diagnosticare și opțiuni de tratament. Măsuri de prevenție pentru împiedicarea recidivelor.