Strabismul este o afecțiune care constă în nealinierea corespunzătoare a ochilor, ceea ce face ca aceștia să privească în direcții diferite. Strabismul se poate observa la naștere, dar poate să apară și mai târziu. Netratată, afecțiunea oculară duce la vedere încețoșată sau dublată, aspect care se poate permanentiza. Opțiunile de tratament variază de la purtarea ochelarilor până la intervenție chirurgicală pentru realinierea ochilor.
Cuprins:
- Ce este strabismul și cum se manifestă?
- Cauzele strabismului
- Tipuri de strabism
- Simptomele strabismului
- Diagnosticul strabismului
- Opțiuni de tratament pentru strabism
Strabismul este o afecțiune oftalmologică ce poate fi observată la copii, de la naștere, dar poate să se manifeste și la adulți. Atunci când privirea se concentrează pe un obiect, se observă cum ochii privesc în direcții diferite, chiar și în cruciș.
Este important ca acest fenomen să fie sesizat rapid pentru ca medicul să poată stabili un diagnostic corect și să recomande un tratament adecvat. Specialistul va constata simptomele și va face investigațiile necesare pentru a determina dacă suferi de una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale ochilor care a contribuit la apariția strabismului. O bună parte dintre problemele oftalmologice își pot găsi rezolvarea prin tratamente laser.
Ce este strabismul și cum se manifestă?
Strabismul sau privirea în cruciș este o problemă care apare atunci când ochii nu sunt aliniați în paralel. Un ochi poate fi îndreptat înainte, iar celălalt se întoarce spre exterior, privește în sus, în jos sau spre interior. În plus, mișcările se pot schimba între cei doi ochi (1).
Deși de regulă se întâlnește frecvent la copiii mici, strabismul apare și la vârste înaintate. Nealinierea globurilor oculare face ca ochiul care privește drept să fie cel dominant, iar imaginea formată la nivelul său să devină prioritară pentru creier. Acest lucru, în timp, determină creierul să ignore imaginile anormale primite de la ochiul mai slab.
Vederea începe să se estompeze sau din contră, este dublată în ochiul slab. “Ochiul leneș” este o afecțiune cunoscută sub numele de ambliopie și înseamnă că performanța slabă a unuia dintre ochi determină o modificare radicală de recepționare a imaginilor în creier, percepția în profunzime fiind serios afectată. Strabismul poate să se manifeste permanent sau doar în anumite condiții (2).
Cauzele strabismului
Strabismul poate fi cauzat de numeroase deficiențe care pot să apară la nivelul celor 6 mușchi ce trebuie să ajute la realizarea mișcărilor oculare. Atunci când acești mușchi nu lucrează corect împreună, când există o afecțiune sau o tulburarea la nivelul creierului, capacitatea de efectuate a mișcărilor oculare sincron este afectată.
Copiii se pot naște cu strabism sau afecțiunea poate să apară în primii ani de viață.
Cauza apariției strabismului la adulți poate fi reprezentată de existența unor boli cronice:
- diabet;
- dereglări ale glandei tiroide;
- accidentări sau lovituri în zona capului;
- accidente vasculare cerebrale;
- apariția unor deficiențe musculare, căpătate în urma realizării unor intervenții chirurgicale la ochi (1).
Alte posibile cauze de apariție a strabismului vizează moștenirea genetică sau viciile de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism, precum și diferențele mari de dioptrie între cei doi ochi.
Sunt însă și cazuri ale unor persoane diagnosticate cu sindrom Down sau care au paralizie cerebrală și, pe fondul complicațiilor acestor boli, dezvoltă strabismul (3).
Unele din cauzele rare de apariție a strabismului pot fi tumorile cerebrale sau probleme neurologice ale sistemului nervos (4).
Tipuri de strabism
Există mai multe tipuri de strabism ce pot fi clasificate în funcție de direcția de aliniere a ochilor, de momentul apariției, dar și ținând cont de cauza de producere a afecțiunii.
Hipermetropie
În această variantă, ochiul se întoarce în sus, pe axa verticală (2).
Hipotropie
Ochiul se poate întoarce în jos, raportat la axa verticală (2).
Esotropie infantilă
Această afecțiune la sugari face ca ambii ochi să privească spre interior, pe axa orizontală. Dacă apare mai târziu, copilul va avea aceeași poziție spre interior a ochilor atât la formarea imaginilor de aproape, cât și pentru cele de la depărtare în strabismul convergent (4).
Esotropie acomodativă
Acest tip de strabism apare congenital, dar și în situațiile unei hipermetropii necorectate. Ochii tind să se întoarcă spre interior, pe axa orizontală, ceea ce face ca vederea să fie dublată. Tendința copilului este aceea de a se uita cu un singur ochi la obiectele de aproape sau să încline capul pentru a putea vedea (4).
Exotropie intermitentă
Persoanele cu acest tip de strabism pot concentra privirea pe un obiect, un ochi va privi înainte, în timp ce al doilea va migra spre exterior, pe axa orizontală. Vederea este dublă, iar obiectele vor fi greu de vizualizat la distanță sau dacă sunt în lumină puternică. Exotropia intermitentă poate să apară la orice vârstă (4).
Strabism fals sau pseudostrabism
Simptomele strabismului
- disconfort fizic în zona din jurul ochilor, simt mușchii oculari în tensiune;
- dificultate la citire;
- pierderea percepției profunzimii imaginilor;
- privirea printre gene sau cu ochii pe jumătate închiși în încercarea de a percepe imaginea clară;
- înclinarea capului sau întoarcerea spre o parte, pentru a putea vedea clar.
Diagnosticul strabismului
Medicul specialist poate pune un diagnostic corect, după un examen oftalmologic complet. Acuitatea vizuală, refracția, teste de aliniere și focalizare, dar și examinarea ochiului după dilatarea pupilei (1), toate sunt necesare pentru recunoașterea afecțiunii.
Programează un control la Centrul Medical Oftalmologic Vitreum pentru a beneficia de o consultație oftalmologică pentru copii sau de un consult oftalmologic pentru adulți. Echipa noastră este alcătuită din medici specialiști cu o vastă experiență în domeniu. Echipamentele moderne utilizate vin în sprijinul pacienților, astfel încât tratamentul să fie personalizat, iar rezultatele cele preconizate.
Dentistul trebuie informat despre istoricul medical al pacientului. Precizează simptomele sesizate și momentul apariției acestora!
Strabismul poate fi diagnosticat la bebeluși și copiii mici, în cadrul controlului oftalmologic preventiv care trebuie realizat din primul an de viață al acestora. Aparatura și procedurile de diagnosticare ale celor mai comune afecțiuni oftalmologice la copii este concepută astfel încât să se adapteze nevoilor lor specifice. Examinarea oftalmologică a copilului se va realiza într-un spațiu unic, cu jucării și desene atractive, pentru ca acestuia să nu îi fie teamă.
Opțiuni de tratament pentru strabism
Ochelari sau lentile de contact
Această variantă poate fi recomandată de medicul specialist pentru încercarea de a determina un efort mai mic de focalizare pentru ochi. Astfel, ochii sunt aliniați în paralel (4).
Ochelarii sunt utili și pacienților care au vicii de refracție ce nu au fost corectate anterior. Lentilele de corecție pot ajuta la reducerea cantității de lumină care pătrunde în ochi. Pentru a percepe imaginea clară, ochiul nu se va mai întoarce (4).
Exerciții ortoptice
Exercițiile pentru ochi pot fi utile în anumite tipuri de strabism, dacă sunt efectuate în conformitate cu recomandarea medicală (1).
Tratament medicamentos
În unele cazuri, oftalmologul poate prescrie picături pentru ochi sau unguente care să obtureze temporar vederea în ochiul dominant, încurajând astfel dezvoltarea vederii în ochiul slab.
Alteori poate fi vorba de administrarea controlată a unor injecții cu toxină botulinică – Botox, încercându-se slăbirea un mușchi ocular hiperactiv (4).
Acoperirea unui ochi
Peticul pe ochi poate fi folosit la copiii mici pentru a trata ambliopia sau “ochiul leneș”. Acoperirea ochiului dominant pentru a stimula puterea de focalizare a celui slab poate fi o strategie utilă, care să aibă efecte și în ceea ce privește îmbunătățirea vederii, printr-un control al alinierii ochilor (4).
Tratament chirurgical
Intervenția chirurgicală asupra mușchilor oculari țintește modificarea lungimii sau a poziției acestora, astfel încât alinierea ochilor să se realizeze corect. Opțiunea potrivită în unele cazuri este cea de chirurgie refractivă cu laser.
Operația de strabism poate fi însoțită uneori și de altă intervenție, suplimentar, pentru poziționarea corectă a ochilor (1).
Controalele oftalmologice periodice sunt importante pentru sănătatea ochilor, dar și o modalitate bună de a identifica strabismul, chiar și pe cel aflat în fază timpurie de manifestare, când mișcările sunt imperceptibile.
Strabismul este o afecțiune în care ochii nu privesc în același timp un obiect, unul dintre ei migrând în sus, jos, spre interior sau spre exterior. Imaginea formată pe retină este încețoșată sau dublată. Dacă nu este tratat, strabismul poate afecta profund modul în care imaginea este percepută de creier, profunzimea fiind pierdută. Diagnosticul de strabismului este pus de medicul specialist, iar opțiunea potrivită de tratament va fi recomandată de acesta fiecărui pacient în parte.
Surse de informare:
- What Is Adult Strabismus? – https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-strabismus
- What’s to know about squint, or strabismus? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/220429
- Strabismus (crossed eyes) – https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/strabismus?sso=y
- Strabismus (Crossed Eyes) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15065-strabismus-crossed-eyes