Exercițiile de dezambliopizare sunt un tratament inovator și eficient în cazul tratării ambliopiei la copii. Asemănându-se cu jocurile pe calculator, acestea sunt și un mod prietenos de a trata această afecțiune oculară în rândul celor mici.

Ce este ambliopia

consult ambliopie la copiiAmbliopia cunoscută și sub numele de ochi leneș, este o afecțiune din copilărie care apare atunci când vederea unui ochi nu se dezvoltă corespunzător. Este cea mai frecventă boală oculară la copii care apare la aproximativ 1 din 50 de copii, datorită anulării informațiilor vizuale transmise între ochi și creier. Rareori, ochiul leneș afectează ambii ochi. Acestă afecțiune nu este una congenitală, ci una dobândită, care se instalează în primele luni de viață dacă există factori care să favorizeze apariția acesteia.

Diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea problemelor pe termen lung ale vederii copilului dumneavoastră.

Semnele și simptomele ambliopiei/ochiului leneș pot include:

  • Un ochi care nu este capabil să mențină o poziție fixă, ci se îndreaptă spre interior sau spre exterior
  • Ochi care par să nu funcționeze împreună
  • Percepție slabă a profunzimii
  • Strângerea din ochi sau închiderea unui ochi
  • Înclinarea capului
  • Rezultate anormale ale testelor de screening vizual

Atenție! Câteodată, ambliopia nu este evidentă fără un examen oftalmologic!

Cum și de ce apare ambliopia?

Ambliopia se dezvoltă din cauza experienței vizuale anormale la începutul vieții, care modifică căile nervoase dintre un strat subțire de țesut (retină) din partea din spate a ochiului și creier. Ochiul mai slab poate avea dificultăți în procesarea semnalelor vizuale, primind mai puține informații decât cel mai puternic. În cele din urmă, capacitatea ochilor de a lucra împreună scade, iar creierul reduce sau ignoră semnalele de la ochiul mai slab.

Cauzele comune ale afecțiunii includ:

  • Dezechilibru muscular (ambliopie strabism). Cea mai frecventă cauză a ambliopiei este un dezechilibru în mușchii care poziționează ochii. Acest dezechilibru poate duce la o poziție incorectă a ochilor, cum ar fi încrucișarea sau întoarcerea lor, împiedicându-i sa lucreze împreună eficient.
  • Diferența de claritate a vederii între ochi (ambliopie refractivă). O diferență semnificativă între prescripțiile din fiecare ochi – adesea din cauza hipermetropiei, a miopiei sau a unei curbe neuniforme a suprafeței ochiului (astigmatism) – poate duce la ambliopie. Ochelarii sau lentilele de contact sunt de obicei folosite pentru corectarea acestor probleme de refracție. La unii copii, ambliopia este cauzată de o combinație de strabism și probleme de refracție.
  • Deprivare. O problemă cu un ochi – cum ar fi o zonă tulbure a cristalinului denumită cataractă când devine matură, leucom cornean sau orice altă cauză care afectează vederea clară a ochiului respectiv. Ambliopia de privare în copilărie necesită un tratament urgent pentru a preveni pierderea permanentă a vederii. Este considerată unul dintre cele mai severe tipuri de ambliopie.

Diagnosticarea ambliopiei

Diagnosticarea ambliopiei poate începe cu un examen oftalmologic de rutină, în care medicul poate observa diferențele de acuitate vizuală între ochii pacientului. Alte teste pot include teste de refracție, examinarea fundului de ochi, și teste pentru a verifica dacă ochii pacientului se mișcă în mod coordonat.  Este important să începeți să tratați copiii cu ambliopie devreme – cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Copiii care cresc fără tratament pot avea probleme de vedere pe tot parcursul vieții.

Tratamentul inovator al ambliopiei prin exerciții de dezambliopizare

copil efectuând Exerciții de dezambliopizareExercițiile de dezambliopizare sunt un tratament eficient și inovator pentru ambliopie cunoscută și sub numele de “ochi leneș”. Acest tratament se concentrează pe exerciții specifice care ajută la îmbunătățirea capacității ochilor de a furniza imagini clare către creier și de a reduce asimetria vederii.

Ce sunt de fapt exercițiile de dezambliopizare

Exercițiile de dezambliopizare sunt de fapt sesiuni de tratament care se aseamănă cu jocurile pe calculator, pentru a fi ușor de utilizat chiar și de către cei mici.

Exercițiile de dezambliopizare utilizează sistemul pentru terapia vederii VTS și SVI. Acesta este un sistem complex care însumează o serie de exerciții pe computer cu scopul creșterii vederii la unul sau ambii ochi, pentru aprofundarea stereopsisului, menținerea vederii binoculare, focalizarea clară a imaginii și întărirea convergenței ochilor. Terapia computerizată oferă avantajul utilizării unor protocoale standardizate pentru diagnosticarea și tratarea problemelor oftalmologice. Vision Therapy System (VTS) este primul aparat de optometrie computerizată cu rezultate foarte bune în recuperarea vederii copiilor, în procent chiar de 100% la cei cu vârste sub 7 ani.

copil efectuând Exerciții de dezambliopizare la clinica oftalmologica Vitreum

Exercițiile pot fi utilizate în combinație cu alte metode de tratament, cum ar fi purtarea de ochelari sau lentile de contact, pentru a maximiza rezultatele. În unele cazuri, pacienții pot să renunțe la portul de ochelari sau lentile de contact după ce au completat exercițiile de dezambliopizare.

Cât de des se efectuează exercițiile de dezambliopizare

Frecvența și durata exercițiilor de dezambliopizare variază în funcție de caz și de recomandările medicului. De regulă, se recomandă ca pacienții să efectueze exercițiile de câteva ori pe săptămână, cu durata de câteva minute pe sesiune. Durata tratamentului poate varia, dar este important să se continue exercițiile până când se observă o îmbunătățire semnificativă a vederii și se atinge obiectivul terapeutic stabilit. Este important să se consulte cu medicul oftalmolog pentru a stabili un program personalizat de exerciții și frecvența optimă pentru fiecare pacient în parte.

Care sunt beneficiile exercițiilor de dezambliopizare

  • Îmbunătățirea acuității vizuale: Exercițiile pot ajuta la îmbunătățirea capacității ochilor de a furniza imagini clare către creier, ceea ce duce la o îmbunătățire a acuității vizuale.
  • Îmbunătățirea capacității de focalizare: Exercițiile pot ajuta la îmbunătățirea capacității ochilor de a se concentra asupra obiectelor la diferite distanțe, ceea ce reduce oboseala ochilor.
  • Reducerea oboselii ochilor: Exercițiile pot ajuta la reducerea oboselii ochilor, ceea ce duce la o îmbunătățire a confortului vizual.
  • Reducerea sau eliminarea nevoii de a purta ochelari sau lentile de contact: Exercițiile ajută la reducerea sau chiar eliminarea nevoii de a purta ochelari sau lentile de contact.
  • Îmbunătățirea stereopsisului, a convergenței și compensării forțelor: Exercițiile de dezambliopizare pot ajuta la îmbunătățirea capacității ochilor de a lucra împreună pentru a percepe adâncimea, a compensa forțele și convergența.
  • Îmbunătățirea memoriei vizuale: Exercițiile de dezambliopizare pot ajuta la îmbunătățirea memoriei vizuale, ajutând la reținerea mai bine a informațiilor vizuale.