ReLEx SMILE PRO reprezintă o evoluție impresionantă a tehnicii chirurgicale SMILE (Small Incision Lenticule Extraction), însă cu un plus semnificativ de eficiență, grație noului femtolaser VisuMax 800.

visumax 800 laserul pentru ReLEX SMILE PRO

Această inovație aduce cu sine o serie de beneficii semnificative, în primul rând reducând considerabil timpul necesar pentru efectuarea procedurii.

Înainte de a intra în detalii despre ReLEx SMILE PRO, este important să înțelegem mai întâi denumirile tehnice folosite în acest context. ReLEx este acronimul pentru „Refractive Lenticule Extraction”, în timp ce SMILE înseamnă „Small Incision Lenticule Extraction”. Ambele denumiri descriu esența aceleiași tehnici chirurgicale, însă cu subtilități în ceea ce privește abordarea și aparatura folosită.

Pe măsură ce această tehnologie a devenit din ce în ce mai cunoscută și răspândită, s-a constatat că denumirea ReLEx a fost înlocuită treptat de cea mai simplă și intuitivă denumire, SMILE, pentru a reflecta esența procedurii. Cu toate acestea, avansul tehnologic nu s-a oprit aici.

Cu lansarea laserului VisuMax 800, ultima generație a femtolaserului produs de Zeiss, s-a deschis calea pentru o îmbunătățire semnificativă a tehnicii SMILE. Astfel, s-a născut ReLEx SMILE PRO, o versiune îmbunătățită a procedurii SMILE. Unul dintre aspectele-cheie care face diferența între cele două tehnici este timpul necesar pentru crearea lenticulei.

Ce face tehnica ReLEx SMILE PRO revoluționară

În timp ce SMILE poate dura până la 25 de secunde pentru a crea lenticula, ReLEx SMILE PRO, cu ajutorul laserului VisuMax 800, reușește această etapă crucială într-un interval de timp mult mai scurt, undeva între 7 și 10 secunde, în funcție de dioptriile fiecărui pacient. Desigur, în prima instanță, această diferență în timp poate părea nesemnificativă, dar trebuie să luăm în considerare că pentru pacienți, aceasta este o îmbunătățire semnificativă. Acest lucru se traduce într-un nivel mai ridicat de confort pentru pacienți și, de asemenea, într-o reducere semnificativă a riscului de complicații.

Integritate mai mare a straturilor superioare ale corneei – cu SMILE, majoritatea straturilor superioare ale corneei rămân intacte. Acest lucru oferă potențialul pentru o mai mare conservare biomecanică și stabilitate.

Incidență mai mică a ochilor uscați – deoarece este necesară doar o incizie mică în loc de un lambou, există mai puțini nervi tăiați. Ca rezultat, este foarte probabilă o incidență semnificativ redusă a ochilor uscați.

În concluzie, ReLEx SMILE PRO reprezintă un pas înainte impresionant în domeniul corecției dioptriilor și îmbunătățirii vederii. Cu ajutorul tehnologiei avansate oferite de laserul VisuMax 800, această tehnică oferă o soluție mai rapidă, mai eficientă și mai sigură pentru cei care își doresc o vedere clară și fără ochelari sau lentile de contact. Este un exemplu elocvent al modului în care tehnologia continuă să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din întreaga lume.

Nu se efectuează lambou – ReLEx SMILE PRO permite efectuarea procedurii fără lambou. Deoarece nu există niciun lambou, nu există nici complicații legate de lambou. ReLEx SMILE PRO reduce incidența infecțiilor și a creșterii aberante a epiteliului, accelerând totodată vindecarea epiteliului.

Tăietură laterală cu până la 80% mai mică – metoda femtoLASIK necesită o tăietură laterală de aproximativ 20 mm. Cu ReLEx SMILE PRO, o incizie mică de 2 – 4 mm este suficientă.

Când vine vorba de corectarea dioptriilor, este important să înțelegem ce valori pot fi abordate cu tehnica ReLEx SMILE și SMILE PRO. Această tehnologie avansată oferă posibilitatea corectării unui spectru larg de dioptrii pentru a îmbunătăți vederea pacienților. Valoarea specifică a dioptriilor care pot fi corectate depinde de fiecare caz în parte, iar medicul specialist va determina această valoare în funcție de rezultatele consultării și a investigațiilor preoperatorii.

Tehnica ReLEx SMILE PRO poate corecta următoarele dioptrii:

Miopie până la -10 dioptrii.

Astigmatism miopic până la 6-7 dioptrii.

Hipermetropie (procedura noua)

Un aspect esențial al procedurii ReLEx SMILE PRO este abordarea minim invazivă și avansată pe care o utilizează pentru a corecta aceste dioptrii. Spre deosebire de alte tehnici chirurgicale pentru corecția miopiei și a astigmatismului miopic cu laser, ReLEx SMILE PRO nu implică îndepărtarea țesutului cornean cu un laser excimer. În schimb, aceste tehnici se bazează pe tehnologia laserului cu femtosecunde, care este unică în acest sens.

Procesul începe prin crearea unei mici lentile în interiorul corneei intacte cu ajutorul laserului cu femtosecunde. Această lentilă este apoi îndepărtată printr-un punct de acces extrem de mic, fără a fi necesară deschiderea corneei, așa cum se întâmplă în cazul procedurilor LASIK și FemtoLASIK.

 

Tehnologia de ultimă generație a laserului cu femtosecunde VisuMax® Carl Zeiss este esențială pentru realizarea cu succes a acestei proceduri, oferind performanță și precizie fără precedent.

De ce se diferențiază ReLEx SMILE PRO de alte proceduri, precum PRK și LASIK? În procedura PRK stratul superior al corneei (epiteliul) este îndepărtat manual, iar straturile mai adânci ale corneei sunt prelucrate cu un laser excimer, iar recuperarea și stabilizarea acuității vizuale durează mai mult comparativ cu ReLEx SMILE și SMILE PRO. Mai mult, PRK și LASIK nu sunt recomandate pentru tratarea miopiei severe, de peste 7-8 dioptrii, deoarece există un risc semnificativ de formare a cicatricilor.

RELEX SMILE PRO VS LASIK DIAGRAMA

ReLEx SMILE PRO reușește să combine avantajele procedurilor PRK și LASIK (absența inciziei pentru crearea unui lambou) cu cele ale LASIK și FemtoLASIK (disconfort minim și refacere rapidă a acuității vizuale), fără a prezenta niciunul dintre dezavantajele acestor proceduri mai vechi. Astfel, ele reprezintă o alegere modernă și eficientă pentru corectarea dioptriilor și îmbunătățirea vederii pacienților.

Inainte de operatie

 

Pentru a te pregăti pentru operația de corectare a miopiei și astigmatismului miopic folosind tehnica ReLEx SMILE PRO, este esențial să parcurgi un proces riguros de evaluare preoperatorie. Această evaluare se realizează în cadrul clinicii Vitreum și include o serie de investigații amănunțite pentru a determina dacă ești un candidat potrivit pentru operația cu laser și pentru a alege cea mai adecvată tehnica.

Unul dintre primii pași ai acestui proces este consultarea cu un oftalmolog specialist. Medicul va efectua o examinare detaliată a ochilor tăi și va discuta cu tine despre istoricul tău medical și despre nevoile tale specifice. În funcție de această evaluare inițială, veți decide împreună dacă operația este o opțiune viabilă pentru tine.

Investigațiile necesare în pregătirea pentru operația ReLEx SMILE PRO includ:

Determinarea acuității vizuale cu cea mai bună corecție optică: Această evaluare măsoară cât de bine vezi cu ochelari sau lentile de contact.

Pahimetrie corneană: Măsoară grosimea corneei, o informație crucială pentru procedura chirurgicală.

Topografie corneană INVESTIGATIE PENTRU ReLEX SMILE PRO

Topografie corneană: Această investigație oferă o hartă detaliată a suprafeței corneei și detectează orice abateri sau probleme,

Keratorefractometrie: Această investigație măsoară dioptriile existente și furnizează informații despre curbura corneei.

Determinarea diametrelor pupilare și corneene: Măsurarea diametrului pupilei și a corneei este crucială pentru a configura corect tehnica laser.

Biometrie oculară: Măsoară dimensiunile ochiului pentru a calcula cu precizie implantul intraocular, dacă este necesar.

Harta epitelială: Măsoară grosimea stratului epitelial al corneei.

Determinarea tensiunii intraoculare: Măsurarea tensiunii oculare este importantă pentru diagnosticarea glaucomului.

Examen de câmp vizual: Evaluarea câmpului vizual este importantă pentru a detecta eventuale anomalii.

Tomografie corneană, retiniană și de nerv optic: Aceste investigații sunt esențiale pentru a evalua structurile interne ale ochiului.

Cicloplegie cu picături: Această procedură implică utilizarea de picături pentru a relaxa mușchii oculari și a obține măsurători precise.

De asemenea, este important să ții cont că după administrarea picăturilor de cicloplegie, se recomandă să nu conduci vehicule, deoarece acestea pot afecta temporar vederea.

În plus față de aceste investigații, oftalmologul tău va efectua și o examinare detaliată a fundului de ochi pentru a evalua sănătatea retinei și a nervului optic. Toate aceste etape ale evaluării preoperatorii sunt esențiale pentru a asigura succesul procedurii de corectare a miopiei și astigmatismului miopic cu tehnica ReLEx SMILE PRO și pentru a te asigura că operația este sigură și eficientă pentru tine.

Cum se desfășoară operația ReLEx SMILE PROreducerea de dioptri cu ReLEX SMILE PRO la Vitreum

ReLEx SMILE PRO este un procedeu ambulator, ceea ce înseamnă că nu necesită internare și se desfășoară într-un mediu confortabil și sigur. Procedura se efectuează fără durere sau disconfort semnificativ pentru pacient. Acest procedeu minim invaziv are scopul de a corecta raza de curbura a corneei pentru a remedia defectul de refracție al ochiului, cum ar fi miopia sau astigmatismul miopic. Un aspect esențial este că nu se creează un lambou (flap) în timpul operației, astfel încât impactul asupra biomecanicii corneene este minim.

Iată cum se desfășoară în mod obișnuit operația ReLEx SMILE PRO:

Preparare cu picături anestezice: Înainte de operație, pacientul este pregătit prin aplicarea unor picături anestezice (anestezie topică) pentru a asigura confortul și lipsa senzației de durere în timpul procedurii.

Aplicarea unui departator de pleoape: Un dispozitiv special numit departator de pleoape este plasat pe ochiul pacientului pentru a permite deschiderea și menținerea pleoapelor deschise, facilitând astfel accesul la cornee.

Poziționarea corectă: Pacientul este așezat pe patul laserului, unde este poziționat corect și confortabil. Asigurarea unei poziții adecvate este esențială pentru succesul procedurii.ReLEx SMILE PRO Creearea lentilei cu femtosecunde

Crearea lenticulei cu femtosecunde: Cu ajutorul laserului cu femtosecunde, se creează o mică lenticulă în grosimea corneei. Acest pas este esențial pentru corectarea miopiei și a altor defecte de refracție. Procesul durează aproximativ 7-10 secunde când se folosește laserul VisuMax 800.

Crearea inciziei pentru accesarea lenticulei: O incizie mică, de aproximativ 2-4 mm, este creată pentru a permite chirurgului oftalmolog accesul la lenticulă. Această incizie este extrem de precisă și contribuie la minimizarea disconfortului postoperator.

Extracția lenticulei: Cu ajutorul unui instrument special, chirurgul oftalmolog extrage lenticula corectivă. Acest pas este realizat în câteva secunde și reprezintă momentul în care defectul de refracție este corectat.

Este important de menționat că operația ReLEx SMILE PRO este cunoscută pentru recuperarea rapidă postoperatorie și lipsa durerii în timpul sau după procedură. De asemenea, absența unui lambou în comparație cu alte tehnici chirurgicale precum LASIK contribuie la păstrarea integrității corneene și la minimizarea riscurilor asociate.

Recuperarea după operația ReLEx SMILE PRO

Perioada de recuperare după operația ReLEx SMILE PRO pentru miopie și astigmatism miopic este în general destul de rapidă și, în majoritatea cazurilor, fără disconfort semnificativ. Iată cum decurge procesul de recuperare și ce trebuie să faci după operație:

Primele ore după operație:

Recuperarea vederii: Vederea începe să se recupereze pe măsură ce orele trec. Procesul de vindecare poate varia de la o persoană la alta, dar în general, mulți pacienți observă o îmbunătățire semnificativă în prima zi după operație.

Primele 3 zile: În acest interval, trebuie să acorzi atenție câtorva recomandări importante. Este important să-ți ștergi ochii cu servetele sterile, să-ți speli părul cu grijă și să eviți contactul ochilor cu apă sau alte substanțe, în afara celor prescrise de medicul oftalmolog. De asemenea, în primele trei zile, trebuie să eviți utilizarea cremei în jurul ochilor, machiajul și zonele cu praf abundent.

Prima lună: În acest timp, este recomandat să porți ochelari de soare de calitate. În primele 3 zile, acești ochelari acționează ca un fel de „paravan protector” pentru ochi, protejându-i. După această perioadă, purtarea ochelarilor de soare este recomandată doar atunci când te expui excesiv la soare. După prima lună, purtarea ochelarilor de soare devine opțională. Nu este necesar să porți ochelari de soare în interior, dar poți să o faci dacă simți că lumina te deranjează.

Este esențial să urmezi cu strictețe instrucțiunile medicului oftalmolog și să te prezinți la consultațiile de control programate pentru a asigura o recuperare corespunzătoare a vederii și pentru a obține cele mai bune rezultate după operația ReLEx SMILE PRO.

Tratamentul postoperator

Tratamentul postoperator este o parte esențială a procesului de recuperare și menținere a rezultatelor operației. După efectuarea operației ReLEx SMILE PRO urmează o perioadă de îngrijire și monitorizare atentă pentru a asigura o recuperare optimă și rezultate stabile.

În primele două săptămâni după intervenție, se vor prescrie picături oftalmice care conțin antibiotice și antiinflamatoare. Aceste picături au rolul de a preveni orice infecții și de a reduce inflamația oculară. Este extrem de important să urmezi cu strictețe programul de administrare al acestor picături pentru a evita complicațiile și pentru a asigura o vindecare rapidă și fără probleme.

Aceste picături au rolul de a menține ochii bine hidratați și confortabili, în special în fazele incipiente ale recuperării. Este important să le utilizezi în funcție de nevoie și de recomandările medicului tău oftalmolog. Poți folosi picăturile cu lacrimi artificiale atunci când simți că ochii devin uscați sau iritați, pentru a preveni disconfortul.

Trebuie să aveți în vedere că fiecare pacient este unic, iar evoluția postoperatorie poate varia de la o persoană la alta. Cu toate acestea, ReLEx SMILE PRO este recunoscută pentru stabilitatea sa în corectarea dioptriilor, având cea mai mică incidență a regresiei dioptriilor în comparație cu alte tehnici laser pentru reducerea dioptriilor. Cu toate acestea, este important să înțelegi că dioptriile pot suferi modificări în timp, deoarece organismul uman este într-o permanentă schimbare pe parcursul vieții. Pentru a menține rezultatele operației, este esențial să continui să urmezi sfaturile medicului oftalmolog și să efectuezi controale periodice pentru monitorizarea vederii tale și a oricăror modificări ale dioptriilor.