Gonioscopia oculară este o procedură medicală specializată care permite evaluarea unghiului de drenaj al ochiului, o zonă critică pentru funcția normală a ochiului și pentru diagnosticarea unor afecțiuni oculare. Această metodă de diagnosticare avansată este utilizată de oftalmologi pentru a evalua condițiile precum glaucomul, care reprezintă o problemă oculară serioasă și poate duce la pierderea vederii.

Acest proces de drenare este esențial pentru a menține o presiune oculară normală și pentru a preveni creșterea presiunii intraoculare, care poate duce la afecțiuni oculare grave.

Cum sunt pașii pentru realizarea Gonioscopiei oculare?

Pregătirea pentru Gonioscopie

Înainte de a efectua gonioscopia, pacientul trebuie să fie pregătit corespunzător. Acest lucru poate implica administrarea de picături oftalmice speciale pentru a dilata pupila și pentru a permite o vizualizare mai clară a unghiului de drenaj al ochiului. De asemenea, pacientul va fi informat cu privire la procedură și i se vor oferi toate informațiile necesare în legătură cu ceea ce implică aceasta.

Gonioscopia oculara

Echipamentul utilizat – Lentila Volk de gonioscopie

Dispozitivul optic utilizat în procedura de gonioscopie oculară se numește Lentila Volk de gonioscopie. Aceasta permite medicului oftalmolog să evalueze presiunea intraoculară și constă într-o lentilă specială, de obicei din sticlă sau plastic, care se aplică pe corneea ochiului pacientului. Lentila Volk permite medicului să observe și să măsoare unghiul de drenaj al ochiului, ceea ce poate ajuta la identificarea posibilelor afecțiuni oculare și la obținerea informațiilor detaliate despre această zonă.

Lentila de gonioscopie poate fi cu 3 oglinzi sau cu 4 oglinzi. Acestea sunt două tipuri de lentile oftalmice utilizate în gonioscopie, în cadrul clinicilor noastre. Lentila Volk cu 3 oglinzi are trei fețe reflectante care permit medicului să vizualizeze anatomic unghiul de drenaj al ochiului, oferind o imagine detaliată a structurilor oculare. Pe de altă parte, lentila Volk cu 4 oglinzi are patru fețe reflectante, ceea ce permite medicului să examineze în detaliu atât unghiul de drenaj al ochiului, cât și partea anterioară a corneei. Aceste lentile Volk avansate sunt instrumente importante în gonioscopie, ajutând la diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare precum glaucomul.

Tehnica Gonioscopiei

Procedura începe cu pacientul așezat pe o scaun special, iar medicul pregătește instrumentul utilizat. O picătură de anestezic local poate fi aplicată în ochi pentru a minimiza disconfortul pacientului în timpul procedurii. Medicul aplică apoi gonioscopul pe ochi și examinează atent unghiul de drenaj al ochiului prin lentila de înaltă putere. Iluminarea adecvată permite o vizualizare clară a acestei zone și permite medicului să observe orice anomalii sau obstrucții care pot afecta drenajul normal al lichidului intraocular.

Medicul poate roti gonioscopul pentru a examina întregul unghi de drenaj al ochiului, evaluând astfel întreaga zonă și identificând eventualele probleme. Imaginile obținute în timpul gonioscopiei pot fi înregistrate și analizate ulterior pentru a obține o evaluare mai detaliată.

Interpretarea rezultatelor

După efectuarea gonioscopiei, medicul va interpreta rezultatele și va furniza pacientului informații detaliate cu privire la starea unghiului de drenaj al ochiului. Rezultatele pot fi notate într-o diagramă gonioscopică, care indică starea și gradul de deschidere a unghiului de drenaj, precum și eventualele anomalii observate. Aceste informații pot fi utilizate pentru a stabili un diagnostic precis și pentru a planifica un plan de tratament adecvat, în funcție de necesitățile individuale ale pacientului.

Ce probleme oculare pot fi identificate prin Gonioscopia oculară?

 • Glaucomul: Gonioscopia oculară este cea mai comună metodă utilizată pentru diagnosticarea și gestionarea glaucomului. Această afecțiune oculară este caracterizată de deteriorarea nervului optic și creșterea presiunii intraoculare, iar gonioscopia poate oferi informații esențiale despre aspectul și starea unghiului de drenaj al ochiului, ajutând la identificarea tipului de glaucom și la ghidarea tratamentului adecvat.
 • Uveita: Uveita este o inflamație a tractului uveal din ochi, care include irisul, coroida și corpul ciliar. Gonioscopia poate ajuta la identificarea inflamației în aceste zone și la determinarea gradului și localizării acesteia, fiind utilă în diagnosticarea și gestionarea uveitei.
 • Sindromul pseudoexfoliativ: Acesta este un sindrom ocular caracterizat de acumularea de material în exces pe lentila ochiului și pe structurile din apropiere, inclusiv unghiul de drenaj. Gonioscopia poate ajuta la identificarea depunerilor de material pseudo exfoliativ și la evaluarea impactului acestora asupra unghiului de drenaj și presiunii intraoculare.
 • Heterocromia: Gonioscopia poate fi utilizată pentru evaluarea diferențelor de culoare între irișii ochilor, cunoscută sub denumirea de heterocromie. Aceasta poate fi de natură congenitală sau dobândită și poate fi asociată cu diverse afecțiuni oculare, precum sindromul Horner sau glaucomul pigmentar.
 • Anomalii congenitale ale unghiului de drenaj: Gonioscopia oculară poate fi utilă în identificarea anomaliilor congenitale ale unghiului de drenaj, cum ar fi malformațiile congenitale ale irisului sau ale corpului ciliar, care pot afecta funcționarea acestuia și pot necesita gestionare și tratament adecvat.

Care sunt avantajele Gonioscopiei oculare?

Gonioscopia oculară este o procedură importantă în oftalmologie, care oferă numeroase avantaje în diagnosticarea și gestionarea afecțiunilor oculare. Printre principalele avantaje ale gonioscopiei oculare se numără:

 • Detectarea precoce a glaucomului: Gonioscopia oculară este cea mai comună metodă utilizată pentru diagnosticarea glaucomului, o afecțiune oculară gravă ce poate duce la pierderea vederii. Prin examinarea unghiului de drenaj al ochiului, gonioscopia poate identifica modificări precoce ale acestuia, permițând diagnosticarea timpurie a glaucomului și instituirea unui tratament adecvat pentru a încetini progresia bolii.
 • Determinarea tipului de glaucom: Gonioscopia poate ajuta la determinarea tipului de glaucom, oferind informații detaliate despre aspectul și starea unghiului de drenaj al ochiului. Aceasta poate fi utilă în stabilirea unui plan de tratament adecvat, în funcție de tipul de glaucom identificat, cum ar fi glaucomul cu unghi deschis sau glaucomul cu unghi închis.
 • Ghidarea tratamentului: Gonioscopia oculară poate oferi informații esențiale pentru ghidarea tratamentului glaucomului și a altor afecțiuni oculare. Pe baza rezultatelor obținute în urma gonioscopiei,  medicul oftalmolog poate ajusta medicamentația sau poate recomanda proceduri chirurgicale specifice pentru a controla presiunea intraoculară și a preveni deteriorarea nervului optic.
 • Evaluarea stării unghiului de drenaj: Gonioscopia permite evaluarea detaliată a stării unghiului de drenaj al ochiului, oferind informații despre anatomia acestuia, eventualele obstrucții sau anomalii, și capacitatea sa de a permite drenajul normal al fluidului ocular. Aceasta poate fi utilă în identificarea și gestionarea anomaliilor congenitale sau dobândite ale unghiului de drenaj.
 • Diagnosticarea altor afecțiuni oculare: Pe lângă glaucom, gonioscopia poate fi utilă în diagnosticarea altor afecțiuni oculare, cum ar fi uveita, sindromul pseudoexfoliativ, heterocromia sau alte malformații congenitale ale unghiului de drenaj.
 • Siguranță și non-invazivitate: Gonioscopia oculară este o procedură non-invazivă și sigură, care nu necesită incizii sau intervenții chirurgicale. Aceasta poate fi efectuată într-un mod confortabil pentru pacient, fără a provoca disconfort semnificativ.

Cât durează procedura de Gonioscopie ?

Procedura de gonioscopie oculară este, în general, rapidă și durează în medie câteva minute. Durata exactă a procedurii poate varia în funcție de cooperarea pacientului.

În ceea ce privește durerea, gonioscopia oculară este, în general, nedureroasă. Cu toate acestea, unii pacienți pot simți o ușoară senzație de disconfort sau presiune la nivelul globului ocular în timpul procedurii, dar acest disconfort este de obicei trecător și minimal. Medicul oftalmolog utilizează picături anestezice pentru a minimiza disconfortul și a face procedura cât mai confortabilă pentru pacient.

Importanța Gonioscopiei oculare

Importanța gonioscopiei constă în faptul că aceasta poate ajuta la identificarea afecțiunilor oculare, cum ar fi glaucomul, o boală oculară serioasă care poate duce la pierderea vederii. Gonioscopia permite medicului oftalmolog să evalueze unghiul de drenaj al ochiului, să măsoare presiunea intraoculară și să detecteze posibile anomalii în aceste zone. Prin identificarea precoce a glaucomului și a altor afecțiuni oculare, gonioscopia poate ajuta la implementarea unui plan de tratament adecvat și la prevenirea complicațiilor severe ale acestor afecțiuni, menținând sănătatea ochilor și prevenind pierderea vederii.

De asemenea, Gonioscopia oculară este o procedură importantă pentru evaluarea riscului de glaucom și este recomandată și în cazul unor factori de risc precum istoricul familial de glaucom, vârsta înaintată, afecțiuni medicale asociate sau simptome sugestive de glaucom.

Concluzie

În concluzie, Gonioscopia oculară reprezintă o procedură importantă și nedureroasă care poate ajuta la identificarea precoce a afecțiunilor oculare, cum ar fi glaucomul, și la prevenirea complicațiilor grave asociate acestora. Prin evaluarea unghiului de drenaj al ochiului, gonioscopia oferă medicului oftalmolog informații valoroase despre starea de sănătate a ochilor pacientului, permițându-i să stabilească un plan de tratament adecvat și să ofere îndrumări suplimentare în funcție de necesități.

Pacienții ar trebui să fie conștienți de importanța gonioscopiei și să se supună regulat acestei proceduri, în special dacă prezintă factori de risc pentru glaucom sau alte afecțiuni oculare. În plus, respectarea recomandărilor medicului oftalmolog și urmărirea regulată a sănătății oculare pot contribui la menținerea unei vederi sănătoase pe termen lung.