Biometria oculară ultrasonică este o procedură medicală neinvazivă utilizată pentru a măsura dimensiunile interne ale ochiului și pentru a evalua structurile oculare. Această procedură utilizează ultrasunete pentru a genera imagini detaliate ale ochilor și pentru a evalua grosimea corneei, adâncimea camerei anterioare și dimensiunea axială a globului ocular. Biometria oculară ultrasonică este utilă în diagnosticarea și tratamentul unor afecțiuni oculare precum cataracta și glaucomul, dar și pentru evaluarea stării generale a ochilor.

Ce implică mai exact Biometria oculară ultrasonică?

Biometria oculară ultrasonică este o tehnică de diagnosticare utilizată în oftalmologie pentru a evalua dimensiunile și forma structurilor oculare interne, cum ar fi cristalinul, coroida și retina. Această tehnică implică utilizarea unui aparat numit ecograf, care generează ultrasunete de înaltă frecvență și măsoară timpul necesar pentru ca acestea să ajungă la structurile oculare interne și să se întoarcă înapoi.

Despre tehnologia utilizată

La clinicile Vitreum, utilizăm tehnologia de ultimă generație pentru a oferi cele mai bune servicii în domeniul oftalmologiei. În acest sens, utilizăm aparatul Quantel Medical, un dispozitiv modern și precis de biometrie oculară ultrasonică. Acest aparat utilizează tehnologie avansată pentru a măsura cu precizie dimensiunile ochiului și pentru a selecta cea mai potrivită lentilă intraoculară înainte de intervențiile chirurgicale oftalmologice. Aparatul Quantel Medical Compact Touch oferă imagini clare și detaliate ale structurilor oculare interne, permițând medicilor noștri oftalmologi să ofere un tratament personalizat și precis.

Când este recomandată Biometria oculară ultrasonică?

Biometria oculară ultrasonică este recomandată într-o varietate de cazuri, inclusiv:

 • Diagnosticarea cataractei: Biometria oculară ultrasonică poate fi utilizată pentru a măsura grosimea cristalinului, ceea ce ajută medicul oftalmolog să determine gradul de opacitate al cristalinului și să stabilească dacă pacientul suferă de cataractă.
 • Evaluarea glaucomului: Biometria oculară ultrasonică poate fi utilizată pentru a măsura adâncimea camerei anterioare a ochiului, ceea ce poate ajuta la evaluarea riscului de glaucom.
 • Evaluarea degenerescenței maculare: Biometria oculară ultrasonică poate fi utilizată pentru a măsura grosimea maculei, o zonă a ochiului responsabilă pentru vederea centrală. Această evaluare poate ajuta la diagnosticarea degenerescenței maculare și la monitorizarea progresiei acesteia.
 • Planificarea intervențiilor chirurgicale oftalmologice: Biometria oculară ultrasonică poate fi utilizată pentru a măsura dimensiunile ochiului înainte de a efectua intervenții chirurgicale, cum ar fi implantarea unei lentile intraoculare.
 • Evaluarea traumelor oculare: Biometria oculară ultrasonică poate fi utilizată pentru a evalua eventualele daune cauzate de traumatismele oculare.

Această procedură oferă medicului oftalmolog informații importante despre dimensiunile ochiului și structurile oculare, ceea ce ajută la diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare. De asemenea, biometria oculară ultrasonică poate ajuta la monitorizarea progresiei unor afecțiuni oculare și la ajustarea tratamentului în consecință.

Cine poate beneficia de Biometria oculară ultrasonică?

Biometria oculară ultrasonică poate fi benefică pentru oricine are probleme oculare sau pentru oricine are un risc crescut de a dezvolta afecțiuni oculare. În general, persoanele care ar putea beneficia cel mai mult de biometria oculară ultrasonică sunt:

 • Pacienți cu cataractă: Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la evaluarea gravității cataractei și la planificarea intervențiilor chirurgicale necesare pentru îndepărtarea cataractei.
 • Pacienți cu glaucom: Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la evaluarea riscului de glaucom și la monitorizarea progresiei acestei afecțiuni.
 • Pacienți cu degenerescență maculară: Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la evaluarea stării maculei și la monitorizarea progresiei degenerescenței maculare.
 • Pacienți cu diabet: Persoanele cu diabet sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta afecțiuni oculare, cum ar fi retinopatia diabetică. Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la evaluarea stării retinei și la detectarea precoce a eventualelor probleme oculare.
 • Pacienți cu traumatisme oculare: Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la evaluarea eventualelor leziuni oculare și la determinarea necesității intervențiilor chirurgicale.
 • Pacienți cu boli autoimune: Persoanele cu boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă, sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta afecțiuni oculare. Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la evaluarea stării ochilor și la detectarea precoce a eventualelor probleme oculare.

Cum decurge Biometria oculară ultrasonică?

 • Înainte de a începe procedura, pacientul trebuie să se pregătească în mod corespunzător, ceea ce poate include eliminarea lentilelor de contact, dacă este cazul.
 • În timpul procedurii, pacientul va fi așezat pe un scaun special, iar medicul oftalmolog va aplica un gel special pe suprafața ochiului pacientului, care ajută la transmiterea ultrasunetelor. Aceste ultrasunete de înaltă frecvență sunt apoi transmise în interiorul ochiului, iar ecograful va măsura timpul necesar pentru ca acestea să ajungă la structurile interne ale ochiului și să se întoarcă înapoi.
 • Pe baza acestor măsurători, ecograful va calcula dimensiunile exacte ale ochiului, inclusiv lungimea axului și grosimea corneei.
 • Este important ca pacientul să rămână calm și să nu se miște în timpul procedurii, pentru a asigura măsurători precise.
 • După procedură, pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice normale, cu excepția cazului în care medicul oftalmolog recomandă altfel.

Cât durează procedura?

Întreaga procedură durează de obicei între 10 și 20 de minute și este complet nedureroasă. Ultrasunetele emise de ecograf sunt de înaltă frecvență și nu au efecte nocive asupra ochiului sau altor structuri oculare. De asemenea, gelul incolor utilizat pentru a ajuta la transmiterea ultrasunetelor este non-toxic și nu cauzează iritații sau disconfort. În general, biometria oculară ultrasonică este o procedură bine tolerată de majoritatea pacienților.

Cum să vă pregătiți pentru o procedură de biometrie oculară ultrasonică?

Înainte de o procedură de biometrie oculară ultrasonică, pacienții ar trebui să se asigure că ochii lor sunt curați și fără machiaj. De asemenea, este important să informați medicul oftalmolog dacă aveți orice afecțiune oculară sau dacă luați orice medicamente, pentru a evita orice potențiale probleme. În general, nu este necesară o pregătire specială pentru biometria oculară ultrasonică, dar este întotdeauna bine să discutați cu medicul oftalmolog orice nelămuriri.

Ce informații se pot obține din Biometria oculară ultrasonică?

Biometria oculară ultrasonică este o procedură care poate furniza medicului oftalmolog o serie de informații importante despre structurile oculare interne. Printre informațiile pe care le poate furniza, se numără:

 • Lungimea axială a ochiului: Această măsurătoare este importantă în calcularea puterii lentilei intraoculare (LIO) pentru pacienții care necesită chirurgie de cataractă sau chirurgie refractivă.
 • Adâncimea camerei anterioare: Această măsurătoare poate ajuta la diagnosticarea glaucomului, la stabilirea tratamentului și la monitorizarea progresiei bolii.
 • Detectarea prezenței de chisturi sau tumori oculare: Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la detectarea prezenței de chisturi sau tumori oculare, precum și la evaluarea mărimii și a poziției acestora în interiorul ochiului.
 • Evaluarea stării retinei: Biometria oculară ultrasonică poate ajuta la evaluarea stării retinei și poate ajuta la diagnosticarea problemelor precum degenerescența maculară legată de vârstă și alte afecțiuni oculare.

În concluzie, Biometria oculară ultrasonică reprezintă o metodă foarte eficientă de evaluare a structurilor oculare interne utilizată în diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni oftalmologice, precum cataracta, glaucomul sau degenerescența maculară. Această tehnică este non-invazivă și precisă, permițând măsurarea dimensiunilor și a altor caracteristici ale ochiului cu ajutorul undelor ultrasonice. Biometria oculară ultrasonică poate fi efectuată la pacienții de toate vârstele și poate fi utilizată pentru a ajuta la alegerea lentilelor intraoculare și la evaluarea stării structurale a ochiului înainte și după intervențiile chirurgicale oculare. Biometria oculară ultrasonică este o metodă extrem de utilă în oftalmologie, care poate aduce beneficii semnificative pentru pacienți.