angiofluorofrafie-topcon-ii

angiofluorofrafie

Angiografia oftalmică sau angiofluorografia este o procedură medicală care implică utilizarea unui colorant special și a unor imagini pentru a evalua starea vaselor de sânge din ochi. Această procedură poate fi utilizată într-o varietate de situații, inclusiv pentru a evalua și trata probleme oculare precum degenerescența maculară, retinopatia diabetică, dezlipirea retinei și tumori oculare.

Angiografia oftalmică este o procedură de diagnosticare a afecțiunilor oculare care implică injectarea unui colorant special într-o venă. Colorantul se deplasează prin vasele de sânge din ochi și ajunge la nivelul retinei, unde se fac poze cu ajutorul unei camere speciale.

Aceste imagini permit medicului să observe structurile oculare interne, inclusiv retina, vasele de sânge și alte structuri care pot fi afectate de diferite afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară sau diabetul.

Angiografia oftalmica

 

Tehnologia utilizată pentru Angiografia oftalmică

La Vitreum, utilizăm angiograf de ultimă generație care oferă o rezoluție ridicată a imaginilor, o viteză mare de scanare și o capacitate îmbunătățită de a evidenția vasele de sânge mici și subțiri din ochi.

 

Acesta ajută medicii să obțină imagini mai precise și detaliate ale structurilor oculare, ceea ce poate conduce la un diagnostic mai precis și la un tratament mai eficient.

Angiografia oftalmica un singur ochi

 

Angiograful utilizat de noi este unul dintre cele mai bune echipamente pentru angiografie oftalmică disponibile în prezent și este utilizat de medicii oftalmologi din întreaga lume pentru a diagnostica și trata afecțiunile oculare.

Când este nevoie de Angiografie oftalmică?

Angiografia oftalmică poate fi necesară într-o varietate de situații, în funcție de problemele oculare pe care le are pacientul. Mai jos sunt enumerate câteva dintre circumstanțele în care poate fi necesară angiografia oftalmică:

 • Degenerescența maculară – Angiografia oftalmică poate fi utilizată pentru a evalua starea vaselor de sânge din zona maculei, care este partea centrală a retinei. Această evaluare poate fi utilă în diagnosticarea și monitorizarea degenerescenței maculare.
 • Retinopatia diabetică – Persoanele care suferă de diabet zaharat pot dezvolta probleme oculare, inclusiv retinopatie diabetică. Angiografia oftalmică poate fi utilizată pentru a evalua vasele de sânge din retină și pentru a detecta eventualele probleme.
 • Dezlipirea de retină – Dezlipirea de retină este o afecțiune oftalmologică gravă, care poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată în timp util. Angiografia oftalmică poate fi utilizată pentru a evalua starea vaselor de sânge și pentru a detecta dezlipirea retinei într-un stadiu incipient.
 • Tumori oculare – Angiografia oftalmică poate fi utilizată pentru a evalua tumorile oculare și pentru a detecta eventualele probleme vasculare asociate cu acestea.
 • Alte afecțiuni oculare – Angiografia oftalmică poate fi utilizată pentru a evalua o varietate de afecțiuni oculare, inclusiv inflamația oculară, edemul macular și glaucomul.

În general, angiografia oftalmică poate fi utilizată în orice situație în care este necesară o evaluare detaliată a vaselor de sânge din ochi și pentru a identifica probleme oculare care pot duce la pierderea vederii.

Beneficiile Angiografiei oftalmice

Angiografia oftalmică este o metodă importantă de diagnostic în oftalmologie, care oferă o multitudine de beneficii pentru pacienți. Mai jos sunt enumerate câteva dintre beneficiile acestei proceduri:

 • Diagnostic precis – Unul dintre cele mai mari beneficii ale angiografiei oftalmice este capacitatea sa de a furniza imagini detaliate ale vaselor de sânge din ochi. Aceste imagini ajută medicii să identifice problemele oculare cu precizie și să pună un diagnostic corect. Această informație poate fi deosebit de utilă în cazul bolilor retiniene, precum degenerescența maculară sau retinopatia diabetică, care pot duce la pierderea vederii.
 • Evaluare eficientă – Angiografia oftalmică poate fi efectuată rapid și eficient, ceea ce o face o metodă de evaluare extrem de utilă în oftalmologie.
 • Monitorizarea tratamentului – Pentru pacienții care suferă de boli oculare, angiografia oftalmică poate fi o modalitate eficientă de a monitoriza eficacitatea tratamentului. Imaginile vaselor de sânge pot fi comparate în timp pentru a vedea dacă tratamentul este eficient sau nu, ceea ce permite medicilor să ajusteze tratamentul în consecință.
 • Detectarea timpurie a problemelor – Angiografia oftalmică poate fi utilizată pentru a detecta probleme oculare în stadiile incipiente, ceea ce poate fi crucial pentru prevenirea pierderii vederii. De exemplu, poate fi utilizată pentru a detecta dezlipirea de retină, ceea ce poate fi tratată într-un stadiu incipient pentru a preveni pierderea vederii.

Cum se pregătește pacientul pentru Angiografie oftalmică?

Înainte de procedura de angiografie oftalmică, pacientul trebuie să se prezinte la consultația medicului oftalmolog. Aici, medicul va discuta cu pacientul despre istoricul său medical și va examina ochii pentru a determina dacă este necesară procedura.

În unele cazuri, poate fi necesar să se efectueze teste suplimentare, cum ar fi o tomografie în coerență optică sau o examinare a fundului de ochi, pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Înainte de procedură, medicul poate solicita pacientului să nu mănânce sau să bea nimic timp de câteva ore și să evite consumul de alcool sau de medicamente care ar putea afecta coagularea sângelui.

Cum se desfășoară procedura de Angiografie oftalmică?

Procedura de angiografie oftalmică poate dura între 30 și 90 de minute. Înainte de procedură, medicul va evalua istoricul medical al pacientului și va discuta despre orice alergii sau alte probleme de sănătate.

În timpul procedurii, pacientul va fi așezat pe spate și va fi aplicată o soluție anestezică pentru a ameliora orice disconfort. După aceea, un cateter mic va fi introdus într-o venă de la nivelul brațului sau mâinii. De aici, va fi injectat un colorant special în venă, iar acesta se va deplasa prin vasele de sânge ale ochiului.

După ce colorantul ajunge la nivelul retinei, medicul va face fotografii ale ochilor pacientului cu ajutorul unei camere speciale. Aceste imagini permit medicului să observe în detaliu structurile oculare interne și să identifice eventualele afecțiuni oculare.

Procedura de angiografie oftalmică este, în general, nedureroasă și nu necesită spitalizare. După procedură, pacientul poate să își reia activitățile obișnuite, însă trebuie să evite să conducă sau să folosească echipamente grele timp de câteva ore.

Tipuri de Angiografie oftalmică

Există două tipuri principale de angiografie oftalmică: fluoresceina și indocianina verde.

Angiografia cu fluoresceină

Angiografia cu fluoresceină implică injectarea unui colorant special într-o venă a brațului sau a mâinii, urmată de captarea unei serii de imagini ale retinei utilizând o cameră specială. După injectarea colorantului, acesta va circula prin vasele de sânge ale ochilor, permițând medicului să observe circulația sângelui și să identifice eventuale probleme.

Angiografia cu indocianina verde

Angiografia cu indocianina verde implică injectarea unui alt colorant special într-o venă, urmată de captarea imaginilor. Acest colorant poate penetra în straturile mai profunde ale vaselor de sânge ale ochilor, permițând medicului să observe probleme care nu pot fi detectate prin utilizarea angiografiei cu fluoresceină.

Cât de des se face Angiografia oftalmică?

Frecvența recomandată a angiografiei oftalmice depinde de afecțiunea pentru care este necesară această procedură. De obicei, medicul oftalmolog va recomanda efectuarea angiografiei oftalmice atunci când există suspiciunea unei afecțiuni oculare care necesită evaluarea vaselor de sânge din ochi.

De exemplu, pentru pacienții cu retinopatie diabetică, se recomandă efectuarea angiografiei oftalmice o dată pe an sau o dată la doi ani, în funcție de stadiul bolii. Pentru pacienții cu degenerescență maculară, frecvența recomandată poate varia în funcție de stadiul bolii și de tratamentul administrat.

În general, este important să discutați cu medicul oftalmolog pentru a determina frecvența potrivită a efectuării angiografiei oftalmice în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de afecțiunea oculară pe care o aveți.

Riscuri și precauții ale Angiografiei oftalmice

Deși angiografia oftalmică este o procedură relativ sigură, există unele riscuri și precauții pe care trebuie să le luați în considerare înainte și după efectuarea acesteia. Iată câteva dintre ele:

 • Reacții alergice: în cazul angiografiei oftalmice, se utilizează un colorant special pentru a vizualiza vasele de sânge din ochi. Aceasta poate provoca reacții alergice la unii pacienți. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice alergie sau reacții alergice pe care le-ați avut în trecut. În cazuri rare, reacțiile alergice pot fi severe și pot necesita tratament medical.
 • Infecții: există un risc mic de infecție la locul injectării colorantului. Pentru a reduce acest risc, medicul va utiliza instrumente sterile și va curăța zona de injectare înainte de efectuarea procedurii.
 • Sângerare: în cazuri rare, injecția colorantului poate provoca sângerare la nivelul ochiului. Acest risc este mai mare pentru pacienții care iau medicamente care subțiază sângele sau care au probleme de coagulare.
 • Reacții la anestezie: Înainte de Angiografia oftalmică, medicul va administra anestezic local pentru a reduce orice disconfort. Unele persoane pot avea reacții adverse la anestezie. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice reacții adverse pe care le-ați avut în trecut.

Pentru a reduce riscurile asociate cu angiografia oftalmică, este important să urmați toate instrucțiunile medicului înainte și după procedură. De exemplu, medicul vă poate recomanda să nu mâncați înainte de procedură sau să evitați anumite medicamente care pot interfera cu colorantul. După efectuarea angiografiei oftalmice, este posibil să aveți vederea încețoșată sau să simțiți disconfort în zona injectării. Este important să vă odihniți și să evitați activitățile care necesită vedere clară până când simptomele se ameliorează.

Iată câteva întrebări frecvente pe care le au pacienții despre Angiografia oftalmică:

Este dureroasă angiografia oftalmică?

Angiografia oftalmică poate fi inconfortabilă, dar nu este dureroasă. În timpul procedurii, medicul va administra anestezic local pentru a reduce orice disconfort.

Ce trebuie să fac înainte de angiografia oftalmică?

Înainte de angiografia oftalmică, medicul va discuta cu dumneavoastră despre orice medicament pe care îl luați și vă poate recomanda să încetați administrarea unor medicamente care ar putea interfera cu procedura. De asemenea, medicul vă poate recomanda să nu mâncați înainte de procedură și să beți multă apă pentru a vă hidrata.

Cât durează angiografia oftalmică?

În general, angiografia oftalmică durează aproximativ 30-60 de minute. Timpul exact poate varia în funcție de starea de sănătate a pacientului și de gradul de cooperare a acestuia în timpul procedurii.

Pot să conduc sau să merg la serviciu după angiografia oftalmică?

De obicei, pacienții pot merge acasă imediat după efectuarea angiografiei oftalmice și pot să-și reia activitățile obișnuite. Cu toate acestea, este posibil să aveți vederea încețoșată sau să simțiți disconfort după procedură, așa că este recomandat să evitați condusul sau activitățile care necesită vedere clară în primele ore după efectuarea angiografiei oftalmice.

Există riscuri asociate cu angiografia oftalmică?

Angiografia oftalmică este o procedură relativ sigură, dar poate exista un risc mic de reacții alergice la colorantul utilizat în timpul procedurii. De asemenea, există un risc mic de infecție sau sângerare la locul injectării. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice reacție adversă sau simptom nou apărut după efectuarea angiografiei oftalmice.

În concluzie, angiografia oftalmică este o metodă utilă de diagnostic și evaluare în oftalmologie, care poate fi folosită pentru a detecta probleme oculare în stadiile incipiente și pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului. Această procedură poate ajuta la prevenirea pierderii vederii și la menținerea sănătății oculare.