chirurgia refractiva cu Chicu Adriana - medic specialist oftalmolog
octombrie 4, 2023

Scapă de ochelari prin chirurgia refractivă – Dr. Chicu Adriana

Chirurgia refractivă reprezintă o soluție revoluționară pentru cei care suferă de deficiențe de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul. Acest tip de intervenție chirurgicală devine o opțiune din ce în ce mai populară pentru pacienții care doresc să renunțe la ochelari sau lentilele de contact.

 

Procedura chirurgicală

Această procedură implică tratarea chirurgicală a celor două medii optice esențiale ale ochiului uman: corneea și cristalinul. Atunci când vorbim despre cristalin, ne referim la implantarea lentilelor intraoculare fachice (Implant de lentilă intraoculară Visian ICL) și înlăturarea definitivă a cristalinului prin implant multifocal.

Metoda PRK

Medoda PRK presupune înlăturarea mecanică a epiteliului cornean, urmată de remodelarea curburii corneei cu ajutorul laserului. După aceasta, se aplică lentilele de contact, iar procesul de recuperare poate dura puțin mai mult în comparație cu alte metode.

Metoda LASIK și LASEK

Această metodă presupune, de asemenea, înlaturarea mecanică a epitelului cornean, dar aici se folosește un keratom pentru a forma un flap sau un capac. Această abordare permite o recuperare mult mai rapidă.

Metoda IntraLASIK

Această metodă este cunoscută și sub numele de femtoLASIK, reprezintă o procedură avansată de corecție a vederii care a revoluționat chirurgia refractivă. Această tehnică inovatoare combină două tehnologii de ultimă generație: laserul femtosecundă și excimerul. În timpul unei intervenții IntraLASIK, un laser femtosecundă precis și ultra-rapid este folosit pentru a crea un "flap" subțire și uniform pe suprafața corneei. Acest flap este apoi ridicat pentru a permite accesul la țesutul cornean subiacent. În continuare, un alt laser excimer este utilizat pentru a remodela corneea, corectând astigmatismul, miopia sau hipermetropia pacientului. Când acest proces este finalizat, flapul cornean este repus în poziție.

Avantajele IntraLASIK

Acestea includ recuperare rapidă, disconfort minim postoperator, precizie și rezultate excelente în corecția vederii. Această procedură a devenit o opțiune populară pentru persoanele care doresc să scape de dependența de ochelari sau lentile de contact și să îmbunătățească calitatea vederii lor. Cu toate acestea, este important să discutați cu un oftalmolog pentru a determina dacă IntraLASIK este potrivit pentru dumneavoastră, având în vedere particularitățile fiecărui pacient.

visumax 800 laserul pentru ReLEX SMILE PRO

Metoda ReLEx SMILE Pro

Aceasta este o tehnică de corecție a vederii de ultimă generație, oferită la Clinica Vitreum, care aduce numeroase avantaje pentru pacienți. Această procedură inovatoare se bazează pe principiile tehnicii ReLEx SMILE (Small Incision Lenticule Extraction), dar adaugă o serie de îmbunătățiri pentru o experiență chirurgicală și de recuperare de cel mai înalt standard la ora actuală.

Prin utilizarea unui laser cu femtosecunde de precizie, ReLEx SMILE Pro oferă o incizie corneană și mai mică, reducând riscul de infecții și disconfort postoperator. Această tehnică permite corecția miopiei și astigmatismului cu rezultate excelente și un timp de recuperare rapid. Clinica Vitreum este recunoscută pentru angajamentul său față de inovație și siguranță, iar ReLEx SMILE Pro este un exemplu elocvent al acestui angajament în a oferi pacienților soluții de top pentru corectarea vederii.

Cine poate beneficia de chirurgia refractivă

Aceste intervenții sunt recomandate în special persoanelor peste 18 ani, care au dioptriile stabile de cel puțin doi ani. Pentru a determina dacă sunteți un candidat potrivit pentru această procedură, medicul va efectua măsurători specifice cu ajutorul tomografului în coerență optică, pentru a evalua toți parametrii oculari necesari.

Este important de menționat că pacienții care doresc să apeleze la chirurgia refractivă trebuie să nu prezinte alte patologii sistemice, cum ar fi boli autoimune de colagen, alergii sau probleme ale corneei, inclusiv keratoconus. De asemenea, intervenția nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Procesul și recuperarea

Procesul de chirurgie refractivă reprezintă un moment crucial în parcursul pacientului către o vedere mai clară și fără dependența de ochelari sau lentile de contact. Cu ajutorul anesteziei locale, procedura în sine este relativ scurtă, durând doar câteva secunde. Laserul femtosecundă sau excimerul este folosit cu precizie pentru a corecta defectele de vedere.

După operație, pacienții sunt sfătuiți să aibă grijă de ochii lor, urmând tratamentul specific recomandat de medicul oftalmolog. Acest tratament poate include picături oftalmice și alte măsuri pentru a ajuta la vindecarea rapidă și corectă a corneei. În primele zile după procedură, mulți pacienți pot experimenta un disconfort ușor și vederea lor se poate simți puțin neclară, dar aceste efecte sunt temporare și se îmbunătățesc pe măsură ce corneea se vindecă.

Durata exactă a recuperării variază în funcție de tipul corecției efectuate și de răspunsul individual al pacientului. În general, majoritatea pacienților pot reveni la activitățile lor obișnuite în câteva zile până la o săptămână, cu vizite de control regulate la clinica oftalmologică pentru a monitoriza evoluția. În cazuri mai complexe, recuperarea poate dura mai mult, dar rezultatele excelente obținute în urma chirurgiei refractive fac ca perioada de acomodare să merite cu prisosință. Este crucial să urmați recomandările medicului și să respectați cu strictețe programul de tratament postoperator pentru a vă asigura că veți beneficia de pe urma intervenției și că vederea dumneavoastră va fi îmbunătățită în mod durabil.

Concluzie

Chirurgia refractivă reprezintă o opțiune atractivă pentru cei care doresc să scape de dependența de ochelari sau lentile de contact. Cu ajutorul acestei proceduri moderne, pacienții pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a vederii și o calitate a vieții mai bună. Cu toate acestea, este important să consultați un medic specialist pentru a determina dacă sunteți un candidat potrivit pentru această procedură și pentru a vă asigura că înțelegeți toate aspectele legate de recuperare și potențialele riscuri.