RETINOPATIERetinopatia diabetică este o afecțiune a vaselor de sânge care își deteriorează structura și funcția normală, nu mai irigă retina, devin slăbite, se rup și inundă retina de sânge (exudate și hemoragii retiniene) reducând vederea.

Evoluția este lentă, se întinde pe ani de zile, iar fără un tratament adecvat poate să ducă la orbire. Cauzele bolii sunt diverse și nu în totalitate cunoscute, odată apărută, evoluția acesteia nu poate fi oprită, ci doar încetinită, de aceea este esențială diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni.

Stadiile de evoluție ale retinopatiei diabetice:

  • Retinopatia minimală (background): existența unor mici hemoragii și exudate la nivelul retinei, fără afectarea vederii
  • Retinopatia pre-proliferativă: este un stadiu mai avansat, exudatele și hemoragiile sunt mai numeroase și diverse, vederea este modificată
  • Retinopatia proliferativă: este stadiul cel mai avansat al bolii, hemoragiile intraoculare sunt masive (hemoftalmus) apar vase noi, fragile care se rup sau pot să apară diverse formațiuni din țesut fibros care să ducă la dezlipirea retinei.

Metodele de diagnosticare a retinopatiei diabetice sunt:

  • Examenul clinic oftalmologic ( măsurarea acuității vizuale, a tensiunii intraoculare și a polului anterior ocular)
  • Angiofluorografia (AFG) metodă prin care se poate afla cât de severă este afectarea retinei, se injectează o substanță de contrast, fluoresceină și realizează câteva fotografii successive ale fundului de ochi
  • Tomografia retiniană (OCT) permite diagnosticarea unor complicații de la nivelul retinei
  • Ecografia de pol posterior
  • Retinopatia diabetic este o afecțiune care odată debutată, continuă să existe. În cazurile avansate sunt se recurge la intervenții chirurgicale (operații de vitrectomie) aplicații laser, injectări de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon, în funcție de fiecare caz în parte.

Tratament laser retinopatie diabetica

Tratamentul Laser în cazul retinopatiei diabetice constă în aplicarea fasciculelor de undă Laser, aplicate pe retină (fotocoagulare), cu scopul de a stopa apariția și dezvoltarea de noi vase de sânge și de a arde vasele nesănătoase (neovasele) și de a reduce hemoragiile, exudatele și edemul macular.

Tratamentul poate consta în una sau mai multe şedinţe Laser, 4-5, în funcţie de gravitatea retinopatiei diabetice.

  Programari pacienti