Inchide

 

Persoanele care suferă de un viciu de refracție și sunt nevoite să poarte ochelari se confruntă cu o dilemă atunci când vine vorba de protejarea ochilor împotriva acțiunii dăunătoare a soarelui. Este un lucru deja cunoscut că ochelarii de soare nu sunt utilizați doar pentru a asigura confortul ochilor atunci când lumina este puternică. Aceștia au și rolul de a proteja acest organ important împotriva razelor UV care pot încuraja dezvoltarea unor patologii nedorite.

Totuși, cei care poartă în permanență ochelari de vedere, au o problemă atunci când vine vorba de ochelarii de soare, cu excepția cazului în care dioptriile sunt corectate prin lentile de contact.

Ideea de a purta ochelari de soare poate fi dificilă, dar există soluții.

Ochelarii de soare – de ce sunt importanți, mai ales dacă aveți dioptrii?

 

Pe lângă faptul că sunt un accesoriu la modă foarte estetic, ochelarii de soare sunt deosebit de importanți pentru sănătatea ochilor. Iată de ce:

 • Previn problemele de sănătate provocate de soareOchii sunt organe sensibile iar expunerea prelungită la soare poate duce la o varietate de afecțiuni oculare. Unele constau în episoade scurte de durere sau iritare, altele pot fi foarte serioase însă. Totuși, prin portul ochelarilor de soare cu filtru UV, poți proteja ochii de aceste raze dăunătoare.Este important ca aceștia să fie de calitate, adică să fie dotați cu protecție 100% UVA și UVB. Ochelarii de soare ieftini care se găsesc în orice magazin, de foarte puține ori au această proprietate.

  De asemenea, ochelarii de soare polarizați reduc nivelul de strălucire a luminii, ceea ce este de dorit, mai ales dacă veți petrece mult timp în aproprierea apei.

  Pentru a putea oferi protecția necesară, ochelarii de soare trebuie să acopere toată suprafața ochilor.

 • Reduc șansele de dezvoltare a cataracteiExpunerea prelungită la soare este unul dintre cei mai mari factori de risc care duc la apariția și progresia cataractei. Potrivit unor statistici, aproximativ 20% din cazurile de cataractă pot fi prevenite prin protejarea ochilor împotriva razelor de soare.
 • Ochelarii de soare ajută la prevenția degenerescenței maculare și alte afecțiuni oculareProgresia multor boli oculare poate fi accelerată atunci când ochii nu sunt protejați împotriva soarelui. De asemenea, prin purtarea ochelarilor de soare se pot evita:
  1. Conjunctivita
  2. Pinguecula – Arsura corneei provocată de soare ce poate cauza iritarea ochiului
  3. Fotokeratită – o zonă galbenă îngroșată care apare pe albul ochiului și poate cauza durere și sensibilitate la lumină, precum și dureri de cap.

 

 • Pot reduce semnele de îmbătrânire în zona ochilorRazele soarelui pot să accelereze procesul de îmbătrânire a pielii. În plus, atunci când ochii sunt strânși pentru a bloca pătrunderea luminii, pielea delicată din jurul lor se ridează mai rapid. Toate acestea pot fi întârziate prin purtarea ochelarilor de soare.

 

Cum poți purta ochelari de soare dacă ai dioptrii?

 

Din fericire, există mai multe soluții pe piață, unele mai confortabile decât altele, care îi permite unei persoane cu miopie, spre exemplu, să poarte ochelari de soare chiar dacă are dioptrii.

        1. Ochelarii de soare clip-on

Aceștia constau într-o ramă cu lentile de ochelari de soare, fără brațe. Sunt dotați cu un dispozitiv special care permite atașarea lentilelor solare peste cele de vedere.
Este o opțiune mult mai practică decât faptul de a purta o pereche de ochelari de soare peste cea de vedere, ceea ce este inconfortabil și chiar dezavantajos în unele contexte sociale.

      2. Ochelari de soare cu dioptrii

Unii pacienți preferă să își achiziționeze ochelari de soare cu dioptrii ce pot fi utilizați independent de ochelarii normali de vedere. Aceștia pot fi procurați de la o optică medicală.

 

În plus, există posibilitatea de a cumpăra o astfel de pereche de ochelari de soare special pentru activități sportive, cum sunt sporturile de iarnă. Astfel vă puteți bucura de un câmp vizual larg și clar, de protecție corespunzătoare împotriva vântului și a altor factori externi, precum și un confort optic crescut.

      3. Ochelari de vedere cu lentile heliomate

Acest tip de lentile au proprietatea de a se închide la culoare atunci când sunt expuse la lumina UV, dar sunt complet transparente atunci când sunt purtate în interior.

Sunt practice deoarece elimină nevoia de a purta două perechi distincte de ochelari. În plus, oferă o acuitate vizuală foarte bună, atât afară, cât și în spații închise, reducând efortul ocular și împiedicând strângerea ochilor pentru a reduce cantitatea de lumină.

 

 

Ce trebuie să știi atunci când îți alegi perechea de ochelari de soare?

 

Pe lângă faptul de a alege o ramă pentru ochelarii de soare care să se potrivească cu forma feței, este important să te asiguri că aceștia vă vor asigura confortul și protecția necesară. Așadar, este recomandat ca aceștia să aibă lentile:

 • Care oferă 100% protecție împotriva razelor UVA și UVB.
 • Polarizate – capabile să controleze nivelul de strălucire al luminii care este perceput, astfel fiind mai confortabil să privești reflecțiile apei sau să conduci pe timp de noapte.
 • Mari – Cu cât sunt mai mari și mai late lentilele și rama perechii de ochelari de soare, cu atât vor proteja mai bine ochii.
 • Cu tratament anti-reflex – Se pare că până la 50% dintre razele UV care ajung la ochi provin din reflexia luminii pe spatele lentilelor. Un tratament anti-reflex va împiedica acest fenomen.

 

Un medic specialist vă poate oferi mai multe informații în legătură cu perechea ideală de ochelari de soare și importanța protejării ochilor împotriva razelor de soare. De aceea, este recomandată o programare pentru un consult sau vizitarea unui cabinet de optică medicală.