Optica medicala ochelari
iulie 6, 2022

Optica Medicală – Opțiuni potrivite pentru orice persoană

Serviciile de optică medicală reprezintă o ramură a medicinii care este în continuă dezvoltare, înregistrând mereu progrese semnificative. Optica medicală se referă la toate produsele care au ca scop corecția vederii sau protecția globului ocular. Include de la clasicii ochelari pentru vedere, la lentile de contact, ochelari de soare, precum și toate accesoriile de îngrijire ale acestora și dispozitivele medicale ce se încadrează în procesul de îngrijire a ochilor.

Dacă o persoană suferă de o afecțiune oftalmologică, medicul este în măsură să îi recomande cea mai bună metodă de corecție sau de tratament, având în vedere nevoile și stilul de viață al fiecărui pacient în parte. Deoarece fiecare persoană este diferită și are nevoi diferite, faptul că optica medicala include atât de multe opțiuni este un lucru îmbucurător. În prezent, indiferent de problema cu care s-ar confrunta la nivelul ochilor, există o metodă optimă de rezolvare pentru fiecare individ în parte.

Optica medicala – Să aleg lentile de contact sau ochelari de vedere?

Atunci când un pacient are o afecțiune cauzată de un viciu de refracție, medicul îi va prescrie cel mai probabil, fie purtarea unei perechi de ochelari, fi purtarea lentilelor de contact. Dezbaterile privind avantajele și dezavantajele ambelor metode de corecție a acestor afecțiuni îi lasă pe mulți pacienți nedumeriți, astfel le poate fi greu să decidă care metodă este optimă pentru ei. Alegerea trebuie să fie făcută în funcție de vârsta, obiceiuri, stilul de viață și igiena fiecărui pacient. Iată mai jos o listă cu avantajele și dezavantajele fiecărei variante:

 Estetică – Multe persoane aleg să poarte lentile de contact deoarece acestea nu au nici un efect asupra fizionomiei unei persoane. În schimb, știm cu toții că ochelarii pot fi inestetici atunci când nu este aleasă o ramă care să se potrivească cu fizionomia unei persoane. De asemenea, în cazul valorilor ridicate ale dioptriilor, lentilele ochelarilor ar putea ajunge inestetic de groase, în timp ce lentilele de contact corectează defectul de vedere fără a fi observate de ceilalți.

• Confort – Atât lentilele de contact, cât și ochelarii pot fi mai mult sau mai puțin confortabile. În cazul lentilelor de contact este nevoie de o anumită perioadă de acomodare până purtarea lor să fie confortabilă. Între timp acestea pot provoca o senzație de disconfort ușor. În cazul ochelarilor, este nevoie de timp pentru ca pacientul să se obișnuiască cu greutatea lor pe nas, precum și cu limitarea câmpului vizual.

• Câmpul vizual – Lentilele de contact oferă un câmp vizual complet fiind plasate direct pe globul ocular. Ochelarii însă restrâng câmpul vizual, acesta fiind limitat de rame.

• Întreținere – ochelarii sunt mult mai ușor de întreținut decât lentilele de contact. Lentilele de contact trec printr-un proces zilnic de igienizare strictă, în timp ce ochelarii se curăță mult mai ușor cu ajutorul unei batiste speciale.

• Reacție la condițiile de mediu – Ochelarii pot ridica mici probleme atunci când sunt purtați pe timp de vară sau iarna. Pe timpul verii nu vei putea purta ochelari de soare (în acest caz se recomandă ochelarii de soare cu dioptrii), iar pe timpul iernii ochelarii se vor aburi la trecerea bruscă de la temperatura rece la cea caldă. Lentilele de contact nu prezintă nici o limitare în acest sens.

• Lumina albastră – Lentilele nu te protejează împotriva luminii albastre emanată de monitoare. Dacă prin natura locului de muncă pacientul este obligat să petreacă mult timp în fața unui monitor, optica medicala recomandă alegerea ochelarilor.

• Loc de muncă și activități – În timp ce unui sportiv i se potrivesc mai bine lentilele de contact deoarece nu îi vor limita mișcările, o persoană care lucrează într-un mediu cu mult praf sau substanțe chimice, nu va putea purta lentile de contact.

Optica medicala – Alegerea ochelarilor

În momentul în care ochelarii sunt cea mai bună variantă pentru un pacient, acesta are posibilitatea de a alege o ramă care să i se potrivească cel mai bine. Alegerea unei perechi potrivite este importantă deoarece perechea de ochelari va trebui purtată permanent sau foarte des, determinând modul în care ceilalți își vor aminti fizionomia unei persoane. De aceea rama trebuie să se armonizeze cu aspectul și personalitatea unei persoane.

Pacientul are posibilitatea de a proba mai multe modele de rame, în diferite forme și materiale. Ramele pot fi din: titan (pur 100% sau cu flex), metalice, din plastic, cu capse sau șurub, pe fir, sau din aliaje metalice. Odată ce pacientul s-a hotărât asupra unui model, specialiștii în optica medicala for face eventualele ajustări necesare, pentru ca ochelarii să poată fi purtați cât mai natural și confortabil.

Optica medicala – Alegerea lentilelor de contact

Lentilele de contact pot fi de mai multe tipuri și medicul specialist este cel care decide dacă un pacient poate sau nu să poarte lentile de contact, precum și tipul de lentile ce trebuie purtate. Optica medicala acoperă și ramura de lentile cosmetic-utilizate, cele care doar schimbă culoarea irisului sau dimensiunea lui. Este recomandat ca înainte de aplicarea acestora utilizatorul să se consulte cu un medic oftalmolog. Lentilele terapeutice și cele de corecție cu dioptrii, se vor achiziționa doar pe baza de rețetă eliberată de medicul specialist.

Ochelari de soare eficienți

Ochii nu trebuie doar tratați ci și protejați. Expunerea îndelungată la razele UV poate duce la cataracta sau poate deteriora retina și corneea. Pe piață există multe modele de ochelari de soare, și concepția majorității este că aceștia sunt mai degrabă un accesoriu de modă. Ochelari de soare trebuie să se potrivească cu stilul și personalitatea fiecărui individ în parte, ochelarii de soare trebuie,în primul rând, să protejeze corect ochii. Pentru a avea garanția achiziționării unei perechi ce corespunde standardelor înalte de calitate, este cel mai bine să se caute o astfel de pereche într-un magazin de optica medicala.

În cazul în care pacientul poartă deja ochelari pentru vedere, dar vrea să își protejeze ochii împotriva razelor UV fără a face un compromis, medicul îi poate prescrie o pereche de ochelari cu lentile de soare cu dioptrii sau lentile de vedere heliomate care se adaptează automat la schimbarile de lumină.