Inchide

După vârsta de 50 de ani, riscul de a ne îmbolnăvi de cataractă crește. Vestea bună însă, este că există o metodă de tratament eficientă: operația de cataractă. De ce este aceasta importată, când trebuie făcută și ce trebuie să știe o persoană cu cataractă despre această intervenție chirurgicală? La toate aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează.

Ce este cataracta?

Cataracta apare atunci când lentila naturală a ochiului, cristalinul, se opacifiează. Cei care au avut ocazia să vadă pacienți care suferă de această boală, au observat că pupila ochiului care obișnuia să fie neagră, este acum albicioasă, tulbure. Încețoșarea cristalinului duce la tulburări de vedere și, în cele din urmă, la pierderea acesteia.

Cum se tratează cataracta?

Spre deosebire de viciile de refracție, cataracta nu poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact sau prin operație referativă corneană precum LASIK. De asemenea, nici o formulă de picături de ochi nu s-a dovedit a fi eficientă pentru a vindeca sau pentru a opri dezvoltarea cataractei.
Deși sună ca o afecțiune foarte gravă, prin intermediul operației de cataractă din prezent, se poate reda vederea pierdută din cauza cataractei. Din fericire, această intervenție este una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale executate în prezent. În plus, în unele cazuri, operația de cataractă nu doar că vindecă boala, ci poate elimina dependența de ochelari sau lentile de contact.

Ce este și cum se desfășoară operația de cataractă?

În cadrul operației de cataractă cristalinul care a devenit opac este extras și înlocuit cu un cristalin artificial (IOL). Deoarece această lentilă este transparentă, lumina va putea circula neobstrucționată spre retină, unde imaginea se va forma clar.

Etapele operației de cataractă sunt următoarele:

 1. Se aplică anestezia locală – Aceasta se administrează sub formă de picături, procedura fiind astfel cât mai puțin invazivă posibil.
 2. Se realizează incizia corneană – Care nu are mai mult de 2 mm. Prin această incizie foarte mică, chirurgul va introduce instrumentul necesar pentru a îndepărta cataracta.
 3. Cristalinul cu cataractă este îndepărtat – Acest proces presupune fragmentarea și emulsificarea lentilei naturale a ochiului, procedură denumită facoemulsificare. Fragmentele cristalinului bolnav sunt apoi îndepărtate.
 4. Se plasează cristalinul artificial – Acesta este așezat în locul vechiului cristalin. La finalul operației, pacientul poate simți deja o îmbunătățire semnificativă a vederii.

Intervenția nu este dureroasă și se desfășoară rapid. Pacientul nu trebuie să se interneze și poate pleca acasă imediat. Bineînțeles, acesta va trebui să se prezinte pentru următoarele controale.

Ce se întâmplă atunci când cataracta nu este tratată?

În majoritatea cazurilor, cataracta va continua să se înrăutățească cu timpul, vederea fiind din ce în ce mai slabă. Acest lucru va afecta atât siguranța pacientului cu cataractă, cât și calitatea vieții sale. Sarcinile simple vor fi din ce în ce mai greu de efectuat.
Mulți pacienți ajung în stadiul în care portul ochelarilor sau al lentilelor de contact nu îi mai ajută, iar unii pot ajunge și la orbire totală, dacă boala nu este tratată timp îndelungat.
Persoanele care observă că vederea este din ce în ce mai slabă, deși încearcă să o corecteze prin ochelari, ar trebui să ceară un consult de specialitate cât mai repede posibil. Dacă nu este tratată, boala poate dezvolta o formă de maturare în care cristalinul este mai dificil de îndepărtat, iar complicațiile în timpul și după operație sunt mai probabile. De asemenea, lăsată să se dezvolte pentru o perioadă mai lungă de timp, cataracta poate cauza inflamații și creșterea tensiunii intraoculare, ceea ce măreșt riscul de apariție al glaucomului.

Când trebuie efectuată operația de cataractă?

Cataracta nu trebuie să devină „coaptă” pentru a fi tratată, așa cum se credea în trecut. Acum câțiva ani, când tehnologia nu era dezvoltată, cristalinul nu putea fi îndepărtat în siguranță din ochi dacă nu se afla într-un stagiu relativ avansat de dezvoltare. Cu tehnologia de care medicina oftalmologică dispune în prezent însă, cristalinul bolnav poate fi îndepărtat în orice stadiu de dezvoltare al patologiei.
Este adevărat că, cu cât cataracta se dezvoltă mai mult, cu atât țesutul devine mai ferm. Într-un stadiu avansat, cataracta mai fermă poate fi mai greu de îndepărtat. În unele situații, este mai indicată îndepărtarea cristalinului mai devreme, decât mai târziu. În majoritatea cazurilor totuși, un individ care suferă de această boală, dar nu se confruntă cu un disconfort ocular prea mare, poate amâna tratamentul.

Este periculoasă operația de cataractă?

Ca orice tip de intervenție chirurgicală, și aceasta prezintă anumite riscuri. Cel mai mare dintre acestea este apariția infecției oculare. Totuși, rata de succes a operației este foarte mare. În plus, atâta timp cât pacientul urmează exact indicațiile medicului pentru recuperare, rezultatele sunt, de cele mai multe ori, lipsite de complicații.
Deși pacienții vor avea imediat o vedere mai bună, trebuie să fie atenți la câteva aspecte, mai ales în prima săptămână de recuperare.

Acestea sunt:

 • Să nu desfășoare activități solicitante sau să ridice obiecte grele. Odihna este necesară chiar dacă intervenția nu a fost traumatizantă.
  Faptul de a executa exerciții fizice sau activități similare, poate stresa ochiul cât încă acesta se vindecă.
 • Dacă apa ajunge în ochi, poate duce la apariția infecțiilor. În timpul îmbăierii sau la duș, pacienții sunt sfătuiți să țină ochii închiși. De asemenea, înotul trebuie evitat pentru cel puțin 2 săptămâni de la intervenție.
 • Orice activitate ce ar putea expune ochiul în proces de vindecare la: praf, mizerie, fum sau alt tip de infecție, trebuie evitată.
  Imediat după operația de cataractă, medicul va prescrie picături ce vor trebui folosite câteva săptămâni. În timpul somnului, pacientul trebuie să protejeze ochiul operat, să nu doarmă pe acesta. Ochii trebuie protejați de lumina puternică a soarelui sau din altă sursă, deci se recomandă purtarea ochelarilor de soare.

Decizia de a accepta sau refuza operația de cataractă îi aparține în totalitate pacientului. Totuși, este de datoria medicului să informeze pacienții în așa măsură încât decizia lor să fie cea mai bună pentru sănătatea de lungă durată a ochiului. Dacă vă confruntați cu dificultăți de vedere, vă îndemnăm să contactați cât mai repede un specialist.