24 ianuarie 2018

OCT sau tomografia în coerență optică

Ce trebuie să știți când vi se recomandă un examen OCT

oct tomografie ocularaOCT termen prescurtat din limba engleză care înseamnă tomografie oculara în coerență optică și reprezintă una din investigațiile oftalmologice de ultimă generație. Astfel că, la Centrul Medical Oftalmologic Vitreum a fost achiziționat din luna iunie, cel mai rapid tomograf ocular din lume, care permite diagnosticarea precoce, tratamentul țintit și urmărirea afecțiunilor oculare. Aparatul oferă o analiză de înaltă rezoluție, extrem de rapidă, non-invazivă a structurilor retiniene, permite de asemenea examinarea polului anterior, a părții anterioare a ochiului, cum ar fi: corneea, cristalinul, irisul.

 

Întreaga procedură se desfășoară extrem de repede, în comparație cu tehnologia anterioară.

Aparatul indică pacientului pe tot parcursul examinării când să clipească, când trebuie să fie relaxat sau când trebuie să fie atent pentru a se efectua scanarea. Întreg protocolul de examinare decurge fără intervenția examinatorului, este nevoie doar de o singură apăsare a butonului iar pacientul trebuie să urmeze sfaturile.

Această investigație este extrem de importantă și prin ea se poate examina retina, partea ochiului prin care se realizeză percepția vederii iar acest tomograf face o analiză fină a straturilor retiniene, fiind cel mai rapid tomograf ocular existent la ora actuală. Foloșește un laser special care scanează retina și oferă detalii despre structurile, straturile retineiei, detaliile sunt foarte mari, astfel ca medicul poate sa examineze celulele, din cadrul retinei, avînd o rezoluție de 2 microni. Acest aparat oferă o imagine tridimensionala, o cartografiere a fundului de ochi, a retinei, din orice unghi se poate analiza pentru a observa integritatea fiecărui strat în parte. Permite doctorului să examineze în detaliu întreaga suprafață a retinei, inclusiv multitudinea de straturi din care aceasta este formată, lucru care era imposibil cu aparatura medicală existentă  anterior.

Aplicaţii în oftalmologie

OCT ul retinian sau tomografia retiniană constituie principala metoda de explorare a maculei (zona centrală a retinei unde se formează imaginea), fiind utilizat în diagnosticul și urmărirea unor boli oftalmologice importante precum:

  • Bolile de retină (degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, edemul macular de diferite cauze (diabetic, posttraumatic, postoperator, din afecțiuni vasculare retiniene sau din corioretinita seroasă centrală), membrane situate pe suprafața retinei (de origine vasculară, inflamatorie sau cicatricială).
Cartografia 3d a straturilor retiniene OCT sau tomografia în coerență optică

Cartografia 3d a straturilor retiniene OCT (tomografia oculara în coerență optică)

Glaucomul

Tomografia oculara în coerență optică indispensabilă în examinarea, diagnosticarea și urmărirea pacienților cu glaucom

Această tomografie oculara în coerență optica se realizează în câteva secunde, aparatul scanează retina, pacientul nu simte disconfort sau neplăceri pe parcusul examinării.

Tomografia oculara în coerență optică OCT facilitează în prezent diagnosticul precoce al glaucomului și evaluarea progresiei acestuia prin intermediul OCT de nerv optic (tomografie nerv optic). Aparatul măsoară grosimea stratului de fibre nervoase la nivelul papilei – principalul factor care demonstrează afectarea glaucomatoasă. Investigația permite compararea valorilor obținute între cei doi ochi și, de asemenea, între două examinări separate, ajutând medicul în stabilirea diagnosticului de glaucom chiar înainte de apariția modificărilor de câmp vizual sau în absența unei presiuni oculare ridicate.

 

Degenerescenţa maculară legată de vârstă

Este una din principalele cauze ale scăderii acuităţii vizuale, afectiune oftalmologică asociată cu procesul de imbătrânire caracterizată prin pierderea treptată a vederii centrale.

Vederea centrală este necesară pentru observarea detalilor, pentru citit și șofat.

Gauri maculare

Gaura maculara ruptura maculara OCT tomografia în coerență optică

Gaura maculara ruptura maculara localizata prin OCT

Este acea patologie caracterizata de un defect sau ruptura a întregii grosimi retiniene care cuprinde foveea regiunea centrala a maculei responsabilă de vederea centrala, de deosebirea culorilor si a detaliilor obiectelor.

Tomografia oculara în coerență optică face posibilă detectarea cu exactitate a grosimi și locatiei găurilor maculare.

Retinopatia diabetica

La pacienții cu retinopatie diabetica este absolut necesara de urmărit şi tratat multitudinea proceselor patologice cu ajutorul metodelor imagistice.

In acest caz tomografia oculara în coerență optică OCT  poate diagnostica unele complicatii de la nivelul retinei: edem macular, tractiuni ale retinei/maculei.

Examinarea pre şi post-operatorie a operaţiei de cataracta

Tomografia oculara în coerență optică OCT este necesară atat în evaluare initială, cat postoperatorie a pacientilor cu multiple afectiuni oculare care include si cataracta sau in cazul operației combinate de cataracta si glaucom, tehnică cu doua cai de abord.

 

OCT permite urmărirea răspunsului la tratament prin măsurarea cu înaltă precizie a unor parametri, ca de exemplu grosimea centrală a retinei.

Un alt avantaj pe care acest aparat îl oferă, este realizarea angiografiei tomografice. Angiografia reprezintă analiza vaselor de sânge retiniene fără a fi nevoie să se injecteze intravenos colorant, cum se întâmplă în mod obișnuit când se efectuează angiogfluorografia oculară asftel pacientul nu este supus neplăcerii injectării.

Datorită faptului că nu necesită injectarea de colorant, această procedură se poate repeta mai des decât angiofluorografia obișnuită.

Această investigație nu are nici o contraindicație, este non-invazivă, se poate efectua repede și se poate repeta ori de câte ori e necesar.

5/5 (2)
consultatii oftalmologice
  Programari pacienti