fetita care citeste cu ochelari
iulie 22, 2022

Ochiul leneș (ambliopia): cauze, manifestări și metode de corecție

Ochiul leneș (ambliopia) este o afecțiune întâlnită în perioada copilăriei timpurii. Netratată, poate fi o cauză a orbirii parțiale sau totale. Diagnosticarea precoce este deosebit de importantă pentru eficiența tratamentului, care poate consta în purtarea ochelarilor sau a unui plasture pe ochi. 

Ochiul leneș (ambliopia) apare când un ochi este mai slab decât celălalt. Creierul se concentrează mai mult pe zona cu ochiul sănătos, perfect dezvoltat, astfel că cel cu probleme devine și mai leneș. Pentru că nu primește stimularea necesară, celulele nervoase din zona respectivă nu se dezvoltă normal. Practic, afecțiunea vizează o deficiență în ceea ce privește dezvoltarea nervului care conectează ochiul la creier, nu o problemă efectivă a ochiului. Consultul la un centru medical oftalmologic cu tradiție este important pentru stabilirea cursului tratamentelor.

Ce este ambliopia sau ochiul leneș?

Ochiul leneș (ambliopia) este o deficiență de vedere, ce se caracterizează prin imagine slăbită la un ochi. Acest lucru înseamnă că ochiul mai slab sau leneș poate să se miște în interior sau în exterior, independent și necoordonat, fără a transmite imagini clare.

Afecțiunea se dezvoltă încă de la nașterea copilului și poate fi observată în copilăria timpurie. De altfel este una dintre cele mai cunoscute cauze pentru scăderea acuității vizuale la copii, deși rar afectează ambii ochi.

Ochiul leneș primește mai puține semnale vizuale decât cel bun și cei doi ochi nu mai pot lucra împreună pentru a transmite impulsurile vizuale la creier.

Fără tratament, creierul va ignora, în timp, imaginile transmise de ochiul leneș, ceea ce duce la deteriorarea vederii tot mai mult și se poate ajunge la orbire parțială sau totală, dacă nu se intervine cu tratamentul adecvat.

Consultul medical oftalmologic în copilărie este important pentru a observa eventualele probleme, dar și pentru a preveni înrăutățirea celor existente.

Ochiul leneș (ambliopia): cauze

Strabism

Dezechilibrul mușchilor care poziționează ochii și care generează strabism este cea mai frecventă cauză pentru ochiul leneș. În această afecțiune, ochii se încrucișează și nu pot lucra împreună, în pereche.

Cataractă

Afecțiunea oculară determină tulburarea cristalinului și transformarea imaginilor, care nu se mai pot forma clar, ci imprecis, cu pete și neclarități. Cataracta poate să apară și la bebeluși și copii mici, nu doar la vârstnici.

Erori de refracție

Problemele obișnuite de vedere – miopie, hipermetropie, astigmatism pot fi cauza ochiului leneș sau a ambliopiei. Tradițional, toate aceste probleme oculare se tratează cu ochelari de vedere sau chiar cu lentile de contact. În diagnostic de ambliopie, creierul nu mai percepe imaginile de la ambii ochi și se va axa doar pe ochiul cu vedere bună.

Căderea pleoapei superioare

Ptoza sau căderea pleoapei superioare poate afecta vederea pentru că ochiul va fi închis.

Moștenirea genetică

O persoană predispusă sau care a avut ochi leneș, poate transmite ambliopia copiilor.

Glaucom

Presiunea crescută în ochi care se manifestă în glaucom, poate duce la probleme de vedere și orbire, în cazul persoanelor adulte.

Manifestări ale ochiului leneș

 • Ochi care nu percep imaginile împreună, cel afectat se mișcă separat spre interior sau exterior;
 • Privire în cruciș;
 • Vedere dublă;
 • Înclinarea capului pe partea cu ochiul slab;
 • Diferențe mari, vizibile, între cei doi ochi;
 • Percepție slabă a obiectelor și de profunzime;
 • Piedici și căzături la contactul cu obiectele înconjurătoare.

Cum se diagnostichează ochiul leneș (ambliopia)?

copil-la-control-oftalmologic

Diagnosticul corect al problemei este pus după o evaluare complexă realizată de medicul oftalmolog, cu echipamente moderne. În cazul copiilor mici, medicul va urmări semnele de cataractă și va face testele necesare pentru a observa cum urmărește un obiect sau o lumină în mișcare bebelușul sau copilul mic care nu vorbește și ce capacitatea are să fixeze cu privirea obiectul.

La copiii ceva mai mari, cu vârsta de peste 3 sau 4 ani, oftalmologul utilizează imagini și litere la evaluarea vederii.

Ce urmărește specialistul? Să vadă în ce măsură ambii ochi primesc lumină, cât de clar vede copilul cu fiecare ochi în parte și dacă fiecare ochi se mișcă și rotește normal.

La persoanele adulte, ochiul leneș (ambliopia) este mult mai vizibil și un examen complet poate să confirme sau să infirme diagnosticul.

Metode de corecție pentru ochiul leneș (ambliopia)

Tratarea ochiului leneș în copilărie, imediat după diagnosticarea ambliopiei oferă rezultate excelente, pentru că ochii încă lucrează la conexiunile pe care le stabilește cu creierul. În funcție de gravitatea afecțiunii și de nevoile pacienților, medicul poate recurge la mai multe variante de tratament.

Ochelari de vedere sau lentile

Medicul poate recomanda purtarea ochelarilor de vedere la copiii mici sau a lentilelor de contact pentru adulți, pentru corectarea miopiei, hipermetropiei sau a astigmatismului care duc la apariția ochiului leneș.

Filtru special

Un filtru Bangerter este aplicat pe lentila ochelarilor, pe ochiul bun, pentru blocarea vederii. Ochiul leneș va fi obligat astfel să reacționeze.

Petic pentru ochi

O variantă de corecția a ochiului leneș vizează purtarea de către copil a unui petic peste ochiul cu vedere bună, câteva ore pe zi, pentru stimularea ochiului leneș.

Picături pentru ochi

Tratamentul cu un anumit tip de picături de ochi este prescris de medic, copiilor și adulților, în anumite condiții, pentru dilatarea pupilei ochiului bun. Acest lucru duce la estomparea vederii în ochiul bun, fiind un imbold necesar pentru ochiul leneș.

Exerciții fizice pentru ochi

Copiii mai mari și adulții pot fi învățați să execute anumite mișcări ale ochilor, exercițiile fiind benefice pentru excitarea ochiului leneș. Vor fi asociate cu alte variante de tratament pentru rezultate optime.

Intervenție chirurgicală

Uneori pentru rezultate bune va fi nevoie de intervenție chirurgicală, al cărui rol este de aliniere a ochilor. Acest lucru poate determina îmbunătățirea vederii.

Pentru cataractă și pleoapă superioară căzută, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală la copii și adulți, alături de alte metode de tratare pentru ambliopie.

Terapii complementare

Nu este greșit să corectați ochiul leneș utilizând și alte variante de îndreptare, așa cum sunt jocurile video, desenele sau construirea unor puzzle-uri de mari dimensiuni. Toate acestea vor impulsiona ochiul leneș să funcționeze.

Primele rezultate pot fi așteptate în câteva săptămâni, de la începerea tratamentului recomandat. Cu toate acestea, redobândirea vederii este un proces de durată, care implică tratamente variate.

Ochiul leneș (ambliopia) este o deficiență care apare la un ochi, de regulă la copii, dar fenomenul a fost evidențiat și la adulți. Cu cât se diagnostichează mai devreme și se intervine cu tratamentul adecvat, recuperarea se va putea produce mai repede. Uneori tratamentul înseamnă tehnici multiple, combinate, pe durată îndelungată. Netratată, ambliopia poate genera orbire.

Ce este ochiul leneș (ambliopia)? Vezi aici care sunt cauzele, manifestările și metodele de corecție la care medicii apelează pentru tratarea ochiului leneș?

Surse de informare:

 1. Lazy eye (amblyopia) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lazy-eye/symptoms-causes/syc-20352391
 2. Amblyopia (Lazy Eye) – https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/amblyopia-lazy-eye
 3. Lazy Eye (Amblyopia) – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lazy-eye-amblyopia
 4. Amblyopia (Lazy Eye) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10707-amblyopia-lazy-eye

4 Replies to “Ochiul leneș (ambliopia): cauze, manifestări și metode de corecție”

Ciudat. Eu am urmat tot protocolul pentru ambliopie: ochelari, ocluzor si exercitii inca de la varsta de 3 ani, pana pe la vreo 16. Am 31 de ani si tot nu am scapat de ambliopie, ochelari mi s-a spus, de catre mai multi medici, ca degeaba ii port, ochiul celalalt compensand si pentru ochiul lenes. Nu mi s-a comunicat niciodata informatia ca exista risc de orbire, sau alta metoda de tratament. Sunt confuza.

Bună ziua. Este necesar un consult de specialitate pentru a ne pronunța în situația unui caz particular. La Vitreum utilizăm tehnologia de ultimă generație VTS și SVI (Terapie vizuală) în tratamentul ambliopiei.

Bună ziua, printre tratamentele ambliopiei se numără și intervenția chirurgicală, dar este necesară o consultație ca să ne putem pronunța asupra unui caz particular. Programări la 0740 231 559.

Lasă un comentariu