Ochii uscați determină o afecțiune oculară în care nu se mai produce umezirea și lubrifierea organului vizual. Lacrimile fie sunt insuficiente, fie nu sunt de calitate, umezirea globului ocular nu este eficientă, motiv pentru care apar inflamația și alte probleme la suprafața ochilor. Tratamentul adecvat, acordat de medicul specialist duce la ameliorarea simptomelor neplăcute.
Ochii uscați sunt o afecțiune cu care se confruntă persoane de vârste diferite, cu profesii și activități variate. Stilul de viață poate determina apariția sindromului de ochi uscați, dar nu este singura cauză. Netratată, afecțiunea duce la complicații și la o scădere a calității vieții. Cu tratamentul prescris de oftalmolog, simptomele se ameliorează. Prevenția este importantă, iar atenția acordată de la primele semne de ochi uscați poate determina o abordare diferită, astfel încât problema să fie evitată.
Ce înseamnă ochi uscați?
Afectiunea de ochi uscați se referă la o lipsă de umiditate sau lacrimare adecvată a ochilor. Sănătatea ochilor depinde de gradul de umiditate și lubrifiere. Amestecul de apă, uleiuri, mucus și proteine speciale, face ca pelicula de la suprafața ochiului să fie suficient de umezită. În lipsa unui echilibru lacrimal, ochii se pot usca și apar senzațiile de disconfort (1).
Roșeața ochilor, însoțită de vedere neclară, determină uneori un fenomen de lăcrimare excesivă. Deși poate părea că totul va fi în regulă, lacrimile în exces, pe fondul simptomelor neplăcute, duc doar la o curățare a ochiului, nu și la lubrifierea necesară, pentru că în compoziția acestor lacrimi se regăsește predominant apă.
Odată instalată această afecțiune, ochii nu mai pot să își revină singuri și este nevoie de ajutor medical de specialitate. Diagnosticul trebuie stabilit de medic, iar tratamentul prescris este personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Ochii uscați: simptome
- Senzație de usturime sau arsură;
- Mâncărime;
- Înroșirea ochilor;
- Senzația de nisip în ochi sau de corp străin;
- Sensibilitate la lumină;
- Deficiențe în ceea ce privește condusul noaptea;
- Lentilele de contact nu mai pot fi purtate, pentru că sunt iritante sau chiar pot zgâria suprafața oculară deja sensibilă;
- Vedere neclară;
- Lăcrimare excesivă;
- Oboseală oculară;
- Durere (2).
Cauzele ochilor uscați
- Probleme și deficiențe ce apar la nivelul stratului lacrimal;
- Inflamație cronică a glandelor lacrimale;
- Boli autoimune;
- Boli alergice sau cronice;
- Scăderea producției de lacrimi;
- Evaporarea accentuată a lacrimilor;
- Condiții de mediu: aer prea uscat, aer condiționat;
- Înaintarea în vârstă;
- Instalarea menopauzei la femei – acestea prezintă un risc mai mare de a dezvolta ochii uscați;
- Efecte secundare ale unor medicamente;
- Dieta dezechilibrată, săracă în grăsimi;
- Activități prelungite și solicitante pentru ochi (1), (2).
Cum se stabilește diagnosticul pentru ochii uscați?
Medicul specialist va putea pune diagnosticul de ochi uscați, după un examen clinic complet și după ce primește rezultatele câtorva teste. Este foarte posibil să recomande un test pentru măsurarea volumului lacrimilor și a calității acestora. Uneori poate fi vorba chiar de o analiză ceva mai elaborată, cea de osmolaritate lacrimală și probe de lacrimi pentru a căuta markeri ai bolii ochilor uscați (2).
Informează medicul despre produsele utilizate cu sau fără prescripție medicală pentru ochi uscați înainte de control, dar și despre istoricul medical. Mergi la consult oftalmologic la o clinică de prestigiu, pentru a beneficia de servicii de cea mai bună calitate și tratamente de specialitate, cu echipamente inovative, realizate de o echipă de oftalmologi cu experiență, personal dedicat pacienților, al căror scop este acela de a oferi soluții personalizate pentru fiecare nevoie identificată.
Tratamentul ochilor uscați
Tratament medicamentos
Pacienții cu simptome ușoare de ochi uscați pot primi un tratament oftalmologic cu picături (1) – lacrimi artificiale (2) sau alte soluții medicamentoase pentru a trata inflamația, iritația sau infecția, acolo unde există.
Uneori specialistul poate prescrie produse pentru stimularea secreției de lacrimi, în timp ce în alte situații este vorba de picături cu rol în reducerea evaporării lacrimilor pentru ca umezirea să fie optimă, iar ochii să nu mai aibă de suferit (3).
Identificarea cauzei apariției ochilor uscați este importantă pentru ca oftalmologul să poată acorda tratamentul potrivit. Când administrarea unor medicamente pe termen lung sau a unora pentru a trata boli cronice cauzează ochii uscați, medicul poate găsi un înlocuitor al produsului (1).
Uneori sunt prescrise alături de picături cu antibiotic și antibiotice pastile pentru a trata anumite infecții bacteriene de la nivelul ochilor sau pentru a controla unele boli (4), (5).
Atenție: produsele trebuie utilizate conform indicațiilor medicului și pentru toată durata prescrisă!
Tratament chirurgical
În cazuri mai complicate se poate ajunge la închiderea definitivă a canalelor care drenează lacrimile la nivelul nasului, astfel încât lacrimile să rămână mai mult în jurul ochilor (2). Intervenția chirurgicală nu necesită internare, se realizează cu anestezie locală, dar în anumite condiții (1).
Alte proceduri
Ocluzia punctuală temporară înseamnă o închidere a canalelor care drenează lacrimile, pentru a se vedea dacă simptomele se ameliorează (1).
Ocluzia punctuală permanentă vizează astuparea canalelor lacrimale cu dopuri, dacă au fost observate progrese la obstrucția temporară (1).
Ochii uscați: prevenție
- Introducerea în dietă a unor produse bogate în acizi grași Omega 3 – pește, ulei de pește, ulei de semințe de in (1);
- Ochii au nevoie de relaxare și pauze, mai ales când sunt utilizate ecranele cu lumină albastră sau când este nevoie de concentrare pe o perioadă îndelungată (4);
- Aerul din locuință trebuie să fie umidificat corespunzător (3);
- Evitarea contactului direct al ochilor cu aerul rece sau cald, provenit de la sursele de aer condiționat (3);
- Fumul de țigară este dăunător pentru ochii uscați sau cu probleme, dar și alte medii pot avea un impact negativ asupra ochilor – deșert, altitudini mari, zone reci (3), (6);
- Utilizarea lacrimilor artificiale pe termen lung poate ajuta (6);
- Folosirea ochelarilor de protecție solară în exterior conferă protecție ochilor (6).
La primele simptome sau dacă tratamentele administrate fără prescripție medicală nu sunt eficiente, consultă medicul specialist pentru a beneficia de cea mai bună variantă de îngrijire!
Ochii uscați pot duce la complicații nedorite. Simptomele acestei afecțiuni oftalmologice sunt supărătoare și interferează de multe ori cu activitățile zilnice. Consultul medical de specialitate, diagnosticarea corectă și tratamentul optim duc la reducerea semnelor neplăcute sau la înlăturarea cauzelor care au contribuit la apariția problemelor.
Surse de informare:
Dry Eyes – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9030-dry-eyes
Dry eyes – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863
Dry eye – https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/dry-eye?sso=y
Dry Eyes – https://www.healthline.com/health/dry-eyes
What Causes Dry Eyes? – https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-dry-eyes
Dry eyes – https://www.nhs.uk/conditions/dry-eyes/