ochelari-de-soare
iulie 14, 2022

Ochelarii polarizați: ce sunt aceștia și care sunt avantajele lor

O mulțime de medici oftalmologi, inclusiv cei din echipa noastră, recomandă ochelarii polarizați deoarece aceștia asigură un grad de protecție mai ridicat decât ochelarii de soare tradiționali. Dar ce sunt ochelarii polarizați? Aflați răspunsul la această întrebare, dar și mai multe despre avantajele acestui tip de ochelari, din rândurile următoare.

Ce înseamnă ochelari polarizați? Există mai multe tipuri de ochelari de soare, dar unul dintre cele mai populare modele sunt cei polarizați. Sunt atât de eficienți deoarece pot bloca lumina reflectată de la nivelul suprafețelor plane, la un nivel superior față de orice alt tip de lentilă ce filtrează razele de soare. De obicei sunt recomandați persoanelor care petrec destul de mult timp în aer liber, în acest mediu reflexia razelor fiind intensificată de zăpadă, apă sau alte zone deschise și fără vegetație. De asemenea, sunt și cei mai buni ochelari de soare pentru condus.

Așa cum spuneam și mai sus, există mai multe tipuri de lentile pentru ochelarii de soare, dar cele polarizate sunt recomandate inclusiv pentru persoanele care suferă de diverse afecțiuni oculare, de pildă cataracta. O persoană care a fost operată de cataracta va prezenta o sensibilitate crescută la lumina puternică și va fi deranjată mai tare de razele orizontale nepolarizate. Așadar, merită să apelați la cei mai buni ochelari polarizați în cazul în care urmați și alte tratamente.

Ce înseamnă lentile polarizate?

Lumina naturală este lumină nepolarizată, formată din fascicule orientate în toate direcțiile. Putem vorbi despre lumină polarizată atunci când vibrațiile de pe o direcție sunt mai intense decât vibrațiile de pe direcțiile celelalte. Deși lumina polarizată este foarte rar întâlnită în natură, ea poate fi creată cu ajutorul echipamentelor speciale sau poate fi filtrată cu ajutorul lentilelor speciale.

Descoperirea filtrelor care polarizează lumina naturală a fost atribuită fizicianului american numit Edwin Herbert Land. Chiar dacă la început aceste filtre se foloseau doar pentru a developa rapid fotografii (probabil ați auzit deja despre camera foto Polaroid), în timp ele au fost utilizate chiar și de către NASA pentru a proteja vederea astronauților de radiațiile din spațiu. În prezent, acest filtre sunt folosite inclusiv pentru ochelari de soare cu protecție UV. Totuși, în cazul ochelarilor de vedere cu protecție UV nu pot fi folosite lentilele polarizate.

Lentilele polarizate se deosebesc de alte tipuri de lentile prin faptul că sunt acoperite cu un film chimic. Acest film are capacitatea de a elimina o bună parte din lumina strălucitoare reflectată de pe diverse suprafețe. Cu ajutorul acestor lentile se anulează acea strălucire orbitoare, prin selectarea și blocarea razelor de lumină. Razele de lumină nepolarizate nu doar că sunt supărătoare, ci și deosebit de dăunătoare pentru ochi. Practic, singurele raze de lumină care trec prin ochelari sunt cele verticale, raze care nu sunt dăunătoare pentru ochi.

Lentile polarizate vs lentile nepolarizate

Am putea discuta despre ochelari polarizați vs nepolarizați, dar distincția pe care trebuie s-o facem se referă mai degrabă la lentile. Așadar, diferența de bază dintre lentilele polarizate și cele nepolarizate este că cele din urmă nu pot filtra razele luminoase. Practic, nu fac diferența între razele orizontale și cele verticale, ci doar reduc intensitatea luminoasă. Deși chiar și lentilele nepolarizate asigură o oarecare protecție la nivelul ochilor, ele nu pot reduce sau anula strălucirea razelor de soare de la nivelul anumitor suprafețe. Lentilele polarizate nu doar că filtrează lumina ambientală, ci pot anula complet razele care sunt reflectate de suprafețe.

Dacă lentilele nepolarizate au doar filtru UV, cele polarizate au în plus și un filtru de polarizare, pe lângă cel UV. Ce înseamnă protecție UV 400? Este categoria care blochează absolut toate razele de lumină ce au o lungime de undă până în 400 de nanometri. Acest tip de lentilă acoperă toate razele UVA și UVB.

Cum vă dați seama în mod practic dacă ochelarii au lentile polarizate? Puteți folosi fie ecranul unui computer sau al unui smartphone. Ochelarii trebuie întorși pe suprafața imaginii: dacă aveți de-a face cu lentile polarizate, imaginea va deveni mai închisă pe anumite porțiuni, dar nu-și va pierde din contrast.

Avantajele ochelarilor cu lentile polarizate

De ce să achiziționați ochelari cu lentile polarizate și nu o pereche normală? Vă punem la dispoziție următoarea listă de avantaje:

  • Se reduce complet efectul de strălucire și lumina orbitoare;
  • Imaginile din jur, mai ales în mediile ce prezintă o reflecție ridicată, vor fi mai ușor vizibile;
  • Culorile vor fi percepute drept mai intense și mai limpezi;
  • Razele UV sunt blocate în proporție de 100%;
  • Confortul ochilor este sporit;
  • Se previn afecțiuni oculare ireversibile, precum orbirea parțială sau totală;

Desigur, nu se poate spune despre ochelarii polarizați că sunt perfecți, deoarece aceștia prezintă și anumite dezavantaje. În primul rând, lentilele polarizate nu sunt folosite și la ochelarii de vedere, deoarece fac foarte dificilă vizualizarea ecranelor de tip LCD. În plus, nu este recomandat să le folosim în mod continuu. Aviatorii sau șoferii care au nevoie de indicații de la ecranele de bord nu pot folosi astfel de lentile deoarece deplasarea în diferite unghiuri va face ca imaginea ecranului să dispară total. Nu în ultimul rând, lentilele polarizate pot inclusiv să afecteze calitatea culorilor.

E adevărat, costul lentilelor polarizate poate fi ceva mai piperat, dar există modele potrivite pentru orice tip de buget. Se recomandă achiziționarea acestui tip de ochelari doar din magazine specializate.

Cum să alegeți corect ochelarii polarizați

Pentru a alege în mod corect ochelari polarizați trebuie să luați în calcul mai multe aspecte deosebit de importante. Iată care sunt acestea:

  • Puterea de protecție, inclusiv protecția UV. De reținut, gradul de protecție UV nu are nicidecum legătura cu nuanța lentilei. În funcție de gradul de protecție UV, avem de-a face cu cinci tipuri de lentile de ochelari: categoria 0 (între 0 și 20%, un nivel scăzut de protecție, potrivit pentru zilele fără soare), categoria 1 (nivel de protecție între 20 și 57%, pentru vreme noroasă și puțin soare), categoria 2 (nivel de protecție între 57 și 82%, recomandată pentru zilele cu soare moderat), categoria 3 (nivel de protecție între 82 și 92%, pentru zile cu soare puternic și un mediu care reflectă lumina) și categoria 4 (nivel de protecție între 92 și 97%, pentru zilele cu soare foarte puternic și medii care reflectă lumina). Totuși, lentilele din categoria numărul patru nu sunt bune pentru condus;
  • Culoarea lentilelor în funcție de activități. Gri pentru sporturi în aer liber, deoarece permite o vedere clară a culorilor, verde pentru activități de precizie, roz pentru o mai bună percepție vizuală în adâncime, albastru și violet pentru mai multă eleganță sau maro-chihlimbar pentru îmbunătățirea contrastului și o mai bună percepție a adâncimii;
  • Forma ochelarilor, pentru ca aceștia să se armonizeze cu forma feței. Mai exact, forma ramelor trebuie să vă complimenteze fizionomia. În funcție de forma feței veți opta pentru:
  • Forma ovală se va potrivi cu ramele de ochelari care sunt mai largi sau la fel de largi precum cea mai largă parte a feței. Se recomandă ramele rotunde, ovale sau în stilul ochi de pisică;
  • Forma alungită se va potrivi cu ramele ovale sau rotunde, pentru mai mult echilibru;
  • Forma de inimă se va potrivi cel mai bine cu ramele subțiri;
  • Forma pătrată se va potrivi cu ramele ovale și înguste;
  • Forma rotundă se va potrivi cu ramele unghiulare și înguste;
  • Forma triunghiulară se va potrivi cu rame foarte colorate sub formă de ochi de pisică;
  • Forma de diamant se va potrivi cu rame care scot în evidență ochii, de pildă cele ovale sau în cele în stilul ochilor de pisică.

Dacă nu aveți nevoie doar de ochelari de soare, ci și de vedere, nu ezitați să apelați la serviciile noastre.

Lasă un comentariu