Inchide

ochelari de soareÎnainte de a alege o pereche de ochelari de soare, este necesar ca fiecare pacient să fie conștient de rolul acestora, dar și de consecințele purtării unei perechi de ochelari necorespunzătoare sau ale neglijării protecției ochilor de razele de soare.

În ultimii ani, ochelarii de soare au devenit mai degrabă un accesoriu de modă decât un dispozitiv medical. Cu toate acestea, rolul ochelarilor de soare rămâne acela de proteja ochiul de razele UV care sunt periculoase. Deși un ochi normal și sănătos este dotat deja cu mijloacele necesare de protecție împotriva razelor de soare, de acest proces fiind responsabil îndeosebi cristalinul, specialiștii recomandă purtarea ochelarilor de soare pentru a proteja cât mai bine ochiul.

Ochelari de soare – Între eficiență și modă

Studiile au dovedit că expunerea îndelungată la razele solare poate provoca sau accelera afecțiuni oftalmologice. Razele UV sunt cunoscute pentru efectul lor nociv, cauzând afecțiuni retiniene, cancer sau chiar cataracta. Sănătatea ochilor este principalul motiv pentru care orice persoană ar trebui să își aleagă cu grijă perechea de ochelari de soare.

ochelari de soareDeși mulți se gândesc la ochelarii de soare, în primul rând, ca la un articol vestimentar, alegerea acestora trebuie să aibă ca principal criteriu eficiența sau capacitatea de protecție împotriva radiațiilor UV. Medicii oftalmologi recomandă achiziționarea ochelarilor de soare exclusiv din cabinetele de optică medicală sau în urma unui consult oftalmologic. Lentilele ochelarilor de soare eficienți trebuie să fie capabile să absoarbă în proporție de 100% razele UV. Din păcate, pe piață există variante de ochelari de soare care nu oferă o protecție la acest nivel, iar acestea trebuie evitate. Specialiștii avertizează că o lentilă solară ce nu absoarbe razele UV în proporție de 100% poate fi chiar dăunătoare pentru ochi.

Dacă o persoană nu este sigură dacă ochelarii de soare pe care îi deține sau cei pe care dorește să îi achiziționeze au lentile care absorb razele UV în proporție de 100%, pot cere efectuarea unui test în orice cabinet de optică medicală. În privința aspectului ochelarilor de soare, piața este suficient de variată pentru ca oricine să poată alege o pereche de ochelari ce i se potrivește estetic.

Ochelari de soare polarizați – ce sunt și cum funcționează?

 

Ochelarii de soare polarizați sunt o variantă pe care medicii specialiști o recomandă, în special persoanelor care conduc sau care practică sporturi în apă sau de iarnă, precum și persoanelor care vor să se bucure de cea mai bună protecție și experiență vizuală atunci când poartă ochelari de soare.

ochelari de soare polarizati cum functioneazaLentilele ochelarilor de soare polarizați sunt prevăzute cu o folie polarizată foarte subțire. Aceasta are rolul de a filtra reflexiile nedorite de pe diverse suprafețe. Practic, razele de soare care se reflectă pe o suprafață orizontală sunt percepute de ochiul uman drept strălucire orbitoare. Acest efect este observabil atunci când razele de soare se reflectă pe asfalt, metal, apă, pe zăpadă, pe nisip sau chiar pe caroseria mașinii. Această reflexie sau strălucire este deranjantă, obositoare și chiar dăunătoare pentru ochiul uman, în special atunci când nu se poate evita expunerea îndelungată la acțiunea acestora.

ochelari de soareStrălucirea excesivă a suprafețelor poate fi periculoasă mai ales atunci când o persoană se află în trafic, deoarece poate fi orbitoare, iar în trafic acest efect poate duce la apariția accidentelor. Indiferent că o persoană conduce o mașină sau merge pe bicicletă, atâta timp cât se află în mișcare, această reflexie orbitoare poate să fie foarte periculoasă.

Așadar, ochelarii de soare polarizați îi permit individului să se bucure de o experiență vizuală mai clară și mai odihnitoare pentru ochi, chiar în condiții de luminozitate sporită. Printre beneficiile ochelarilor de soare polarizați se numără și faptul că oferă un contrast mult mai bun și nu alterează culorile, indiferent de culoarea lentilelor. Ochelarii de soare polarizați au lentile care absorb în totalitate razele UV, astfel aceștia sunt capabili să protejeze cu adevărat ochii. Orice persoană poate să verifice dacă o pereche de ochelari este sau nu polarizată, efectuând un test simplu la orice cabinet de optică medicală.

Lentile fotocromice – Ce sunt și pentru cine sunt potrivite?

Pentru persoanele care suferă de un viciu de refracție și sunt purtătoare de ochelari de vedere, lentilele heliomate sau fotocromice sunt, probabil, cea mai bună soluție de mijloc. Purtătorii de ochelari de vedere nu pot purta ochelari de soare deoarece au dioptri care trebuie corectate. În această situație, se poate opta pentru o pereche de ochelari cu lentile heliomate, care permit vederea clară și confortabilă în momentul în care ochiul este expus razelor UV.

ochelari de soare lentile fotocromiceLentilele heliomate sunt lentile cu dioptrii, dar care au fost tratate fotocromic. Îmbunătățite cu molecule fotocromatice, aceste lentile reacționează la acțiunea razelor UV prin închiderea la culoare în mediul exterior. Acestea au proprietatea de a reveni la starea inițială de transparență totală în spațiul închis. Astfel, purtătorii de ochelari de vedere care au fotofobie sau o sensibilitate ridicată la razele de soare, pot găsi foarte practică o pereche de ochelari cu lentile heliomate.

Aceste lentile heliomate permit purtatorilor de ochelari de vedere sa beneficieze de calitatile si protectiile ochelarilor de soare.

Adaptarea sub acțiunea sau lipsa razelor ultraviolete se face rapid, iar procesul este reversibil. Cantitatea de raze UV, precum și temperatura din mediul exterior pot influența atât viteza de reacție, cât și intensitatea colorării lentilelor. Închiderea la culoare se face în aproximativ 30 de secunde, în timp ce revenirea la starea de claritate poate dura în jur de 5 minute. Lentilele fotocromice au nevie de mai multe cicluri de închidere/deschidere pentru ca moleculele să înceapă să reacționeze la capacitate maximă.

Lentile fotocromice cu anti-reflex

O altă caracteristică pe care o pereche de ochelari de soare este bine să o aibă este tratamentul anti-reflex, pe exteriorul dar și pe interiorul lentilei.Tratamentul antireflex este un polimer care se aplică de catre producator pe suprafata convexa ori pe ambele suprafete ale lentilei. Aceste lentile au capacitatea de a împiedica reflexia luminii pe suprafața din interior sau din interior a lentilei, astfel imaginea este mai odihnitoare și mult mai clară.

In afara de tratamentele antireflex standard, se recomandă si un tratament care protejeaza impotriva luminii albastre-violet pentru persoanele care utlizeaza calcultorul pentru timp mai indelungat.

Ochelarii de soare pentru sportivi

Persoanele care practică un sport în aer liber au nevoie de ochelari de soare, deseori aceștia având un design special conceput pentru a se potrivi unui anumit tip de sport. Potriviți pentru practicanții de atletism, ciclism, schi, înot sau caiac-canoe, în cabinetele de optică medicală se pot găsi multiple variante de ochelari se soare. Pe lângă asigurarea confortului la vedere și a protecției ochiului, ochelarii de soare pentru sportivi pot să protejeze împotriva vântului, sau împotriva luminii care intră din lateral, fiind prevăzuți cu lentile curbate.

Ochelari de soare – culoarea potrivită

  • Verde – Ochelarii de soare în aceasta nuanță asigură o percepție bună a culorilor în orice condiții de luminozitate. Sunt capabili să absoarbă reflexiile nedorite și să ofere claritate în condiții de luminozitate scăzută, fiind astfel potriviți pentru uz zilnic, în special pentru cei care practică sporturi în aer liber.
  • Maro/Cupru – Potriviți pentru schimbările dese de luminozitate din fiecare zi, acești ochelari de soare conferă o bună percepție a contrastelor și o acuitate vizuală sporită.
  • Galben – Lentile potrivite în condiții de luminozitate scăzută sau de ceață, sunt preferate de șoferi pentru șofatul nocturn sau de persoanele care practică jocuri video.
  • Albastru – Contribuie la o percepție mai curată a culorilor, reducând totodată „strălucirea” deranjantă de pe suprafețe.
  • Violet – Potriviți pentru șofat, acești ochelari ajută la îmbunătățirea vederii la distanță și reduc deranjul cauzat de lumina puternică. Sunt potriviți pentru uz pe timp de zi, dar nu se recomandă în condiții de luminozitate scăzută.

Negru – Cei mai folosiți ochelari de soare sunt cei cu lentile negre, în mare parte deoarece aceștia sunt foarte potriviți pentru uz cotidian, oferind o vedere relaxată și protejată în majoritatea condițiilor de luminozitate și temperatură. Nu sunt recomandați în fața ecranelor.