Bezár

A szürke hályog és megfelelő kezelése

A szürke hályog képezi az 55 év feletti felnőttek látásvesztések fő okát. A betegség a szemlencse átlátszóságának elvesztését jelenti. Ez a lencse, mely az írisz mögött található, a fényképezőgép lencséjéhez hasonlóan működik, a fénysugarakat a retinára vetíti, amely a képet az agy felé közvetíti. E betegség miatt a látás homályos lesz, a ragyogó színek elmosódnak, valamint az éjszakai látás nehézkessé válik. Ugyanakkor, a szürke hályog miatt az addig jól bevált szemüveg haszontalanná válhat. A szürkehályog egyedüli kezelési lehetősége a műtéti beavatkozás, mely során eltávolítják az átlátszatlanná vált természetes szemlencsét és egy műlencsére cserélik, ezáltal a páciens újra láthat és jelentősen javulhat az életminősége.

Javasolt a szemészeti vizsgálat, mert a szürkehályog viszonylag könnyen diagnosztizálható.

Kezelés hiányában, a szürkehályog teljesen megakadályozza a fény behatolását a szembe. Ha nincs időben kezelve, a szürkehályogos szemnek további szövődményei léphetnek fel.

Diagnosztizálás céljából a szemorvos egy rutin szemészeti vizsgálaton kivizsgálja a szem elülső pólusát biomikroszkóppal.

Csakis a szemorvos képes helyesen beazonosítani és megfelelőképpen kezelni ezt a betegséget.

A szemészeti vizsgálat azért is elengedhetetlen, mert vannak olyan sajátos szürkehályog formák, melyek látás csökkenéshez vezetnek főleg erős fényben vagy amelyek csökkentik a távollátó páciensek dioptriáit.

Ezen páciensek megállapíthatják, hogy jobban kezdenek látni távolra, néha közelre is, szinte szemüveg vagy kontaktlencse nélkül. 

A szürkehályog kialakulása és lefolyása

A szem szerkezet pár aspektusának megismerése nagymértékben segíthet abban, hogy megértsék hogyan befolyásolhatja a szürkehályog látásukat.

A lencse egy átlátszó közeg, mely az írisz és pupilla mögött található.

A lencse a fényképezőgép lencséjéhez hasonlóan működik.

A retina a szem fotóérzékeny szövete.

A retinához érve a kép vagy fény idegjellé válik és az agy felé lesz közvetítve.

A fény fókuszálásán kívül a retinán, a lencse ugyanakkor kiigazítja a látás fókuszálását, hogy lehetővé tegye, hogy úgy közelről, mint távolról tisztán lássuk a dolgokat. A szemlencsének átlátszónak kell lennie ahhoz, hogy a retina részletes (körvonalazódott) képet kapjon.

A szemlencse javarészt vízből és fehérjéből tevődik össze.

A szemlencsét összetevő fehérjék oly módon vannak elhelyezve, hogy lehetővé tegyék a fény behatolását torzítások nélkül, de a korral előrehaladva a szemlencse struktúrája változik és szemhályogot okoz, első fázisban a szemlencse kis területét átlátszatlanná teszi. Az idő elteltével az átlátszatlan részek száma és felülete megnőhet és a szemlencse szinte teljes mértékben átlátszatlanná válik.

Amennyiben a szemlencse átlátszatlan a szürkehályog miatt, a látott kép homályos lesz és a színek elmosódottak lehetnek.

Ugyanakkor, a szürkehályog más betegségek szövődményeként is felléphet:

  • Általános betegséges: cukorbetegség, hosszú távú szteroidkezelés, stb.
  • Szembetegségek: nagyfokú rövidlátás, szemgyulladások vagy a szem sérülései

 

Szürkehályog tünetei:

  • Homályos, nem tiszta látás.
  • Elmosódott, nem éles színek.
  • A szemüveg már nem segít.
  • Szemüveg vagy kontaktlencse viszonylag gyakori cseréjének szükségessége.
  • Fotofóbia (túlzott fényérzékenység) A természetes vagy egyéb fények túlságosan erősnek tűnnek vagy vakítónak, a fény által kiváltott zavaró érzés.
  • A látásélesség csökkenése éjszaka vagy fényes körök látása a fényforrások körül.
  • Diplopia (kettős, sőt többszörös látás – ugyanarról a tárgyról két vagy több különálló képet látnak)
  • Közeli látás paradox módon történő javulása, ami azonban eltűnik a szürkehályog súlyosbodásával.

 

Mi a szürkehályog?

A szemsebész a szürkehályog műtétet (Phacoemulsificatios módszer) javasolja.

Ez az egyedüli és leghatékonyabb módszer a szürkehályog kezelésére és a látás visszanyerésére, ami egyben a leggyakoribb szemsebészeti beavatkozás, melynek sikerrátája igen magas.

A nagyon előrehaladott technológiának köszönhetően, a szürkehályog műtét minimálisan invazív, milliméter szintű bemetszést végeznek, a felépülés gyors és könnyű.

Műtéti beavatkozás leírása

1. Lépés – Helyi érzéstelenítés

A sebészeti beavatkozás helyi érzéstelenítéssel kezdődik, szemcsepp formájában, mely csökkenti az egyéb érzéstelenítési módszerekkel társult kockázatokat.

 

 

2. Lépés – Szaruhártya bemetszés

A szaruhártyán egy kis bemetszést hajtanak végre. Azon a nagyon kicsi bemetszésen egy tollhegy méretű eszközt vezetnek be a szembe, hogy feldarabolják és eltávolítsák az átlátszatlan szemlencsét.

Ezen a bemetszéses folyadékot juttatnak be a szembe, hogy biztosítva legyen a megfelelő közeg.

A szemlencse külső rétegét eltávolítják, hogy hozzáférhessenek a hályoghoz.

 

3. Lépés – Az érintett szemlencse feldarabolása

A sebész egy ultramodern speciális eszközt használ a szemlencse feldarabolásához és a szemlencse érintett részeinek emulgeáláshoz. Ezek után a feldarabolt részeket eltávolítják.

A bemetszés nagyon kicsi (2 mm-1.8 mm), nem igényel öltést és nagyon gyorsan begyógyul, megakadályozva az esetleges műtét utáni gyulladásokat.

 

4. Lépés – Az intraocularis lencse (IOL) elhelyezése

A szürkehályog eltávolítása után, ugyanazon a kis méretű bemetszésen bevezetik az intraocularis lencsét (IOL), melyet a szemlencse üres burkába helyeznek el és végleges pozíciójába rögzítik.

A mesterséges lencsék rugalmasak és egy speciális injektor segítségével kerülnek elhelyezésre a szemben, a mikrobemetszésen keresztül.

A műlencsét a páciens választja ki.

Két nagy kategóriájú mesterséges lencse létezik: multifokális és monofokális.

A multifokális mesterséges lencse beültetése után a páciens éles látásnak örvendhetnek, szemüveg viselése nélkül, sem utcán, sem számítógéphez, sem olvasáshoz. Másképp fogalmazva, a multifokális mesterséges lencse beültetéssel történő szürkehályog műtét következtében a beteg egyszerre megszabadul a szürkehályogtól és szemüvegviseléstől.

A multifokális lencsék a technológia csúcsát jelentik, a páciensnek függetlenséget biztosítva az olyan mindennapi tevékenységek elvégzésében, amelyek úgy a közeli, mint a távoli látást megkövetelik.

Az intraocularis lencse (IOL) helyes behelyezése után a páciens látása stabilizálódik és élessé válik.

Mi történik, ha nem kezelik a szürkehályogot? 

Az idő elteltével, a szemlencse átlátszatlanná vált felületei egyre nagyobbak és sűrűbbek lesznek, ezáltal a látás jelentősen romlik. A betegségnek ez a lefolyása akár hónapokig, de néha évekig is eltarthat. Az utolsó stádiumban a teljes szemlencse átlátszatlanná válik és beáll a vakság.

Az előrehaladott szürkehályog mérete nőhet vagy széteshet a szemben, ezáltal súlyos szövődményekhez vezethet, mint például a hypermature komplikált szürkehályog, másodlagos glaukomával

 

Mikor a legoptimálisabb kezelni a szürkehályogot?

Sokan abban a tudatban élnek, hogy a betegség eléggé előrehaladott stádiumban kell legyen ahhoz, hogy megműtsék. Ez már nem igaz! Jelenleg, a szürkehályog műtét egy rutin eljárás, amit azonnal el lehet végezni, amint a látásromlás érinti az életminőséget.

Célszerű nem megvárni a betegség utolsó stádiumait, mivel az más szembetegségeket is előhozhat.

[Total: 0    Average: 0/5]

Vezi articolul precedent

Vezi articolul urmator