Bezár

Complicațiile vederii la pacienții cu diabet sunt vaste, nivelul crescut de glicemie și presiunea arterială ridicată afectează în mod direct văzul, retina, lichidul vitros, cristalinul, nervul optic.

Cataracta este o afecțiune oftalmologică des întâlnită la pacienții care suferă de diabet. Datorită modificărilor biochimice de la nivelul cristalinului, riscul de apariție al cataractei este de 2-4 ori mai mare față de restul pacienților, iar la persoanele cu vârsta de sub 40 ani, acest risc este de 15-25 de ori mai mare.

În cazul pacienților cu diabet există două tipuri de cataractă, cea juvenilă sau senilă. Cataracta juvenilă, apare la vârste tinere, cu diabet de tip I zaharat, are un debut brusc, iar cristalinul se opacifiază, rămâne alb. Datorită variațiilor glicemiei, a modificărilor osmotice care apar, se produce schimbarea curburii cristalinului și puterea dioptrică a acestuia, aspect observat de către pacienți, pentru că nu mai văd cu ochelarii obișnuiți ,văd în ceață. În stadiile dezvoltării cataractei, pacienții cu diabet prezintă fluctuații ale vederii, modificări acomodative, nu mai văd să citească, aceasta și datorită depunerilor de glicogen de la nivelul corpului ciliar.

Aceste opacități evoluează rapid, în câteva săptămâni, luni, poate să ducă la formarea cataractei totale.

Cataracta senilă la diabetici apare la persoanele adulte, de vârstă medie sau înaintată. Debutul și evoluția este lentă și apare la amândoi ochii.

Ca și tratament se impune intervenția chirurgicală, de înlocuire a cristalinului opacifiat cu unul artificial. Indicația chirurgicală pentru cataractă la un pacient diabetic necesită evaluare preoperatorie a statusului retinian. În general Retinopatia Diabetică nu reprezintă o contraindicație pentru chirurgia cataractei, iar la pacienții cu retinopatie diabetică proliferativă prognosticul vizual este mai rezervat datorită riscului complicațiilor postoperatorii (hemoragii vitreene, dezlipire de retină, glaucom neovascular).

Diabetul este o boală periculoasă care trebuie monitorizată cu atenție, tratată eficient și la timp pentru a încetini cât mai mult progresia complicațiilor, de aceea sunt necesare controale oftalmologice frecvente și menținerea nivelului de glicemie în parametrii normali.

Citește mai mult despre cataracta

[Total: 1    Average: 5/5]