Bezár

A szürke hályog egy komoly szembetegség, mely a látás fokozatos csökkenését okozza és kezeletlenül teljes vaksághoz vezet. Íme 7 fontos tudnivaló erről a betegségről:

1. A szürke hályog nem a szem felületén alakul ki, hanem annak belsejében

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a szürke hályog a szem külső felületén alakul ki. Ezt egy vékony réteggel hozzák összefüggésbe, amely az üvegtest felületén alakul ki, pedig valójában a szemlencse részleges vagy teljes elszürkülését jelenti.

A beteg szem esetében a szemlencse homályos, míg az egészséges lencse tiszta, átlátszó. 

A szürke hályog akkor kezd kialakulni, amikor a lencsét alkotó fehérjék megsérülnek. Ez a folyamat általában hosszú és egyáltalán nem fájdalmas. Csak néhány hónap vagy néhány év múlva lesznek észrevehetőek a tünetek, amikor már műtétre van szükség.

2. A szürke hályog esetében az életkor nem feltétlenül kockázati tényező

Egy másik fontos tudnivaló a szürkehályogról, hogy az életkor nem feltétlenül befolyásoló tényező. Bár az esetek többségében az időseket érinti a leginkább, de bárkinél kialakulhat ez a betegség, kortól függetlenül.

Azok hajlamosabbak lehetnek erre, akik:

 • Előzőleg átestek valamilyen szemműtéten
 • Glaukómában szenvednek
 • Túlzott káros napsugárzásnak teszik ki magukat védőlencsék használata nélkül.

Létezik a veleszületett szürkehályog is. Ennek oka lehet fertőzés vagy fejlődési probléma, amelyet a terhesség alatti táplálkozási hiányosságok okoznak.

3. A szürke hályog tünetei

A szürkehályog általános tünetei a következők:

 • homályos látás, mintha egy piszkos ablakon vagy ködön át nézne a beteg;
 • a látást megzavarhatják foltok vagy apró pontok, amelyek elhomályosíthatják a látómező egyes területeit;
 • ahogy a fény erőssége gyengül, a látásélesség romlik;
 • fényérzékenység a nagy intenzitású fényre.

A betegek állítása szerint, egyes színek homályosabbnak tűnnek, mintha elmosódtak volna. Nem tudják megkülönböztetni a részleteket vagy az arckifejezéseket, nehézséget jelent számukra az olvasás vagy más tevékenységek elvégzése, például vezetés (különösen éjszaka), és végül teljesen lehetetlenné válik. A szürke hályog megjelenésekor látható változás nem figyelhető meg. A szürke hályog fokozatosan romlik, ezért a látás fokozatosan romlik. Néhány szürke hályogban szenvedő beteg megtapasztalhatja a közellátás hirtelen javulását, de ez csak egy rövid, átmeneti állapot.

4. A szürkehályog kialakulhat csak az egyik szemen is

ochi cu cataracta

A szürke hályogról keringő tévhitek sorába tartozik az is, hogy a betegség mindkét szemet érinti. Valójában hogy ez a probléma kialakulhat kizárólag csak az egyik szemen is. A kétoldali szürke hályog gyakoribb jelenség, de fennáll annak a lehetősége is, hogy csak az egyik oldalon nyilvánuljon meg.

A szürke hályog kialakulhat az egyik szemen, ha az valamilyen sérülést szenvedett (traumatikus szürke hályogról beszélünk ebben az esetben). Ezért, ha olyasvalami történt, amely hatással volt a szemünkre esetleg a körülötte lévő területre, tanácsos szemorvoshoz fordulni és egy vizsgálatot megejteni. Lehetséges, hogy közvetlenül a baleset/sérülést követő időszakban nem észlel semmilyen változást, mert valójában ez évekbe telhet míg a szürke hályog miatt romlik a látása.

5. Hogyan kezelhető?

A szürke hályog kezelésének egyetlen hatékony módszere a műtéti beavatkozás, az elszürkült, természetes lencse eltávolítása, majd annak mesterséges lencsével való helyettesítése. Ezáltal a látás teljesen helyreáll.

A szürke hályog kialakulása után, napról napra tovább fejlődik és a látás ezzel arányosan romlik. A szürke hályog egyetlen hatékony kezelése a sebészeti beavatkozás.

Műtét ajánlott, ha a szürkehályog megakadályozza a mindennapi tevékenységeket, például az olvasás vagy a vezetés elvégzését. Szintén műtétet végeznek, amikor ez az állapot zavarja más szemproblémák kezelését. A szürke hályog műtét az egyik legbiztonságosabb eljárás, amely magas sikerességi rátával és gyors gyógyulási idővel rendelkezik.

operatie de cataracta

6. A szürkehályog típusai:

 • Veleszületett szürke hályog
  A veleszületett szürke hályog jelen van a születés pillanatában vagy akár kialakulhat a csecsemő életének első hónapjaiban is. Ezt a fajta szürke hályogot azonnal el kell távolítani műtéti beavatkozással, hogy ne akadályozza a gyermek látásának fejlődését.
 • Nukleáris (magi) szürke hályog
  Ez a szürke hályog leggyakoribb formája. A szemlencse nukleuszában, azaz a magjában alakul ki és általában az idősebb korosztályt érinti.
 • Kortikális (kérgi) szürkehályog
  A mag és a szemlencse közötti részt kéregnek, másneven kortexnek hívjuk. Amikor az elszürkülés a lencse ezen részén hangsúlyosabb, azt kortikális szürke hályognak nevezik.
 • Szubkapszuláris (tok alatti) szürke hályog
  Közvetlenül a lencsét körülvevő, celofánszerű tok alatti rétegben alakul ki. A szürke hályog ezen formája gyakoribb a cukorbeteg, túlsúlyos és szteroidokat szedő embereknél.
 • Patológiai szürke hályog
  A patológiai szürke hályog a cukorbetegséggel vagy más betegséggel hozható összefüggésbe (például a zöldhályog).
 • Összetett szürke hályog
  Ha a szürke hályog megjelenését intraokuláris gyulladás okozza vagy egyébb szembetegségekkel együtt van jelen, akkor azt bonyolult szürkehályognak nevezik.
 • Traumatikus szürke hályog
  A szemet ért sérülés miatt kialakult szürke hályogot, traumás szürke hályognak nevezik.

7. A szürkehályog kialakulása

Kezelés hiányában, egy idő után a szürke hályog annyira kifejlődik, hogy teljesen megakadályozza a fénytörést a szemben, így a látás teljes elvesztéséhez vezet (csak a fény és a sötétség érzete s ezek megkülönböztetésére lesz képes a beteg). Ezért is érdemes a diagnosztizálást még időben megejteni (évente kétszeri szemvizsgálat ajánlott idősebb korban) és mihamarabbi kezeléshez folyamodni. 

ochi sanatos vs ochi cu cataracta

[Total: 0    Average: 0/5]