Bezár

A rendszeres szemészeti konzultációk nagy jelentőséggel bírnak, mert vannak olyan szemrendellenességek, amelyeknek nincsenek különösebb tünetei vagy előjelei s amelyek könnyen vezethetnek csökkent látáshoz, esetenként teljes látásvesztéshez. A megelőzés érdekében történő szemészeti konzultáció hiánya lehetővé teszi a szemészeti problémák kialakulását és súlyosbodását, akár olyan mértékben is, hogy aztán csak műtéttel lehet azokat korrigálni. 

Mikor kell megelőzésből szemkonzultációra menni?

A válasz nagyon egyszerű. Bármikor, ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben a látásunkkal. Figyelembe kell vennünk egy nagyon fontos tényt. Mégpedig azt, hogy a szem a környezetünkből kapott információk érzékelésének több mint 85% -áért felelős, ezért nagyon fontos megőrizni a szemünk egészségét.

Miért van szükség rendszeres megelőző szemészeti konzultációra?

A szemészeti vizsgálat nemcsak állandó, de rendszeres tényező kellene legyen mindannyiunk életében. Megemlítendő rendellenesség az amblyopia (tompalátás) vagy a “lusta szem” betegsége, amelyet csak gyermekkorban lehet kezelni, 8-12 éves korig, felnőttkorban még csak nem is korrigálható. 40 éves kor után megjelenhet a glaukóma, 60 év után a szürkehályog és makula degeneráció. Ez csak néhány a szembetegségek közül, amelyeket ha nem fedeznek fel időben és nem kezelik őket, látásvesztéshez vezetnek.

Miért fontos a gyermekeknél a megelőző szemészeti konzultáció?

Gyermekek esetében a megelőzés miatti szemészeti konzultáció nagyon fontos annak biztosítása érdekében, hogy gyermeke szeme egészséges legyen, és ne legyenek olyan látási problémái, amelyek akadályozhatják az iskolai teljesítményét vagy befolyásolhatják testi biztonságát. Ha a betegség megelőzéséről van szó, a konzultáció soha sem lehet túl korai! 

consult oftalmologic preventiv la copiiA megelőző szemvizsgálatok azért is rendkívül fontosak, mivel a gyermekeknek a következő alapvető vizuális készségekre van szükségük:

  • Kiváló látásélesség minden távolságban
  • Pontos szemmozgási készség
  • Pontos és kényelmes koncentrációs készség

Mikor járt utoljára szemvizsgálaton, hogy megelőzze a betegséget?

Sok szembetegség ”megbújhat” a háttérben és jelen lehet anélkül, hogy látványosabb tüneteket okozna. Erre való tekintettel, ajánlott évente legalább egyszer szemkonzultációt végezni, megelőzés szempontjából vagy azért, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy minden rendben van. Bizonyos kortól kezdve (általában 50-60 év fölött) sürjebb látogatást ajánlott tenni a szemorvosnál, félévente egyszer, mert a szembetegségek kialakulásának esélye sokkal nagyobb.

Összegzésképpen elmondható, hogy a szemészeti konzultációk különös jelentőséggel bírnak, mert így időben felismerhetőek a szembetegségek tünetei, amelyek a betegek figyelmét elkerülheti. Ugyanakkor, arra ösztönözzük azokat az embereket, akik a munkájuk miatt sok időt töltenek a számítógép előtt (életkortól függetlenül), hogy évente legalább egyszer menjenek szemellenőrzésre, vagy akár gyakrabban, mert a digitális képernyőknek való kitettség növeli bizonyos szembetegségek kialakulásának kockázatát. Sok ilyen látási probléma esetén előnyösebb, ha azokat előre felfedezik, mivel így a tünetek súlyossága könnyebben szabályozható.

importanta consultului oftalmologic preventivNagyon fontos megérteni, hogy az úgynevezett “csendes” betegségek kimutatása csak akkor történhet meg, ha a páciens tisztában van azzal, hogy szeme állapotának ellenőrzése és a szemész szakorvossal való rendszeres konzultáció döntő fontosságúak.

Bármely látási zavar vagy szemprobléma ha időben van észlelve, sikeresen kezelhető, így lehetővé téve a beteg számára, hogy rövid időn belül visszatérjen a normális életéhez.

[Total: 0    Average: 0/5]