Bezár

Conjunctivita este o inflamație sau infecție a conjunctivei (memebrana care acoperă partea albă a ochilor și partea internă a pleoapelor).

Membrana conjunctiva este subtire,  avand rolul de a proteja si de a pastra umiditatea ochiului.

Când această membrană este iritată, vasele de sânge se dilată și ochiul devine roșu.

SIMPTOMELE ȘI SEMNELE CONJUNCTIVITEI

 • Ochi roșu
 • Secreții purulente
 • Senzație de nisip în ochi
 • Lipirea pleoapelor dimineața

Conjuctivita poate să apară la un singur ochi sau la amândoi. Vederea nu este afectată.

La adulți, conjunctivitele sunt determinate de stafilococ sau de streptococ. La copiii mici conjunctivitele sunt asociate cu dacriocistita, o infecție și inflamație a canalului lacrimal determinată în special de stafilococ.

Tratamentul inadecvat sau insuficient al conjunctivitelor poate determina cheratita (afectarea corneei), care poate duce până la pierderea vederii. Pentru tratamentul conjunctivitelor se administrează antibiotic local, la copiii mici, acesta trebuie ales cu grijă pentru a avea un efect maxim, pentru a nu produce efecte secundare nedorite și pentru a nu crea rezistență bacteriană. Tratamentul presupune administrarea antibioticului sub formă de colir-ziua și unguent oftalmic în sacul conjenctival inferior, noaptea (în ochi sub pleoapa inferioară).

Tipuri de conjunctivite:

 • Conjunctivita virală

  Apare după o infecție a căilor respiratorii superioare, cum este răceala. Se transmite prin contactul cu un alt membru al familiei sau cu o altă persoană care are deja conjunctivită. Pacientul prezintă de obicei înroșirea ambilor ochi, secreșie conjunctivală apoasă.

 • Conjunctivita cronică

  Este o inflamație a ochiului care poate fi însoțită uneori de o infecție. Aceasta este cauzată de diverși alergeni (conjunctivita alergică) sau de factori iritanți din mediu (iritații oculare) și poate să dureze săptămâni și uneori chiar luni.

 • Conjunctivita alergică

  În cazul acestui tip de conjunctivită este prezentă senzația de mâncărime, ochi roșu, nas înfundat, mâncărimi în gât, tuse seacă.

Adesea conjunctivitele sunt însoțite de blefarite. Blefarita este o inflamație a pleoapelor, caracterizată prin mâncărimi, arsuri, senzație de corp străin și apariția de cruste, în special dimineața. Tratamentul blefaritei este complex: combinații de antibiotic-antiinflamator steroidian, curățarea pleoapelor pentru îndepărtarea scuamelor, aceasta se face cu un șampon special (ex. Blefaroshampoo) care trebuie folosit mai mult timp (câteva luni).

PREVENIREA CONJUNCTIVITELOR:

Conjunctivitele virale și bacteriene sunt foarte contagioase!

 • Spălați frecvent mâinile și fața, cu apă și săpun, evitați atingerea sau frecarea ochilor
 • Prosopul de față, prosoapele în general, fața de pernă trebuie să fie individuale, spălați-le după fiecare folosire.
 • Nu imprumutați picături de ochi su cosmetice: rimel, creion de ochi, etc. Înlocuiți-le după ce v-ați vindecat, pentru a evita reinfectarea.
 • Fiți precauți la ștranduri, să fie igienizate corespunzător
[Total: 1    Average: 5/5]