Bezár

Glaukóma, kiváltó okok, tünetek, diagnózis és kezelés

A glaukóma (zöld hályog) az intraokuláris nyomás emelkedését jelenti és egy komplex betegség, mely az optikai ideg rostjainak progresszív károsodásában mutatkozik.

Amennyiben a glaukóma nincs időben felismerve és megfelelőképpen kezelve, a látás fokozatos elvesztéséhez vezethet, amely sajnos visszafordíthatatlan.

A glaukóma lehet örökletes és előfordulhat, hogy csak idősebb korban jelenik meg.

A legtöbb glaukómában szenvedő beteg esetében az első stádiumokban nem jelennek meg a tünetek vagy fájdalmak. 40 éves kor fellett, amennyiben glaukóma előfordult már a családban, vagy egészségügyi problémák merülnek fel, mint pl. a cukorbetegség, évente egyszer kötelező egy teljes szemészeti vizsgálat.

 

 

 

 

 

 

Glaukóma okai

Normális esetben az elülső kamrában lévő tiszta folyadék egy csatornán keresztül folyik. Amennyiben ez a csatorna eldugul, a folyadék felgyülemlik és glaukómát okoz. Az eldugulásnak számos oka lehet.

A kevésbé gyakori okok között említik a szem traumát vagy a szem kémiai égését, a szem súlyos fertőzéseit, gyulladásos betegségeket vagy érrendszeri trombózist.

Általában a glaukóma mind két szemet érinti, azonban előfordulhat, hogy az egyik szem esetében súlyosabb.

A glaukómának léteznek már születésnél felmerülő változatai (veleszületett), gyermekkorban megjelenő változatai (fiatalkori) vagy az idős népességet érintő változatai.

 

A glaukóma tünetei

A legtöbb esetben a glaukóma tünetmentes, az első arra utaló jel a perifériás vagy oldalsó látás elvesztése, gyakran ez észrevétlen marad amíg a betegség nem súlyosbodik.

 • Néha hirtelen szemfájással mutatkozik az intraokuláris nyomás emelkedése miatt, ekkor fejfájás és ködös látás is társulhat
 • Bepirosodott szemek
 • Beszűkült látómező
 • Gyengülő látás.

 

Glaukómára hajlamos személyek:

 • cukorbetegségben szenvedő személyek
 • szem traumát szenvedő személyek
 • a glaukóma által legérintettebb személyek 40 év fellettiek, de előfordul, hogy serdülőkorban vagy akár gyermekkorban is felmerül
 • hosszú távú gyógyszeres kezelés (pl. szteroidok)
 • szem traumák vagy sérülések
 • örökletes is lehet

Annak érdekében, hogy a glaukómát időben felismerjék, szükséges évente egyszer elmenni szemészeti vizsgálatra.

 

 

Glaukóma típusok

Két fő glaukóma típus létezik: elsődleges nyílt szögű és elsődleges zárt szögű.

Elsődleges nyílt szögű glaukóma

Az elsődleges nyílt szögű a leggyakoribb glaukóma típus, valamennyi glaukóma eset 85%-t képviseli.

 • Az elvezető csatornák lassú eldugulása okozza, ami egy emelkedett intraokuláris nyomáshoz vezet.
 • Amikor az elülső kamra szöge nyitott, de az intraokuláris folyadék kiürítése nem megfelelő.
 • Lassan bontakozik ki és egy állandó betegséget jelent.
 • A betegség kezdő stádiumaiban a tünetek és károsodások észrevétlen maradnak.

A nyílt szög azt jelenti, hogy a szög, amelyben az írisz találkozik a szaruhártyával eléggé nagy, hogy lehetővé tegye a tiszta folyadék elvezetését az elülső kamrából a trabekuláris hálón keresztül. A nyílt szögű glaukómát elsődleges vagy krónikus glaukómának is nevezik.

Elsődleges zárt szögű glaukóma

A glaukóma egyik kevésbé gyakori formája:

 • A tiszta folyadék trabekuláris hálóhoz történő eljutásának megakadályozását jelenti, ami az írisz rendellenes pozíciója miatt adódik, ami az intraokuláris nyomás hirtelen emeléséhez vezet.
 • Az írisz és szaruhártya közötti szög zárt vagy szűk
 • Nagyon gyorsan előrehalad
 • Általában nagyon látható tünetekkel és traumákkal jár, súlyos szemfájás és fejfájással
 • Karikák észlelése a fényforrások körül
 • A látásélesség csökkenése
 • Azonnali orvosi kezelést igényel.

Ez a típusú glaukóma súlyos tünetekkel jár a nyílt szögű glaukómával ellentétben, melynek elsődleges stádiumaiban láthatatlan tünetei vannak, emiatt riasztó hatása van a betegre nézve, aki igényelni fogja a szemészeti vizsgálatot.

Örökletes glaukóma

Az ilyen típusú glaukóma akkor jelenik meg gyermekkorban, amikor a szem elvezető csatornái rendellenesen vagy nem teljesen fejlődnek ki a prenatális időszakban. Ez egy ritka állapot, mely örökölhető lehet. Komplikált esetekben a mikró sebészet gyakran korrigálhatja a strukturális rendellenességeket. Más esetekben, a gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás segíthet. 

Más típusú glaukómák

 • Másodlagos
 • Pigmentáris
 • Pszeudoexfoliatív
 • Traumás
 • Neovaszkuláris
 • Uveitic
 • Posner-schlossmann szindróma

 

Glaukómában szenvedő betegek kivizsgálása

A glaukóma diagnosztizálása csakis specifikus és komplex szemészeti vizsgálat következtében lehetséges.

Látótér-diagnosztika (perimetria)

A látótér-diagnosztika, más néven perimetria, egy alapvizsgálat, melynek jelentős fontossága van, úgy a glaukóma diagnosztizálásában, mint a betegség lefolyásának monitorozásában.

Gonioszkópia

A szemgolyó elülső pólusának vizsgálatát gonioszkópiának nevezik. A gonioszkópiás vizsgálat feltárja az elülső kamra mélységét, lehetséges másodlagos glaukómára utaló jeleket, valamint a trabekuláris halót.

Tonometria

Az intraokuláris nyomás mérésére szolgáló módszer a tonometria, mely bemutatja az intraokuláris folyadék termelése és kiáramlása közötti egyensúlyt.

Optikai koherencia tomográfia

Az Optikai koherencia tomográfia (OCT vizsgálat) feltárhatja a korai strukturális rendellenességeket, melyek az objektív vizsgálat során nem kerülnek beazonosításra. Jelenleg az optikai koherencia tomográfia a leghatékonyabb vizsgálat a glaukóma korai formáinak azonosításában.

A szemfenék biomikroszkópos vizsgálata

A szemfenék kivizsgálása biomikroszkópos vizsgálattal történhet. A szemorvos szemcseppeket fog használni a pupilla tágulásához, utána pedig kivizsgálja a szemfeneket. A szemfenék vizsgálata más módszerekkel is elvégezhető, mint pl. a közvetlen vagy közvetett oftalmoszkópia.

 

Glaukómás betegek kezelése

A glaukóma szemcseppekkel, gyógyszerekkel, lézeres sebészettel, hagyományos sebészettel vagy endoszkópos szemműtéttel kezelhető. Valamennyi kezelés célja megelőzni a látás további elvesztését, mivel a glaukóma hatására már bekövetkezett látásélesség elvesztése visszafordíthatatlan. A jó hír az, hogy a glaukóma kezelhető, ha időben diagnosztizálják és kezelik (gyógyszerrel és/vagy sebészetileg), ezért a glaukómás betegek többsége nem veszíti el a látást.

A glaukóma elkerülésének egyedüli lehetősége a rendszeres szemészeti vizsgálat a betegség korai diagnosztizálása és kezelése végett. Még ez esetben is, a kezelés következtében a glaukóma nem szűnik meg, de ellenőrzés alatt tartható és ezáltal nincs befolyással a mindennapi életre.

A gyógyszerek rendszeres szedése, az orvos utasításai szerint, elengedhetetlen a látást veszélyeztető sérülések megelőzése érdekében. Ezért nagyon fontos megbeszélni az orvossal az esetleges mellékhatásokat. Annak ellenére, hogy valamennyi gyógyszer lehetséges melléghatásokat válthat ki, fontos megjegyezni, hogy sok páciens egyáltalán nem tapasztal efféle hatásokat. A betegnek és az orvosnak csapatként kell működnie a glaukóma elleni harcban. Az orvos viszonylag sok opcióval rendelkezik:

Glaukóma kezelése szemcseppel 

Mivel a szemcseppek bekerülnek a vérkeringésbe, a betegnek nagyon fontos felsorolnia a szemorvosnak a jelenleg használt valamennyi gyógyszerét. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek veszélyessé vállhatnak, ha más gyógyszerrel vannak egyidőben használva. A vérben történő felszívódás minimalizálása érdekében, valamint azért, hogy a szemben felszívódó gyógyszer maximalizálható legyen, a szemcsepp használata után csukják be a szemet egy-két percig és finoman gyakoroljanak nyomást a mutatóujjal a belső szemzugra, hogy lezárják az orrig vezető könnycsatornát. Ugyan szinte valamennyi szemcsepp elsőként kellemetlen égető érzést válthat ki, a kényelmetlenség pár másodpercen belül el kéne múljon. A glaukóma kezelésében használt szemcseppek sok félék lehetnek. Akár egyféle szemcsepp, akár többféle szemcsepp kombinálva alkalmazható akkor, amikor erősebb hatásra várunk. A szemcseppek adagolása naponta egyszer vagy kétszer történik.

Tabletták

Amikor a szemcseppek nem kontrollálják eléggé az intraokuláris nyomást, a szemcsepp mellé az orvos felírhat tablettákat. A tabletták több mellékhatással bírnak, mint a szemcseppek, céljuk ugyanaz, hogy mérsékeljék a folyadék termelését. A tablettákat általában naponta kétszer, de akár négyszer is be kell szedni. Nagyon fontos valamennyi kezelő orvosnak elmondani, hogy ilyen tablettákat szednek azért, hogy a többi orvosok olyan gyógyszereket tudjanak felírni, amelyek nem fognak kiváltani esetleges veszélyes hatásokat.

Glaukóma kezelésében használt sebészeti eljárások

Amikor a gyógyszerek nem érik el a kívánt hatást vagy a mellékhatásaik tűrhetetlenek, a szemorvos műtéti beavatkozást javasolhat.

 

Lézeres műtét

A lézeres műtét egyre elterjedtebbé vált, köztes lépésként a gyógyszeres kezelés és hagyományos műtéti beavatkozások között, habár a hosszú távú sikerráta változó. A leggyakrabban végrehajtott efféle beavatkozás a nyílt szögű glaukóma esetében a trabekuloplasztika, ami gyakorlatilag egy fájdalommentes, 10-15 perces beavatkozás. A lézersugarat (magas energiájú fénysugár) a szem kivezető csatornájára irányítják. Egy efféle beavatkozás után a páciens hazatér és folytathatja mindennapi tevékenységét. Sok páciens jól reagál erre az eljárásra, ezáltal elkerülhetik vagy későbbre halaszthatják a műtéti beavatkozást. Habár akár pár hétig is eltarthat, hogy a beavatkozás teljes mértékben kifejtse hatásait, mely idő alatt szükséges folytatni a gyógyszeres kezelést, a legtöbb páciens lemondhat egy bizonyos idő eltelte után a gyógyszerek szedéséről. Csakis az orvos tudja majd eldönteni, hogy szükséges-e folytatni a gyógyszeres kezelést vagy sem. A lézeres beavatkozás szövődményei minimálisak, emiatt egyre népszerűbbé vált ez az eljárás.

Ciklofotokoaguláció

A nyílt szögű glaukóma esetében végrehajtott lézeres eljárás a szemben található tiszta folyadék mennyiségének csökkenésével jár, a folyadékot termelő ciliáris test egy részének megsemmisítése által. Általában ehhez a kezelésekhez akkor folyamodnak, amikor az intraokuláris nyomás továbbra is magas maradt más hagyományos kezelések ellenére.

 

Endoszkópia a glaukómás páciensek kezelésében

Ez a technika a ciliáris test részleges lézeres fotokoagulációját használja, a körülötte lévő szövetek károsodása nélkül. Az endoszkópós ciklofotokoaguláció segítségével, egy bemetszésen keresztül bevezetik az eszközt, ezáltal a lézer energiája közvetlen a ciliáris testre irányul.

 

Endoszkópos szemműtétet Romániában először 2014 novemberében végezték Szatmárnémetiben a Vitreum Szemészeti Klinikán, ahol országos szinten premiérnek számító beavatkozásokat végeztek

 

Az endoszkópos szemműtét a glaukóma sebészeti kezelésében használt eljárás, a leggyorsabb és könnyen végrehajtható beavatkozás efféle betegség esetében. Ugyanakkor endoszkópos szemműtéttel kezelhetőek a retina hátsó pólusának betegségei is. Az endoszkóp egy előrehaladott rendszer hármas funkcióval: lézer, világítás és betekintés.

[Total: 0    Average: 0/5]