Bezár

A cukorbetegségben szenvedő páciensek ajlamosak a diabéteszes retinopátia kialakulására.
A cukorbetegek körében további szövődmény lehet a diabéteszes makuláris ödéma, szürkehályog és glaukóma. A diabéteszes retinopátia az erek betegsége,
károsul struktúrájuk és normális funkciójuk, emiatt nem látják el megfelelőképpen vérrel a retinát, faluk megreped és elárasszák vérrel az ideghártyát, emiatt
jelentősen csökken a látóképesség.
A betegség lassan alakul ki, az évek során, és megfelelő kezelés nélkül teljes vaksághoz vezethet. A betegség kiváltó okai különfélék és nem teljes mértékben
ismertek, ha megjelenik a betegség annak előrehaladását nem lehet megállítani, csak lassítani, ezért rendkívül fontos időben diagnosztizálni.

Mi a diabéteszes makuláris ödéma?

A makuláris ödéma egy folyadék megjelenését jelenti a retina úgynevezett makula régiójában. A makula fontos szerepet játszik a tiszta és részletekben gazdag látásban. A makuláris ödéma a diabéteszes retinopátiában szenvedő pácienseknél a látásvesztés leggyakoribb oka. A diabéteszes retinopátiával diagnosztizált páciensek körülbelül felénél ki fog alakulni a makuláris ödéma. Annak ellenére, hogy valószínűbb a makuláris ödéma kialakulása a diabéteszes retinopátia súlyosbodásakor, gyakorlatilag a betegség valamennyi stádiumában kialakulhat.

Diabéteszes retinopátia evolucióinak szakaszai:

 • Minimális nem proliferatív diabéteszes retinopátia: a diabéteszes retinopátia kezdetleges stádiuma. Ekkor kisebb erek szivárognak és a retina gyulladásához vezetnek (makuláris ödéma). Ugyanakkor, ebben a stádiumban a retinában található erek lezáródhatnak (makuláris iszkémia), ilyenkor a vér nem jut el a
  makulába.
 • Proliferatív előtti diabéteszes retinopátia: előrehaladottabb stádium, a váladékok és vérzések gyakoribbak és változatosabbak, a látás torzul.
 • Proliferatív diabéteszes retinopátia: a betegség legelőrehaladottabb stádiuma, az intraokuláris vérzések masszívak (hemoftalmus), új, érzékeny, megrepedő erek jelennek meg vagy különféle formációk rostos szövetből, ami a retina leválásához vezet.

 

Diabéteszes retinopátia diagnosztizálásának módszerei:

 • Szemészeti vizsgálat (látásélesség, intraokuláris nyomás és a szem elülső pólusának mérése)
 • Fluoreszcein angiográfia (AFG): ezzel a módszerrel ki lehet deríteni mennyire súlyos a retina károsulása, befecskendeznek egy kontrasztanyagot (Fluoreszcein), majd a szem aljáról készítenek egy fotósorozatot.
 • Retina tomográfia (OCT) lehetővé teszi a retina szintjén felmerülő szövődmény diagnosztizálását.
 • Hátsó pólus ultrahang.

 

Diabéteszes retinopátia diagnosztizálásának módszerei:

 • Kialakulása után a diabéteszes retinopátia hosszú távon fennálló betegség. A betegség súlyos eseteiben műtéti beavatkozásra (vitrectomia), lézeres kezelés, levegő, tágítható gáz vagy szilikonolaj injektálás, esettől függően.
 • Mivel a diabéteszes retinopátia gyakran észrevétlenül bontakozik ki ameddig előrehaladott stádiumba ér, a cukorbetegségben szenvedő páciensek legalább évente egyszer ki kéne vizsgáltassák a szemfeneket. A korai diagnosztizálás, időszerű kezelés és a szem egészségének megfelelő ápolása megvédhet e betegség ellen.

A szemfenék kivizsgálása során az orvos az alábbiakat veheti észre:

 • Erek struktúrájának változásai (azok számának rendellenes növekedése, valamint az aneurizmák lehetséges megjelenése)
 • Vérző erek
 • Duzzadás a makulában (makuláris ödéma)
 • Szemlencse elváltozásai
 • Idegszövet károsodása
 • Zsírlerakódások megjelenése.

 

Lézeres kezelés diabéteszes retinopátia esetében

 

 

 

 

 

 

A diabéteszes retinopátia esetében a lézeres kezelés a lézer sugarak használatát jelenti a retina felületén (fotókoaguláció), új erek megjelenésének és kifejlődésének megakadályozása, valamint az egészségtelen (új) erek kauterizációja és vérzések, váladékok és makuláris ödéma csökkenése érdekében.

A lézeres kezelést egy vagy több, akár 4-5 alkalommal végzik, a diabéteszes retinopátia súlyossága függvényében.

 

[Total: 0    Average: 0/5]

Vezi articolul precedent

Vezi articolul urmator