Bezár

Tratamentul glaucomului poate fi administrat prin picături oftalmice, pastile, chirurgie cu laser, chirurgie tradițională sau endoscopie oculară. Scopul oricărui tratament este de a preveni pierderea suplimentară vederii, deoarece pierderea acuității vizuale care deja a apărut din cauza glaucomului este ireversibilă. Vestea bună este că glaucomul poate fi gestionat dacă este detectat devreme și tratat cu tratament medical și / sau chirurgical, astfel incât majoritatea persoanelor cu glaucom nu își vor pierde vederea. 

Singura modalitate de a evita glaucomul este controlul oftalmologic periodic pentru a depista și trata din timp această afecțiune. Chiar și așa, prin tratament, glaucomul nu dispare, dar poate fi ținut sub control, astfel încât să nu afecteze viața zilnică.

Administrarea regulată a medicamentelor, așa cum este prescris, este esențială pentru prevenirea leziunilor care amenință vederea. De aceea este important să discutați despre reacțiile adverse cu medicul dumneavoastră. Deși fiecare medicament are unele efecte secundare potențiale, este important de reținut că mulți pacienți nu experimentează deloc efecte secundare. Dumneavoastră impreună cu medicul trebuie să lucrați ca o echipă în lupta împotriva glaucomului. Medicul dvs. are multe opțiuni. Acestea includ: 

tratamentul glaucomului picaturi oftalmologice pentru glaucomTratamentul glaucomului prin picături pentru ochi

Deoarece picăturile oculare sunt absorbite în sânge, spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați în prezent. Unele medicamente pot fi periculoase atunci când sunt amestecate cu alte medicamente. Pentru a minimiza absorbția în sânge și pentru a maximiza cantitatea de medicament absorbită în ochi, închideți ochii timp de una până la două minute după administrarea picăturilor și apăsați ușor degetul arătător împotriva colului nazal inferior al pleoapei pentru a închide canalul de rupere care se scurge în nas. În timp ce aproape toate picăturile oftalmice pot provoca o senzație incomodă de arsură sau agitație la început, disconfortul ar trebui să dureze doar câteva secunde. Picăturile utilizitate în tratamentul glaucomului sunt de multiple feluri. Ele se pot utiliza singure sau in combinație cu alte picături atunci când este nevoie de un effect mai puternic. Picăturile se administrează o data sau de două ori pe zi.

Pastile

Uneori când picăturile de ochi nu controlează suficient presiunea itraoculară, pastilele pot fi prescrise în plus față de picături. Aceste pastile, care au mai multe efecte secundare sistemice decât picăturile, servesc de asemenea pentru a reduce ‘’robinetul’’ ochiului și a reduce producția de lichid. Aceste medicamente sunt luate de obicei de două până la patru ori pe zi. Este important să distribuiți aceste informații tuturor celorlalți medici, astfel încât aceștia să vă poată prescrie medicamente care nu vor genera interacțiuni potențial periculoase.

Proceduri chirurgicale utilizate în tratamentul glaucomului

Atunci când medicamentele nu ating rezultatele dorite sau au efecte secundare intolerabile, oftalmologul dumneavoastră poate sugera intervenții chirurgicale.

Operație laser

Chirurgia laser a devenit din ce în ce mai populară ca un pas intermediar între medicamente și intervențiile chirurgicale tradiționale, deși ratele de succes pe termen lung sunt variabile. Cel mai frecvent tip efectuat pentru glaucom cu unghi deschis este numit trabeculoplastie. Această procedură durează între 10 și 15 minute, este nedureroasă și poate fi efectuată fie în cabinetul medicului, fie în ambulatoriu. Fasciculul laser (un fascicul de lumină cu energie înaltă) este focalizat pe scurgerea ochiului.
Puteți merge acasă și vă puteți relua activitatea normală după o intervenție chirurgicală.După această procedură, mulți pacienți răspund suficient de bine pentru a putea evita sau întârzia operația. Deși poate dura câteva săptămâni pentru a vedea efectul complet de scădere a presiunii acestei proceduri, timp în care este posibil să trebuiască să continuați să vă luați medicamentele, mulți pacienți sunt capabili în cele din urmă să întrerupă unele dintre medicamentele lor. Medicul dvs. este cel mai bun judecător pentru a determina dacă aveți sau nu nevoie de medicamente. Complicațiile de la laser sunt minime, motiv pentru care această procedură a devenit din ce în ce mai populară.

Ciclofotocoagularea

Procedura laser aplicată în tratamentul glaucomului cu unghi deschis implică reducerea cantității de umoare apoasă în ochi prin distrugerea unei părți a corpului ciliar, care produce lichidul. Aceste tratamente sunt, de obicei, rezervate pentru utilizarea în ochi care au fie un nivel crescut de presiune intaoculară după ce au eșuat alte tratamente tradiționale.

 

Endoscopia oculară

Această tehnică distruge corpul ciliar fără a cauza deteriorarea țesuturilor care se află în jur. Cu ajutorul ciclofocoagulării endoscopice (ECP), instrumentul este plasat în interiorul ochiului printr-o incizie chirurgicală, astfel încât energia laserului să fie aplicată direct pe țesutul corpului ciliar.

Endoscopia oculara a fost introdusă pentru prima data în Romania în noiembrie 2014 la Satu Mare in cadrul clinicii Vitreum, efectuând operații endoscopice în premieră natională. Endoscopia oculara este utilizată în tratamentul chirurgical al glaucomului oferind cea mai rapidă și usoară intervenție pentru această afecțiune. Endoscopia oculară este de asemenea utilizată în patologii complexe de pol posterior al retinei. Endoscopul ocular este un sistem avansat cu tripla functie, cea de laser, iluminare si de vizualizare.

Află mai multe despre glaucom

[Total: 2    Average: 3/5]