Bezár

Cataracta este o opacifiere a cristalinului natural care este poziționat în spatele irisului,corneei și al pupilei.Ca și obiectivul unei camere de fotografiat, cristalinul ajustează și focalizează vederea. Cristalinului  este format în cea mai mare parte din apă și proteine. Pe măsură ce îmbătrânim structura proteinelor se schimbă și în unele cazuri se impreunează formând opacități pe cristalin.

Pentru a corecta acest lucru, medicul chirurg recomandă intervenția chirurgicală de cataractă (facoemulsificare).

Operatia de cataracta(facoemulsificare) – descrierea procedurii chirurgicale

facoemulsificarePasul 1 -Anestezia locală

Procedura chirurgicală începe cu anestezia locală, prin instilare de picături cu anestezic, reducând riscurile asociate altor tipuri de anestezii.

Avantajul principal al acestei metode constă în lipsa de invazivitate precum și absenţa lezării ţesuturilor intraorbitare.

cum decurge o operatie de cataractă facoemulsificare

Pasul 2 -Incizie corneană

Apoi se face o mică incizie în cornee.

Incizia la nivelul ochiului este foarte mică urmând  introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat.

Lichide sunt injectate în această incizie pentru a susține mediul înconjurător.

Invelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă.

facoemulsificare

Pasul 3- Fragmentarea cristalinului afectat

Chirurgul folosește apoi sonda cu ultrasunete pentru a fragmenta și a emulsifica porțiunile afectate ale cristalinului.

Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate .

 

facoemulsificare

Pasul 4 – Plasarea cristalinului itraocular (IOL)

Odată ce cataracta este îndepărtată,prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus un cristalin intraocular (IOL) care va fi plasat în capsula goală a cristalinului, fiind fixat în poziția sa permanentă..După poziționarea corectă a cristalinului intraocular (IOL), vederea pacientului se stabilizează și devine clară.

Cele mai multe persoane sunt surpinse decât de ușoară și relativ nedureroasă este operația de cataractă. Aceasta durează de obicei  5-10 minute sau mai puțin, cei mai mulți pacinenți își reiau activitățile normale a doua zi. Înainte de operaţie se vor administra picături anestezice. Înainte și/sau după intervenția chirurgicală, medicul va prescrie picături oftalmice pentru prevenirea infecțiilor și reducerea edemului. Majoritatea pacienților beneficiază de o vedere îmbunătățită imediat după intervenția chirurgicală, însă vederea se poate îmbunătății în continuare pe durata a mai multe zile sau săptămâni.

Citeste mai mult despre operatia de cataracta.

[Total: 1    Average: 5/5]