Bezár

Retinopatia diabetică este o afecțiune a vaselor de sânge ce irigă retina care se deteriorează, devin slăbite, se rup și inundă retina, reducând vederea.

ochiiiDiabetul este o boală metabolică, ce afectează întregul sistem vascular din organism, inclusiv la nivelul ochilor, dând naștere unor modificări specifice. Cauzele bolii nu sunt complet cunoscute, odată apărută, evoluția acesteia nu poate fi oprită, ci doar încetinită, de aceea detectarea ei din timp este esențială. Riscul de apariție a retinopatiei diabetice crește odată cu vechimea diabetului. Cu cât durata de evoluție a diabetului este mai mare cu atât complicațiile oculare sunt mai frecvente și mai grave.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi scăderea vederii, mici hemoragii retiniene, modificări vasculare. La început retinopatia este neproliferativă, caracterizată prin variate afectări ale vaselor mici de sânge, care pierd mici cantităţi de lichid. Aceasta duce în timp la îngroşarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea.

Retinopatia proliferativă înseamnă apariţia unor vase noi de sânge la nivelul retinei (neovase), în urma căruia este posibil ca pacienții să se simtă foarte bine fără să prezinte nici un simptom.

Acestea reprezintă un pericol iminent de complicaţii precum sângerarea masivă intraoculară (hemoragia vitreană) sau dezlipirea de retină. De asemenea, o complicaţie severă este şi glaucomul neovascular, caracterizat prin presiune intraoculară mult crescută – adesea cauzatoare de dureri oculare – şi risc important de orbire.

De aceea este indicat ca toți pacienții care suferă de diabet să efectueze și un control oftalmologic periodic de specialitate.

Metodele de diagnosticare a retinopatiei diabetice sunt:

  • Examenul clinic oftalmologic (măsurarea acuității vizuale, a tensiunii intraoculare și a polului anterior ocular)
  • Angiofluorografia (AFG) metodă prin care se poate afla cât de severă este afectarea retinei, se injectează o substanță de contrast, fluoresceină și se realizează câteva fotografii succesive ale fundului de ochi
  • Tomografia retiniană (OCT) permite diagnosticarea unor complicații de la nivelul retinei
  • Ecografia oculară

       Retinopatia diabetică este o afecțiune care odată debutată, continuă să existe. În cazurile avansate se recurge la intervenții chirurgicale (operații de vitrectomie) aplicații laser, injectări de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon, în funcție de fiecare caz în parte.

Una din metodele de tratament ale retinopatiei diabetice este coagularea retinei cu laser, acesta este utilizat pentru a opri apariția și dezvoltarea a noi vase de sânge, având rolul de a trata vasele nesănătoase, (neovasele), și de a împiedica apariția altora, prin aceasta reducând hemoragiile și exudatele, precum și edemul macular.

Tratamentul poate consta în una sau mai multe şedinţe Laser, în funcţie de gravitatea retinopatiei diabetice.

injectari-ochi

[Total: 0    Average: 0/5]