gaura maculara
martie 12, 2019

Gaura maculară – Ce este și cum se tratează

Deși un organ mic din corpul nostru, ochiul este de o complexitate care îi uimește până și pe medici. Din nefericire, majoritatea pacienților noștii află de unele detalii despre anatomia ochiului, abia atunci când acesta este bolnav. Acesta este și cazul celor care sunt diagnosticați cu gaură maculară. Deși nu este o afecțiune ușoară, poate fi tratată cu succes. În continuare vă prezentăm mai multe detalii despre gaura maculară și care este tratamentul recomandat. 

Scurtă lecție de anatomie – ce este macula?

Pentru a înțelege cum apare gaura maculară, este important să aflăm mai multe despre anatomia globului ocular. Majoritatea pacienților sunt conștienți că imaginea se formează pe retină, aflată în zona posterioară a ochiului. Foarte puțini știu însă ce este macula.

Macula este o zonă foarte mică aflată în centrul retinei. Lumina se focalizează și devine clară pe maculă. Aceasta este singura zonă a ochiului care face posibilă vederea clară, vederea în culori. Pentru a putea conduce în siguranță sau a putea recunoaște fețe, macula este esențială.

Macula este plină de celule sensibile la lumină numite „conuri”. Restul zonei de pe retină este alcătuită din celule fotosensibile care nu sunt capabile să distingă culori. Acestea sunt responsabile pentru vederea în alb-negru a umbrelor, vederea formelor și detectarea mișcării.

Ce este gaura maculară?

Gaura maculară apare sub forma unei rupturi sau deschideri în maculă. Este o afecțiune care survine cel mai adesea în cazul pacienților care au peste 60 de ani. Femeile au, de regulă, un risc mai mare să dezvolte gaură maculară. Asta deoarece, îmbătrânirea este una din principalele cauze ale apariției găurii maculare. Pacienții care se confruntă cu această boală a ochiului au vederea încețoșată, pătată sau distorsionată. Gaura maculară nu trebuie confundată cu pseudogaura maculară, chistul macular sau gaura lamelară.

Care sunt simptomele găurii maculare?

Simptomele găurii maculare sunt foarte asemănătoare cu cele ale degenerescenței maculare. Aceste afecțiuni sunt diferite însă, și doar un medic calificat poate pune un diagnostic corect. Așadar, dacă experimentați unul sau mai multe din simptomele următoare, este important să vă programați imediat un consult.

Gaura maculă afectează, în general, doar vederea centrală, deci vederea periferică nu va fi modificată. Pacienții experimentează dificultăți în citire sau în munca ce presupune vederea apropiată. De asemenea, s-ar putea să vadă puncte gri sau negre, sau zone goale pe imagine. Găurile maculare afectează de obicei un singur ochi, deși este posibil ca această afecțiune să apară la ambii ochi.

Gaura maculată se dezvoltă de obicei în timp, deci este posibil ca simptomele să nu fie observate până ce vederea nu ajunge să fie afectată. Primele semne sunt vederea încețoșată și distorsionată. Linii drepte, cum ar fi ramele de geam, stâlpii sau rândurile cu text pot apărea îndoite sau curbate.

Mărimea și locația găurii maculare vor determina măsura în care vederea va fi afectată. Există de asemenea trei stadii ale bolii, iar vederea va continua să se deterioreze pe măsură ce afecțiunea progresează.

Cauzele găurii maculare

Înaintarea în vârstă este principala cauză a apariției găurii maculare. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul vitros, gelul transparent care umple globul ocular, începe să se micșoreze și să se desprindă de retină. Acesta își schimbă consistența din gel în lichid. De cele mai multe ori, această desprindere are loc fără consecințe neplăcute. Alteori însă, vitroasa poate fi lipită de retină. În acest caz macula se întinde și o gaură se poate forma.

Uneori această gaură se poate forma când macula este inflamată din cauza unei alte boli oculare, sau poate fi cauzată de un traumatism ocular. Iată mai jos câteva dintre cauze numerotate:

  1. Micșorarea sau dezlipirea corpului vitros
  2. Boală diabetică a ochiului
  3. Miopie cu dioptrii mari
  4. Dezlipire de retină
  5. Traumatism ocular
  6. Boala lui Best (afecțiune moștenită care deteriorează macula)

Cum se diagnostichează gaura maculară?

Medicul oftalmolog va administra picături în ochi pentru a dilata pupila. Acest procedeu îi va permite medicului să vadă în interiorul ochiului folosind lentile speciale.

Apoi acesta va fotografia ochiul folosind un tomograf optic. Cu acest aparat va scana spatele globului ocular. Astfel va obține fotografii foarte detaliate ale retinei și ale maculei. În urma studiului acestor fotografii, medicul va oferi un diagnostic precis.

Care este tratamentul pentru gaura maculară?

Cu cât este depistată și tratată mai rapid, cu atât sunt mai multe șanse de succes ale tratamentului. Vitrectomia este cea mai frecventă intervenție chirurgicală care are loc cu scopul de a trata găurile maculare. În cadrul acestei operații, un medic specialist îndepărtează gelul vitros pentru a nu îi mai permite să deterioreze retina. În spațiul rămas, se introduce un gaz special. Această bulă de aer și gaz, exercită presiune asupra marginii găurii maculare, permițându-i astfel să se vindece.

În timp ce bula își face treaba, pacientul trebuie să stea într-o poziție specială, astfel încât bula să stea în locul potrivit în ochi. Poziția recomandată este cu fața în jos sau în altă poziție sugerată de medic, pentru aproximativ o săptămână, sau chiar mai mult. Această bulă de gaz și aer se va retrage de la sine în timp. Fluide naturale ale ochiului îi vor lua locul.

De asemenea, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de acest gen nu vor putea călătorii cu avionul câteva luni. Presiunea intraoculară poate crește brusc la altitudini mari, iar asta poate duce la probleme cu bula de gaz. Medicul va fi capabil să vă spună când vă veți putea relua activitățile fără restricții.

Complicațiile operației nu sunt frecvente, dar fiecare pacient trebuie să fie conștient de ele. De asemenea, trebuie să știe că acesta sunt tratabile după operație:

  • Cataractă
  • Infecții oculare
  • Dezlipire de retină
  • Redeschiderea sau lărgirea găurii retiniene

Uneori medicul ar putea recomanda un alt tratament. Injecția peribulbară cu corticoizi poate influența închiderea găurii maculare prin limitarea inflamației.

În cazuri extrem de rare, gaura maculară se închide de la sine.

Peeling-ul ilm în tratamentul găurii maculare – o procedură esențială pentru îmbunătățirea vederii

Peeling-ul ilm este o procedură importantă în tratamentul găurii maculare, o afecțiune a retinei care poate afecta vederea pacientului. Această procedură constă în îndepărtarea membranei limitante interne (ILM) a retinei care se află deasupra zonei afectate de gaură. În timpul peeling-ului ilm, se utilizează un colorant special și o pensetă fină pentru a îndepărta cu precizie membrana, fără a afecta țesutul retinei. Scopul acestei proceduri este de a permite umplerea găurii maculare cu lichidul natural din ochi și de a îmbunătăți vederea pacientului. De asemenea, peeling-ul ilm poate ajuta la prevenirea recurenței găurii maculare și poate îmbunătăți prognosticul vizual al pacientului. Este important ca procedura să fie realizată de un oftalmolog cu experiență în intervențiile retiniene, pentru a minimiza riscurile și pentru a asigura succesul intervenției.

Care sunt rezultatele tratamentului?

Acuitatea vizuală este recăpătată în aproximativ 80% din cazuri. Cu toate acestea, pacienții trebuie să fie conștienți că vederea nu va fi niciodată la fel de bună ca înainte de apariția bolii. Se recomandă consultațiile periodice la medicul oftalmolog, deoarece riscurile de dezvoltare a găurii maculare la celălalt ochi sunt crescute.

14 Replies to “Gaura maculară – Ce este și cum se tratează”

Dupa operatia de gaura maculara , a aparut cataracta!
Dupa cat timp dupa operatia de gaura maculara este indicata operatia de cataracta?!

Bună ziua. Intervenția chirurgicală pentru cataractă poate fi programată la aproximativ una-două luni după operația pentru gaura maculară, în funcție de evoluția procesului de vindecare și de recomandările medicului specialist.

Bună ziua ! Soția a fost operată de gaură macolară la O.D. alaltăieri 21 mai .Oare trebuie să stea cu ochiul acoperit ? Care este poziția de dormit ? Acum are o senzație de tremur la ochi .

Bună ziua. Ochiul ar trebui să fie acoperit doar pentru o zi după intervenție. Senzația de tremur al ochiului este normală câteva zile postoperator.

Buna seara! După operatia de cristalin, mama a călcat greșit și a apărut o bula de aer la ochiul operat. Ea are senzație de usturime și lăcrimează. La consultul oftalmologic cristalinul este bine, dar a rămas cu bula de aer..Ce putem face? Se remediază situația?

Buna ziua. Am fost operata de gaura maculare si ulterior acesteia de cataracta .Ma confrunt insa cu o problema foarte deranjanta: simt ca ma strange ochiul si am o senzatie asemanatoare celei de ,,starpezire a gurii(dintilor)” atunci cahd mananci ceva acru .La investigatiile oculare facute,mi se spune ca totul este in regula. Si totusi disconfortul ocular este foarte deranjant !
Ma puteti oare ajuta? Multumesc foarte mult !

Bună ziua. Este necesar să efectuați o consultație oftalmologică de specialitate, în cadrul căreia medicul va determina un tratament adecvat pentru a scăpa de aceste senzații.

Lasă un comentariu