Eroziunea corneană apare când celule de la suprafața corneei se desprinde de stratul aflat dedesubt. Fenomenul este dureros și apare brusc, fiind însoțit de iritație, roșeață, lăcrimare excesivă. Femeile sunt mai predispuse să experimenteze această afecțiune. Oftalmologul are la dispoziție mai multe opțiuni de tratament, în funcție de manifestări.
Eroziunea corneană este o afecțiune care poate să apară de pe o zi pe alta. Această problemă oftalmologică apare brusc, dar poate fi tratată relativ ușor. Dezlipirea epiteliului corneei de straturile de dedesubt are loc de regulă pe timpul nopții, iar dimineața ochiul va fi lipit și persoanele afectate vor resimți o durere ascuțită în globul ocular. Foarte rare sunt cazurile în care eroziunea corneei poate duce la complicații grave.
Corneea este partea anterioară a membranei externe a ochiului, transparentă, nevascularizată, epitelială, bogat inervată. Dezlipirea stratului superficial al corneei de cele aflate sub epiteliu reprezintă fenomenul de eroziune corneană.
Dacă te numeri printre cei cu ochi obosiți, foarte uscați sau cu antecedente de zgârieturi la nivelul globului ocular te poți trezi ușor într-o dimineață cu eroziune corneană.
În timpul somnului, ochii se pot usca destul de mult, iar dacă ai deja probleme în acest sens, există riscul ca pleoapa să se lipească de cornee. Când vei deschide ochii, epiteliul corneei se poate dezlipi, ceea ce duce la eroziune corneană, afecțiune cu un procent de manifestare mai mare în rândul femeilor trecute de 40 de ani.
Eroziunea corneană: cauze
- Traumatisme și leziuni superficiale mecanice, fizice sau chimice;
- Corpi străini care ajung accidental în ochi;
- Alte probleme oculare: ochi uscați, distrofie corneană etc.;
- Boli cronice: diabet;
- Intervenții chirurgicale sau leziuni produse anterior;
- Lentile de contact care nu sunt bine întreținute sau care au produs deja leziuni;
- Anumite tratamente medicamentoase sau picături utilizate o lungă perioadă, pentru îngrijirea unor afecțiuni oculare.
Manifestările eroziunii corneene
Dezlipirea epiteliului corneei de straturile aflate sub acesta este dureroasă, dar manifestările care însoțesc fenomenul sunt mult mai complexe:
- Înroșirea zonei ochiului;
- Inflamație puternică;
- Lăcrimare excesivă;
- Sensibilitate crescută la lumină;
- Vedere încețoșată, dublată;
- Senzație de corp străin în ochi;
- Dureri de cap.
Manifestările trebuie să te determine să mergi de urgență la un consult oftalmologic. Medicul te poate ajuta și tratamentul rapid va duce la remedierea afecțiunii rapid. Netratată, eroziunea se va infecta și poate duce la ulcer cornean.
Opțiuni de tratament
Înainte de a prescrie un tratament, medicul specialist va face un examen medical complet al ochilor, va solicita informații despre istoricul medical, întrebările despre boli cronice și tratamente urmate sunt prioritare. Abia după ce va avea toate datele va pune diagnosticul corect și va recomanda un tratament de specialitate.
Sunt situații în care eroziunea corneană este superficială și medicul poate să indice ceva simplu, dar și cazuri în care schema de îngrijire să fie ceva mai complicată. Totul ține de manifestări și de cât de repede te prezinți la medic pentru consultație.
De altfel, controalele oftalmologice preventive ar putea să depisteze din timp potențialele afecțiuni cu risc crescut pentru a dezvolta eroziune corneană și să le tratezi eficient pentru ca vederea ta să nu aibă de suferit.
Tratament medicamentos
Picăturile pentru ochi, unguentele și gelurile cu antibiotic pentru evitarea infecțiilor pot fi prescrise, alături de produsele antibacteriene. Lacrimile artificiale sunt utile pentru lubrifierea ochilor. Medicul poate prescrie și picături oftalmologice antiinflamatoare fără corticosteroizi pentru reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor.
Lentile terapeutice
Oftalmologul poate indica utilizarea unor lentile terapeutice speciale cu rol de protecție a corneei și de hidratare sau purtarea unui bandaj special, care să permită ochiului să stea închis pentru vindecare.
Tratament chirurgical
Intervenția chirurgicală cu laser poate fi de ajutor în anumite cazuri, iar acest lucru înseamnă îndepărtarea țesutului corneei.
O altă procedură chirurgicală poate să ducă la realizarea unor puncte mici pe suprafața corneei, iar țesutul cicatricial din aceste găuri va avea rolul de a lega epiteliul, stratul superficial al corneei, de restul straturilor.
Eroziunea corneană se poate vindeca rapid, în câteva zile, cu condiția să nu freci ochiul, să renunți la machiaj și la lentilele tale de contact, să urmezi instrucțiunile și recomandările medicului și să menții o igienă a ochilor, fără însă a exagera curățarea pentru că noile celule epiteliale sunt fragile.
Eroziunea corneană recurentă apare spontan la ceva timp după un prim episod și se poate trata conform indicațiilor medicului specialist.
Sunt și cazuri, rare, în care oftalmologul poate recomanda intervenție chirurgicală minoră pentru a preveni eventualele recidive.
Eroziunea corneană: prevenție
Prevenție are legătură cu utilizarea unor produse pentru ochi, seara, înainte de culcare, care să ajute la lubrifiere. Tratamentul acesta preventiv trebuie să devină rutină zilnică pentru o perioadă comunicată de medic.
Alte variante de prevenție a recidivelor se referă strict la purtarea ochelarilor de protecție pentru a evita accidentările și a ochelarilor de soare, precum și la evitarea atmosferei uscate la muncă sau acasă.
Fumătorii trebuie să renunțe la acest viciu pentru că fumul are o acțiunea nocivă și asupra ochilor. În plus, o dietă echilibrată, un stil de viață sănătos și o hidratare optimă sunt esențiale pentru sănătatea generală, dar și pentru cea a ochilor.
Atenție: lacrimile artificiale sunt utile ziua și seara când ochii sunt uscați sau atmosfera nu este suficient de umedă.
Ce nu trebuie să faci? Nu te scărpina la ochi și nici nu te freca, nu te machia dacă ai probleme, nu utiliza lentile de contact și evită statul pe ecranele moderne mult timp, fără pauză.
Dacă sesizezi simptome neplăcute programează un consult de specialitate la un centru oftalmologic cu tradiție. Ai ocazia să beneficiezi de servicii de calitate excepțională, dar și de expertiza unei echipe cu multă practică și dorință de a veni în ajutorul pacienților, cu aparatură de ultimă generație și tratamente adecvate pentru soluționarea problemelor tale.
Eroziunea corneană este fenomenul prin care stratul superficial al corneei se dezlipește de restul straturilor, ceea ce determină durere ascuțită și vedere încețoșată. Afecțiunea poate să dispară în câteva zile, dar trebuie să mergi la consult de specialitate pentru un tratament adecvat.
Eroziunea corneană: ce este, de ce apare, care sunt manifestările caracteristice, opțiunile de tratament. Prevenție este importantă pentru a evita recidivele.
4 Replies to “Eroziunea corneană: cauze, manifestări, prevenție și opțiuni de tratament”
Ochi ancetosat corneiie
Bună ziua, cu ce informații vă putem ajuta?
Buna ziua!Am avut acum 3 saptamani erozine corneea,am urmat tratament si acum pot spune ca sunt bine,dar nu cum a trebui.Parca ochiul nu mi-l mai simt cum era inainte,cateodata imi simt un corp strain in el.Este normal?In prezent pun lacrimi artificiale si un gel seara inainte de culcare.Multumesc!
Bună ziua! Este normal ca după o eroziune corneană să mai simțiți un ușor disconfort sau senzația de corp străin, mai ales în primele săptămâni de la vindecare. Corneea are nevoie de timp pentru a se reface complet. Este foarte bine că folosiți lacrimi artificiale și gel seara, însă vă recomandăm să vă programați periodic la un control oftalmologic pentru a monitoriza evoluția și a vă asigura că vindecarea decurge corect. Dacă senzația de disconfort persistă sau se agravează, consultați medicul cât mai curând.