« Înapoi la Dictionar
Categorie: Anatomie
uvee anatomie

Termenul „uvee” în oftalmologie se referă la ansamblul de structuri din interiorul ochiului, incluzând irisul, corpul ciliar și coroida. Aceste componente formează o parte esențială a tunicii vasculare a ochiului și au roluri vitale în menținerea sănătății acestuia.

Irisul, parte colorată a ochiului, reglează diametrul pupilei pentru a controla cantitatea de lumină care intră în ochi. Corpul ciliar este responsabil de producția umorii apoase, un lichid care menține forma ochiului și susține sănătatea cristalinului și a corneei. Coroida este stratul de țesut vascular care furnizează sânge și nutrienți retinei, contribuind la funcționarea optimă a acesteia.

Aceste structuri sunt esențiale pentru vederea sănătoasă și funcționarea corectă a ochiului. Orice afecțiune care afectează uveea, cum ar fi inflamația (uveita) sau alte probleme, poate influența semnificativ sănătatea oculară și vederea.

Rolul uveei

Uveea ochiului are mai multe roluri esențiale în menținerea sănătății vederii și funcționării corecte a ochiului în ansamblu. Printre cele mai importante funcții ale uveei se numără:

  • Reglarea luminii: Irisul, parte a uveei, controlează diametrul pupilei pentru a regla cantitatea de lumină care intră în ochi. Acest proces ajută la adaptarea ochiului la diferite niveluri de lumină, permițând o vedere clară și confortabilă.
  • Producția de umoare apoasă: Corpul ciliar din uvee este responsabil pentru producția umorii apoase, un lichid transparent care menține forma ochiului și hrănește corneea și cristalinul. Umoarea apoasă este esențială pentru menținerea presiunii intraoculare și pentru susținerea vederii.
  • Furnizarea de sânge și nutrienți: Coroida, componentă a uveei, furnizează sânge și oxigen retinei și altor structuri oculare. Aceasta susține sănătatea și funcționarea corespunzătoare a retinei, asigurând alimentarea cu substanțe nutritive necesare pentru o vedere sănătoasă.

Etimologie

Etimologia termenului oftalmologic „uvee” are rădăcini în limba latină, derivând din cuvântul latin „uvea”, care se referă la „stratul de strugure” sau „coaja de strugure”. Această denumire a fost atribuită datorită asemănării structurilor din interiorul ochiului cu aspectul și textura unei coji de strugure. Astfel, termenul „uvee” a fost adoptat în oftalmologie pentru a descrie ansamblul de structuri, inclusiv irisul, corpul ciliar și coroida, care formează această parte vitală a ochiului responsabilă atât de reglarea cantității de lumină care intră în ochi, cât și de susținerea sănătății vederii.

« Înapoi la Dictionar