« Înapoi la Dictionar
plasa anatomica muschi ciliari

Mușchii ciliari reprezintă o componentă esențială a anatomiei ochiului, jucând un rol crucial în procesul de acomodare, care permite focalizarea imaginilor la diferite distanțe. Acești mușchi sunt localizați în partea internă a ochiului, în apropierea cristalinului, și sunt responsabili pentru ajustarea formei acestuia, contribuind astfel la schimbarea focalizării și la menținerea clarității vizuale.

Etimologie

Etimologia cuvântului „ciliar” derivă din limba latină, unde termenul „cilia” înseamnă „gene” sau „fire de păr scurte”. În contextul anatomiei oculare, mușchii ciliari sunt numiți astfel datorită proximității lor față de zona în care genele sunt localizate pe pleoape.

Anatomie

Structura mușchilor ciliari constă în fibre musculare netede dispuse circular în jurul corpului ciliar. Corpul ciliar este o structură circulară și groasă atașată cristalinului, și se găsește între iris și cornee. Acești mușchi sunt conectați la cristalin prin intermediul unor fibre numite ligamente zonulare sau zonule.

Funcții

Mușchii ciliari au mai multe funcții în cadrul ochiului uman, contribuind la procesul complex de focalizare și ajustare a vederii. Iată câteva dintre funcțiile lor principale:

  • Acomodarea vizuală: Mușchii ciliari sunt implicați în procesul de acomodare, care se referă la capacitatea ochiului de a se adapta la diferite distanțe ale obiectelor. Acest proces permite focalizarea clară a imaginilor atât la distanțe apropiate, cât și la cele îndepărtate.
  • Modificarea formei cristalinului: Mușchii ciliari acționează asupra cristalinului, lentila naturală a ochiului, modificându-i forma. Această schimbare a formei cristalinului este esențială pentru a ajusta focalizarea luminii pe retină și pentru a asigura o imagine clară.
  • Controlul tensiunii ligamentului zonular: Mușchii ciliari sunt conectați la cristalin printr-un sistem de fibre numite ligamentul zonular. Prin contracția sau relaxarea acestor mușchi, tensiunea ligamentului zonular se schimbă, determinând astfel modificarea formei cristalinului și a distanței focale.
  • Reglarea cantității de lumină care intră: Mușchii ciliari contribuie la controlul dimensiunii pupilei. În condiții de lumină puternică, aceștia determină micșorarea pupilei pentru a reduce cantitatea de lumină care intră în ochi, iar în condiții de lumină redusă, permit dilatarea pupilei pentru a permite mai multă lumină să ajungă la retină.

Importanță clinică

Importanța clinică a mușchilor ciliari este evidentă în contextul tulburărilor de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia și presbiopia. În astfel de cazuri, funcționarea incorectă a mușchilor ciliari poate duce la dificultăți în focalizarea clară a imaginilor la diferite distanțe.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul stării mușchilor ciliari și evaluarea funcției lor pot fi realizate de către oftalmologi prin diverse tehnici, inclusiv examenele de refracție și imagistica în coerentă optică (OCT). Tratamentul pentru disfuncțiile musculare ciliare poate presupune corectarea optică, exerciții oculare sau, în anumite situații, intervenții chirurgicale.

« Înapoi la Dictionar