« Înapoi la Dictionar
desen exemplificativ Miopie vs ochi normal

Miopia este o afecțiune a ochilor care face dificilă focalizarea clară a obiectelor aflate la distanță. Această problemă apare din cauza faptului că razele de lumină de la obiecte îndepărtate se converg înaintea retinei, în loc să se focalizeze pe aceasta. Persoanele cu miopie au de obicei un glob ocular mai alungit, ceea ce necesită corecții cu lentile divergente pentru a redirecționa razele de lumină și a le focaliza corect pe retină. Este important de menționat că aproximativ 26% din populația mondială suferă de această afecțiune.

Optica

În procesul vederii, prima etapă implică crearea unei imagini pe retină prin refracția razele paralele generate de cristalin. Această fază inițială se bazează pe principiile focalizării luminii. Gradul de claritate al imaginii depinde de modul în care razele de lumină se converg pentru a forma imaginea pe retină. În cazul emetropiei, când nu există tulburări de refracție, imaginea se focalizează corect pe retină.

În miopie, focalizarea are loc înaintea retinei.

Deși idealul ar fi ca punctum remotum (cel mai îndepărtat punct vizibil clar) să fie situat la infinit (aproximativ 5 metri în practică), la persoanele mioape, acest punct se află mai aproape de ochi, între nas și o distanță de 5 metri, în funcție de gravitatea miopiei.

Miopia este exprimată în dioptrii, cu valori negative. Cu cât valoarea dioptriilor este mai mare, cu atât miopia este mai severă. De exemplu, o miopie de +2 dioptrii necesită corecții cu ochelari de -2 dioptrii.

Determinarea distanței până la punctum remotum oferă o măsură a gradului de miopie: gradul de miopie este invers proporțional cu distanța până la punctum remotum exprimată în metri. De exemplu, dacă cel mai îndepărtat obiect vizibil cu claritate se află la o distanță de 10 centimetri, echivalentă cu 0,1 metri, atunci miopia este de 10 dioptrii; dacă obiectul se găsește la o distanță de 2 metri, atunci miopia este de 0,5 dioptrii.

Acuitate vizuală Snellen

Dioptrii (m)

 1. −10.0 D 6/600
 2. −6.00 D 6/232
 3. −5.00 D 6/170
 4. −4.00 D 6/126
 5. −3.00 D 6/85
 6. −2.50 D 6/68
 7. −2.00 D 6/50
 8. −1.50 D 6/33
 9. −1.00 D 6/20
 10. −0.50 D 6/9
 11. −0.60 D 7/9

Tipuri

Miopie axială

Miopia axială este un tip de miopie care rezultă din faptul că globul ocular este mai lung decât ar trebui să fie. Acest lucru face ca razele de lumină să se focalizeze înaintea retinei, ceea ce duce la dificultăți în vederea obiectelor aflate la distanță.

Miopie refractivă

Miopia refractivă este cel mai comun tip de miopie și se datorează modificărilor în curbura corneei sau a cristalinului ochiului. Aceste modificări duc la o focalizare incorectă a razelor de lumină și la formarea imaginii înaintea retinei.

Miopie degenerativă

Miopia degenerativă este un tip mai sever de miopie care poate progresa în timp și care poate duce la complicații oculare mai grave. Persoanele cu miopie degenerativă au un risc crescut de a dezvolta probleme cum ar fi degenerarea maculară, glaucomul și dezlipirea de retină. Această formă de miopie necesită monitorizare atentă și tratament adecvat pentru a preveni complicațiile severe.

Tratamentul miopiei

Tratamentul miopiei poate implica mai multe opțiuni, în funcție de severitatea afecțiunii și de preferințele pacientului. Iată câteva dintre cele mai comune modalități de tratament:

Corecție cu ochelari și lentile de contact: Pentru mulți pacienți cu miopie, purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact poate oferi o corecție eficientă. Lentilele divergente (concave) sunt utilizate pentru a îndrepta focalizarea luminii pe retină, îmbunătățind claritatea vederii la distanță.

Proceduri chirurgicale refractive: Pacienții cu miopie severă sau cei care doresc să renunțe la ochelari sau lentile de contact pot lua în considerare proceduri chirurgicale refractive. Există trei tipuri principale de proceduri chirurgicale utilizate pentru tratarea miopiei:

Keratotomia radială: Aceasta este o procedură mai veche, în care se face o incizie radială în cornee cu ajutorul unei lame ascuțite. Cornea se aplatizează în timpul vindecării, îmbunătățind astfel focalizarea luminii pe retină.

Keratectomie fotorefractivă (PRK): Această procedură se aplică, în general, la forme ușoare ale miopiei. Cu ajutorul unui laser excimer, se îndepărtează cu precizie țesutul cornean pentru a aplatiza cornea și a corecta focalizarea luminii.

LASIK și FEMTOLASIK: LASIK si FEMTOLASIK este o tehnică modernă și larg utilizată pentru tratarea miopiei. Se folosesc laseri excimer și o microkeratomă pentru a crea o flapă subțire în cornee. Flapa este apoi ridicată pentru a permite accesul la țesutul cornean de sub ea. Cu ajutorul laserilor, se îndepărtează țesutul cornean pentru a modifica forma și focalizarea corectă a luminii.

« Înapoi la Dictionar