« Înapoi la Dictionar
Figura exemplificativa leucom cornean

Leucomul cornean reprezintă o opacifiere a corneei, stratul exterior transparent al ochiului. Această condiție poate afecta vederea și poate fi cauzată de diferiți factori, cum ar fi leziuni oculare, inflamații, infecții sau boli degenerative ale corneei.

Etimologie

Termenul „leucom cornean” provine din limba greacă, unde „leukos” înseamnă „alb” sau „palid”, iar „korne” se referă la „cornee”. Astfel, leucomul cornean indică o modificare care determină corneea să devină albicioasă sau opacă.

Etiologie

Leucomul cornean poate avea diverse cauze, inclusiv leziuni oculare, traume, infecții, boli corneene ereditare sau degenerative. Traumatismele care afectează corneea, de exemplu, pot duce la cicatrizare și opacizare. Infecțiile oculare severe, cum ar fi keratita, pot afecta corneea și pot cauza leucom. De asemenea, afecțiunile degenerative ale corneei sau bolile genetice pot contribui la dezvoltarea leucomului cornean.

Simptome

Simptomele leucomului cornean pot varia în funcție de cauza subiacentă a opacității corneene și de gradul de afectare. Iată câteva simptome comune care pot să apară în cazul leucomului cornean:

  1. Vedere încețoșată: Leucomul cornean poate afecta claritatea vederii, determinând o percepție încețoșată a obiectelor sau a mediului înconjurător.
  2. Sensibilitate la lumină (Fotofobie): Pacienții cu leucom cornean pot deveni sensibili la lumină, iar expunerea la lumină puternică poate provoca disconfort ocular.
  3. Durere oculară sau disconfort: În anumite cazuri, leucomul cornean poate fi asociat cu senzații de durere, iritație sau disconfort în zona ochilor.
  4. Modificări ale formei ochilor (Astigmatism): Opacitățile corneene pot influența forma corneei și pot duce la apariția astigmatismului, afectând modul în care lumina se refractă în ochi și, implicit, vederea.
  5. Modificări ale culorii ochilor: În cazurile severe, leucomul cornean poate afecta culoarea ochilor, dându-le o nuanță albăstruie sau opacă.

Diagnostic

Diagnosticul leucomului cornean implică de obicei o examinare atentă a ochiului de către un oftalmolog. Tehnici de imagistică oculară, precum tomografia în coerentă optică (OCT) sau examenele cu lampă cu fantă, pot fi utilizate pentru a evalua extinderea și cauza opacității corneene. Este important să se identifice cauza subiacentă pentru a stabili un plan de tratament corespunzător.

Tratament

Tratamentul leucomului cornean depinde de cauza subiacentă și de severitatea afecțiunii. În cazul leziunilor minore sau a unor forme ușoare de opacitate corneană, pot fi utilizate picături lubrifiante sau alte terapii medicamentoase pentru a îmbunătăți confortul și vederea. În cazuri mai severe, cum ar fi cele determinate de boli degenerative, poate fi necesar un transplant de cornee (cheratoplastie) pentru a îmbunătăți calitatea vederii și a preveni complicațiile. Este important să se consulte un oftalmolog pentru evaluarea și stabilirea celei mai potrivite opțiuni de tratament în fiecare caz specific.

« Înapoi la Dictionar