Keratomileuza este o tehnică chirurgicală oftalmologică utilizată pentru corectarea viciilor de refracție prin remodelarea corneei. Inițial dezvoltată ca o procedură keratoplastică lamelară, aceasta a evoluat către metode moderne precum LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis). Procedura implică îndepărtarea și prelucrarea unui disc cornean sub formă de lenticulă, care este apoi repoziționat pentru a modifica puterea de refracție a ochiului.
Etimologie
Termenul keratomileusis provine din limba greacă:
„kerato-” (κέρας, kéras) – înseamnă „corn” sau „cornee”.
„mileusis” (μίλευσις) – derivat din „mileuein” (μιλεύειν), care înseamnă „a sculpta” sau „a șlefui”.
Astfel, keratomileuza se traduce aproximativ ca „sculptarea corneei”, ceea ce descrie perfect tehnica chirurgicală prin care corneea este remodelată pentru a corecta defectele de refracție. Această metodă a fost dezvoltată inițial de oftalmologul spaniol José Ignacio Barraquer în anii 1950, fiind precursorul tehnicilor moderne precum LASIK și LASEK.
Scurt istoric
Termenul de keratomileusis („a sculpta corneea”) se referă la tehnicile refractive ce implică remodelarea în grosime (lamelară) a corneei. Din punct de vedere istoric, Keratomileuza (keratomileusis) a evoluat de la tehnici manuale (în care un disc cornean era decupat, apoi remodelat și reatașat) la tehnici moderne „in situ” (ALK, LASIK, SMILE) care folosesc microkeratoame mecanice sau lasere (excimer, femtosecund).
Clasificare
Keratomileuza poate fi clasificată în funcție de tehnica utilizată:
Keratomileuza lamelară manuală – Tehnică veche (Barraquer), în care se decupează manual un disc cornean, acesta este remodelat (inițial prin microkeratom criogenic sau alte metode), apoi reatașat. Foarte rar folosită astăzi.
Keratomileuza in situ – Cuprinde proceduri moderne care implică un lambou cornean lamelar (flap) și remodelarea stromei in situ, după ridicarea acelui lambou.
Keratomileuza in situ/ Keratoplastia lamelară automată ALK (eng. Automated lamellar keratoplasty)
Este o procedură chirurgicală refractivă utilizată pentru corectarea miopiei severe și a altor vicii de refracție. Aceasta implică utilizarea unui microkeratom mecanic pentru a crea un lambou cornean gros, sub care se îndepărtează o porțiune din stroma corneei, fără utilizarea laserului excimer. Lamboul este apoi repoziționat, permițând astfel modificarea puterii optice a corneei. Utilizată în trecut pentru miopia mare și hipermetropia severă, dar a fost în mare parte înlocuită de tehnici mai precise precum LASIK și SMILE.
Keratomileuza in situ asistată de laser – LASIK (eng. Laser-Assisted in Situ Keratomileusis)
Este în prezent cea mai răspândită tehnică lamelară. Se creează un lambou cornean (fie cu microkeratom mecanic, fie cu laser femtosecund), apoi se folosește laserul excimer pentru a abla precis stroma. Lamboul este apoi repoziționat.
O variantă modernă personalizată a acestei proceduri, special adaptată pentru pacienții cu prezbiopie, este Presbyond. ”Presbyond Laser Blended Vision” este un concept dezvoltat de Carl Zeiss, care folosește un profil de ablație cu zonă de tranziție extinsă (eng. “blended” – cu adâncime de focalizare extinsă) pentru a corecta prezbiopia. Procedura se bazează pe LASIK, având toți pașii clasici (crearea unui flap cornean și ablația cu laser excimer), însă ablația este personalizată pentru a optimiza vederea la distanță și la aproape, printr-o ușoară diferență de focalizare între cei doi ochi (similar monoviziunii, dar cu o tranziție mai fină).
Tehnica SMILE (eng. Small Incision Lenticule Extraction)
Procedură modernă în care lenticula stromală este sculptată cu laser femtosecund și extrasă printr-o incizie minimă, fără a mai necesita un lambou cornean extins. Deși nu are cuvântul ”Keratomileuză” în denumirea sa, SMILE este considerată tot o formă de „keratomileusis in situ”, pentru că remodelarea (carvarea lenticulei) are loc în interiorul corneei, folosind un laser femtosecund.
Indicații
Keratomileuza este indicată în următoarele afecțiuni:
Miopie moderată până la moderat-severă (-1.00 D până la -12.00 D, cu condiția unei grosimi și morfologii corneene corespunzătoare)
Hipermetropie (+1.00 D până la +6.00 D, în funcție de tehnică și grosimea corneei);
Astigmatism de până la 6 dioptrii;
Prezbiopie (în anumite cazuri selectate, folosind tehnici personalizate de tip monovision sau ablații multifocale sau Presbyond);
Pacienți care nu tolerează lentilele de contact sau ochelarii (din diverse motive, cum ar fi disconfort, alergii, cerințe estetice etc.);
Pacienți cu cerințe profesionale speciale (piloți, sportivi etc.).
Contraindicații
Keratomileuza nu este recomandată în următoarele situații:
Keratoconus sau alte ectazii corneene;
Grosime corneană insuficientă (< 500 µm pentru LASIK);
Ochii uscați severi;
Afecțiuni autoimune (artrită reumatoidă, lupus etc.);
Glaucom sau boli retiniene;
Diabet necontrolat;
Sarcina și alăptarea;
Instabilitatea refractivă (viciu de refracție oscilant în ultimul an) ;
Intervenții chirurgicale anterioare asupra corneei
Tehnică Operatorie
Procedura clasică de keratomileuză implică mai mulți pași:
Anestezie locală – Se administrează picături anestezice.
Crearea lamboului cornean – Se utilizează fie un microkeratom mecanic, fie un laser femtosecund pentru crearea lamboului/flapului cornean.
Remodelarea stromei cu laser excimer – Laserul excimer realizează ablația stratului cornean intern conform parametrilor predefiniți.
Reatașarea (repoziționarea) lamboului – Lamboul este repoziționat, fără necesitatea suturilor.
Rehidratare și protecție – Ochiul este protejat cu un scut ocular pentru a preveni traumatismele postoperatorii.
În varianta SMILE, tehnica operatorie include:
Anestezie locală cu picături
Delimitarea zonelor de lucru
Laserul femtosecund creează două planuri în grosimea corneei, sculptând o lenticulă stromală cu forma și grosimea dorită.
Incizie minimală
Laserul realizează apoi o mică incizie laterală (2-4 mm) la nivelul marginilor lenticulei.
Extracția lenticulei
Chirurgul introduce un instrument fin prin incizie și desprinde lenticula, care este apoi extrasă.
Verificarea corneei și spălarea zonei
Se controlează integritatea și netezimea planurilor, se spală fin spațiul creat pentru a îndepărta orice resturi.
Complicații și Riscuri
Deși keratomileuza modernă este considerată sigură, pot apărea unele complicații:
Sindromul ochiului uscat;
Halouri și glare nocturn;
Infecții corneene;
Decolare sau ridicare incompletă a lamboului;
Ectazie corneană (subțiere progresivă a corneei);
Supracorecție sau subcorecție;
Keratita lamelară difuză (inflamație sub lambou).
Recuperare și Prognostic
Recuperarea postoperatorie variază între câteva zile și câteva săptămâni:
Primele 24-48 de ore: Vedere încețoșată, disconfort minor.
Prima săptămână: Se evită frecarea ochilor, expunerea excesivă la ecrane și lumina puternică.
Prima lună: Se recomandă utilizarea lacrimilor artificiale și evitarea sporturilor de contact.
3-6 luni: Stabilizarea refracției și obținerea rezultatului final.
Prognosticul este favorabil în majoritatea cazurilor, cu o rată de succes de peste 95% pentru corecția viciilor de refracție comune.
Concluzie
Keratomileuza a revoluționat chirurgia refractivă, permițând pacienților să elimine dependența de ochelari sau lentile de contact. Deși tehnica a evoluat considerabil de la metodele inițiale, LASIK rămâne cea mai utilizată variantă modernă. Cu toate acestea, selecția riguroasă a pacienților și evaluarea atentă a riscurilor sunt esențiale pentru succesul intervenției.