« Înapoi la Dictionar
figura keratoconus comparata cu ochi normal

Keratoconusul este o afecțiune oculară caracterizată de o deformare lentă a corneei, care trece de la forma sa rotundă normală la o formă bombată, asemănătoare unui con. Această transformare duce la o distorsiune a vederii și la o imagine neclară. Keratoconusul poate afecta unul sau ambii ochi și are tendința de a se dezvolta în mod obișnuit în adolescență. Ceea ce diferențiază vederea încețoșată cauzată de keratoconus de imaginea neclară asociată cu miopia sau hipermetropia este experiența simptomatică.

În stadiile incipiente ale afecțiunii, keratoconusul determină vedere încețoșată, distorsionarea imaginii și o sensibilitate crescută la lumină. Progresia keratoconusului poate dura ani, dar în cele din urmă încetinește și se stabilizează. Fiecare ochi poate fi afectat într-un mod diferit, cu grade variabile de severitate, de la ușor la moderat sau sever.

Tratament

În prezent, există mai multe opțiuni de tratament pentru keratoconus, ceea ce oferă speranță pacienților cu această afecțiune oculară. Tratamentul este individualizat în funcție de stadiul bolii și necesitățile fiecărui pacient. Iată câteva dintre metodele de tratament disponibile:

Corecție cu ochelari: În stadiile incipiente, când simptomele sunt ușoare, ochelarii pot fi suficienți pentru a corecta vederea. Ochelarii cu dioptrii prescrise de medicul oftalmolog pot ajuta la îmbunătățirea clarității vederii.

Lentile de contact rigide: Pe măsură ce boala progresează și lentilele de contact moi nu mai oferă o corecție adecvată, se pot prescrie lentile de contact rigide, cum ar fi lentilele GPR (gaz permeabile la oxigen), care ajută la menținerea formei corneei.

Lentile de contact hibride: Aceste lentile au margini moi și un centru rigid, combinând avantajele ambelor tipuri de lentile.

Crosslinking corneean (CXL): Această procedură implică utilizarea unei lumini UV speciale pentru a întări structura corneei, încetinind progresia bolii și reducând bombeul corneei.

Implante intracorneene (MYORING și PIOL) și implantul de lentilă intraoculară (ICL): Aceste proceduri au devenit opțiuni disponibile în ultimii ani și pot oferi beneficii pentru pacienții cu keratoconus, în special în stadiile avansate.

Transplant de cornee (cheratoplastie): În cazurile severe sau atunci când alte tratamente au eșuat, medicul oftalmolog poate sugera un transplant de cornee. Aceasta implică înlocuirea corneei sau a unei părți a acesteia cu o cornee sănătoasă de la un donator.

« Înapoi la Dictionar