« Înapoi la Dictionar
joc pupilar explicat la lumina ptenica comparativ cu lumina slaba

Jocul pupilar este un termen medical care se referă la schimbarea în diametrul pupilei (deschizătura centrală a irisului) ca răspuns la diferite stimuli, cum ar fi intensitatea luminii sau prezența unor obiecte apropiate. Această reacție este o parte crucială a funcționării normale a ochilor și a sistemului nervos, permițând ajustarea cantității de lumină care ajunge la retină și asigurând claritatea vederii în diferite condiții de iluminare.

Funcție

Jocul pupilar are mai multe funcții importante:

Reglarea cantității de lumină: Pupilele se micșorează (mioză) în lumină puternică pentru a reduce cantitatea de lumină care ajunge la retină, protejând ochiul de supraexpunerea la lumina puternică. În lumină scăzută, pupilele se dilată (midriază) pentru a permite mai multă lumină să intre în ochi și să îmbunătățească vederea în condiții de iluminare redusă.

Adaptarea la distanța obiectelor

Jocul pupilar reglează și distanța focală a ochiului. Atunci când ne uităm la obiecte apropiate, pupila se micșorează pentru a crește adâncimea de focalizare, iar când privim obiecte îndepărtate, pupila se dilată pentru a obține o imagine mai clară a acestora.

Control nervos

Jocul pupilar este controlat de sistemul nervos autonom, care cuprinde componentele simpatică și parasimpatică. Mușchii radiali din iris sunt controlați de sistemul nervos simpatic și determină dilatarea pupilei, în timp ce mușchii circulari sunt controlați de sistemul nervos parasimpatic și determină micșorarea pupilei.

Examinarea pupilară

Jocul pupilar este adesea evaluat în cadrul examinărilor medicale pentru a detecta posibile tulburări oculare sau neurologice. Evaluarea reactivității pupilelor la diferiți stimuli, cum ar fi lumină intensă sau obiecte apropiate, poate oferi informații cruciale despre starea ochilor și a sistemului nervos.

Afecțiuni legate de pupilă

Anumite afecțiuni, cum ar fi glaucomul, traumele oculare sau tulburările neurologice, pot afecta jocul pupilar și pot necesita evaluare și tratament medical.

Jocul pupilar reprezintă un proces esențial pentru funcționarea normală a ochilor și a sistemului nervos, permițând adaptarea rapidă la schimbările de iluminare și de distanță a obiectelor.

« Înapoi la Dictionar