« Înapoi la Dictionar
Sinonime:
Nevrită optică, Neuropatie optică
plansa explicativa inflamatia nervului optic sau nevrita optica

Inflamația nervului optic este o afecțiune în care nervul optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor vizuale de la ochi către creier, devine inflamat. Acest proces inflamator poate afecta vederea și poate fi asociat cu diverse condiții medicale, precum scleroza multiplă sau neuropatia optică.

Etimologie:

 • „Inflamația” provine din latinul „inflammatio”, care înseamnă „a aprinde” sau „a inflama”. În contextul medical, se referă la reacția corpului la o leziune sau iritație, caracterizată de roșeață, căldură, umflături și durere.
 • „Nervul” are origini în latina veche, unde „nervus” desemna o fibră sau un țesut fibros. În acest context, se referă la nervul optic, care este responsabil pentru transmiterea informațiilor vizuale de la ochi către creier.
 • „Optic” derivă din grecescul „optikos”, însemnând „al ochilor” sau „vizual”. Termenul se referă la tot ceea ce este legat de vedere sau privire.

Astfel, „inflamația nervului optic” se referă la procesul inflamator care afectează nervul optic, având consecințe asupra transmiterii informațiilor vizuale și putând provoca simptome precum pierderea vederii sau alte disfuncții vizuale.

Etiologie și factori declanșatori:

Etiologia inflamației nervului optic poate fi variată și adesea este asociată cu diverse condiții medicale. Printre principalele cauze se numără:

 1. Scleroza multiplă: Este una dintre cele mai comune cauze ale inflamației nervului optic. Scleroza multiplă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă și afectează mielina, stratul protector al nervilor, inclusiv al nervului optic.
 2. Neuropatia optică ischemică: Apare atunci când fluxul sangvin către nervul optic este afectat, ceea ce poate conduce la inflamație și leziuni.
 3. Infecții: Unele infecții virale sau bacteriene pot determina inflamația nervului optic. Printre acestea se numără infecțiile virale precum virusul herpes simplex sau infecțiile bacteriene precum borelioza.
 4. Boli autoimune: În afara sclerozei multiple, alte boli autoimune precum lupusul eritematos sistemic sau sindromul Sjögren pot contribui la inflamația nervului optic.
 5. Sinuzita: Infecțiile sau inflamațiile la nivelul sinusurilor pot afecta nervul optic, mai ales în cazul sinuzitei cu complicații.
 6. Leziuni sau traume: Traumele sau leziunile la nivelul capului sau ochilor pot provoca inflamație a nervului optic.
 7. Compresia vasculară: Presiunea exercitată asupra nervului optic de către vasele de sânge sau alte structuri anatomice poate provoca inflamație.

Simptome:

 • Vedere încețoșată
 • Modificări ale percepției culorilor
 • Durere la mișcarea ochilor
 • Sensibilitate crescută la lumină
 • Reducerea acuității vizuale
 • Scăderea vederii într-unul sau ambii ochi
 • Posibile fulgere luminoase sau pete în câmpul vizual

Diagnostic și evaluare:

Diagnosticul inflamației nervului optic necesită o abordare cuprinzătoare. Medicul oftalmolog va realiza un examen detaliat al ochilor, inclusiv măsurarea acuității vizuale și teste pentru a evalua funcția optică. Imagistica medicală, precum rezonanța magnetică (RMN), poate fi utilizată pentru a confirma inflamația și a exclude alte condiții.

Tratament și gestionare:

Tratamentul inflamației nervului optic vizează reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor. Corticosteroizii sunt adesea utilizați în acest scop. În unele cazuri, gestionarea condiției subiacente, precum tratarea sclerozei multiple sau a altor boli asociate, poate fi esențială. Monitorizarea regulată și colaborarea strânsă cu un echipament medical sunt cruciale pentru succesul tratamentului.

Perspective și prognoză:

Perspectivele pentru pacienții cu inflamație a nervului optic variază în funcție de cauza subiacentă și de răspunsul la tratament. În general, un diagnostic și tratament precoce contribuie semnificativ la îmbunătățirea simptomelor și gestionarea afecțiunii.

« Înapoi la Dictionar