« Înapoi la Dictionar

Hipermetropia, cunoscută și sub numele de hipermetropie, este o afecțiune oculară în care imaginea se formează în spatele retinei, rezultând într-o vedere încețoșată.

hipermetropia si corectia hipermetropiei cu lentile

Această condiție apare atunci când globul ocular are un diametru antero-posterior mai mic decât cel normal. În esență, hipermetropia este un defect de refracție caracterizat prin incapacitatea ochiului de a convergen corect razele de lumină, ceea ce duce la formarea imaginii în spatele retinei. Acest lucru se traduce prin apariția unui cerc luminos la nivelul maculei (zona de maximă acuitate vizuală), ceea ce determină o vedere neclară, atât la distanță, cât și la apropiere.

Persoanele cu hipermetropie trebuie să facă eforturi constante de acomodare pentru a se concentra, ceea ce poate duce la oboseală oculară, dureri de cap și disconfort. Cu toate că pot vedea relativ bine la distanță, aceste persoane întâmpină dificultăți în a focaliza obiectele aflate la distanțe mici, ceea ce le poate afecta activități precum cititul sau cusutul.

Din punct de vedere optic, hipermetropia este opusă miopiei, în care imaginea se formează în fața retinei. Corecția hipermetropiei poate implica ochelari sau lentile de contact care converg razele de lumină pentru a focaliza corect imaginea pe retină. Este important ca persoanele cu hipermetropie să fie evaluate de un specialist oftalmolog pentru a determina opțiunile de corecție adecvate și pentru a menține o vedere clară și sănătoasă.

Tratament

Hipermetropia se corectează cu ochelari cu lentile convergente (convexe).

« Înapoi la Dictionar