« Înapoi la Dictionar
Sinonime:
Operație cataractă
desen explicativ pasi Facoemulsificare

Facoemulsificarea este o procedură chirurgicală utilizată în oftalmologie pentru a îndepărta cataracta, o opacifiere a cristalinului ochiului, care duce la deteriorarea vederii. Facoemulsificarea implică fragmentarea și aspirarea cristalinului afectat, urmată de implantarea unei lentile artificiale pentru a restabili vederea clară.

Descriere

Facoemulsificarea este o tehnică modernă și eficientă utilizată pentru tratamentul cataractei. Procedura constă în efectuarea unei incizii mici în ochi, prin care un instrument cu diametru unui varf de pix, numit facoemulsificator, este introdus pentru a fragmenta cristalinul afectat în bucăți mici. Aceste fragmente sunt apoi aspirate din ochi, prin aceași incizie. După îndepărtarea cataractei, o lentilă artificială este implantată pentru a înlocui cristalinul și a restabili focalizarea corespunzătoare a luminii pe retină.

Aplicații

Facoemulsificarea este utilizată pentru tratarea cataractei, o afecțiune oculară comună care afectează claritatea vederii și poate duce la orbire parțială sau totală dacă nu este tratată. Procedura este eficientă în restabilirea vederii la pacienți și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Procedură

Facoemulsificarea este efectuată sub anestezie locală, iar pacientul poate rămâne treaz pe durata intervenției. După efectuarea inciziei, cristalinul este emulsificat cu ultrasunete și aspirat. Un cristalin intraocular artificial este apoi implantat pentru a înlocui cristalinul natural. Pacienții se recuperează relativ repede, iar majoritatea observă o îmbunătățire semnificativă a vederii după procedură.

Rezultate

Procedura de facoemulsificare are o reputație excelentă în tratarea cataractei și oferă pacienților șansa de a-și recăpăta vedere clară. Rezultatele pot fi notabile, iar majoritatea pacienților se pot întoarce la activitățile lor obișnuite în scurt timp după intervenție.

Facoemulsificarea este o procedură complexă și ar trebui efectuată de către chirurgi oftalmologi specializați cu experiență în domeniul chirurgiei oculare.

« Înapoi la Dictionar