« Înapoi la Dictionar
ectropion desen explicativ pleoapa inferioara

Ectropionul reprezintă o afecțiune oftalmologică caracterizată prin răsucirea sau îndepărtarea marginilor pleoapelor inferioare de la globul ocular. Această condiție poate duce la expunerea excesivă a conjunctivei și a ochiului la mediul extern, cauzând simptome neplăcute precum iritație oculară, înroșire și lacrimare excesivă. Ectropionul poate afecta unul sau ambii ochi și poate fi cauzat de diverse factori, inclusiv îmbătrânirea, traume oculare sau anumite afecțiuni oculare.

Etimologie

Termenul „ectropion” are rădăcini în limba greacă și este alcătuit din două părți:

  • „Ectro-” provine din cuvântul grecesc „ektropéo,” care înseamnă „a întoarce în afară” sau „a răsuci în exterior.”
  • „-pion” derivă din termenul grec „ops,” care se traduce ca „ochi” sau „privire.”

Prin urmare, etimologia cuvântului „ectropion” poate fi înțeleasă ca „a întoarce pleoapa în exterior” sau „o condiție în care pleoapa este întoarsă în afara ochiului.” Această descriere reflectă corect simptomul caracteristic al ectropionului, în care pleoapa, în special pleoapa inferioară, se întoarce și se deplasează în exterior, cauzând disconfort și probleme oculare.

Etimologia acestui termen subliniază natura afecțiunii și ajută la înțelegerea semnificației acesteia în contextul medical și oftalmologic.

Caracteristici și Simptome:

Ectropionul se manifestă prin:

  • Pleoapele inferioare care sunt întoarse sau coborâte, expunând prea mult ochiul.
  • Discomfort ocular, senzație de nisip sau corp străin în ochi.
  • Roșeață și inflamație a conjunctivei.
  • Lacrimare excesivă sau scurgere de mucus din ochi.

Cauze:

Ectropionul poate avea cauze multiple, incluzând procesul natural de îmbătrânire, traume oculare, afecțiuni cutanate sau inflamatorii și paralizii faciale.

Clasificare:

Există mai multe tipuri de entropion, în funcție de cauza și de zona afectată.

Explicația detaliată a tipurilor de entropion:

Entropion Involutiv: Acest tip de entropion este cel mai comun și apare pe măsură ce înaintăm în vârstă. Se datorează unei slăbiri a mușchilor și țesuturilor pleoapei, care permite acesteia să se întoarcă în interiorul ochiului. Această formă de entropion este adesea asociată cu pielea în exces din jurul ochiului care se relaxează odată cu înaintarea în vârstă.

Entropion Spastic: Acest tip de entropion este cauzat de contracția involuntară a mușchilor pleoapei. Mușchii care trebuie să mențină pleoapa în poziția corectă se contractă în mod inadecvat, provocând întoarcerea acesteia în interior. Acest tip poate fi temporar și poate fi declanșat de iritarea oculară sau de spasmele musculare.

Entropion Congenital: Unii oameni se nasc cu entropion, ceea ce înseamnă că au o tendință genetică de a avea această afecțiune. Acest tip de entropion poate fi prezent de la naștere sau se poate dezvolta în primele luni de viață.

Entropion Cicatricial: Entropionul cicatricial apare atunci când țesuturile din jurul ochiului suferă leziuni sau cicatrizare. Aceste modificări pot trage pleoapa în interiorul ochiului, cauzând entropion.

Entropion Paralitic: Acest tip de entropion este cauzat de slăbirea mușchilor pleoapei din cauza unei paralizii sau a altor afecțiuni care afectează nervii sau mușchii pleoapei. Pleoapa devine laxă și poate să cadă în interiorul ochiului.

Tratament:

Tratamentul pentru ectropion poate implica atât metode nechirurgicale, precum utilizarea de picături oftalmice lubrifiante sau proteze oculare temporare, cât și intervenții chirurgicale pentru a corecta poziția pleoapelor. Obiectivul tratamentului este de a reduce simptomele și de a preveni eventuale complicații oculare.

Ectropionul este o afecțiune medicală ce necesită evaluarea și managementul unui specialist oftalmolog, deoarece, în cazuri severe, poate afecta grav sănătatea oculară și vederea.

« Înapoi la Dictionar