« Înapoi la Dictionar

Unitate de măsură a puterii de refracție a unui sistem optic, utilizată în oftalmologie pentru a cuantifica defectele de vedere sau corecțiile necesare pentru a obține o viziune clară. O dioptrie este definită ca puterea de refracție a unei lentile convergente care are o distanță focală de un metru.

Simbolul dioptriei este litera grecească δ („delta”)

Etimologie

Cuvântul românesc „dioptrie” a fost împrumutat din limbile franceză, unde se găsește ca „dioptrie,” și germană, unde apare sub forma „Dioptrie.” În franceză, termenul „dioptrie” este un derivat al cuvântului francez „dioptre,” care are rădăcini în cuvântul grecesc „dioptron,” cu sensul de „ce servește la a vedea prin.” Astfel, etimologia cuvântului „dioptrie” evidențiază originea sa într-un context istoric legat de instrumentele optice și abilitatea de a vedea.

Importanța Dioptriei

Dioptria este o unitate de măsură esențială în domeniul opticilor și oftalmologiei, cu o importanță semnificativă în simplificarea calculului combinațiilor de lentile subțiri.

Această unitate de măsură ne ajută să înțelegem și să cuantificăm corect defectele de vedere, precum miopia și hipermetropia. Iată de ce dioptria este atât de semnificativă:

Simplificarea Calculului: Dioptria ne permite să efectuăm calcule mai ușor și mai eficient pentru combinațiile de lentile subțiri. Ea ne ajută să găsim o relație între distanța obiectului (p), distanța imaginii (p’) și puterea de refracție („C” vergența) a lentilei subțiri, utilizând formula lui Descartes.

Caracterizarea Defectelor de Vedere: Oftalmologii folosesc dioptria pentru a caracteriza defectele de vedere ale pacienților lor. Cu ajutorul acestei unități, ei pot prescrie corecții optice precise pentru pacienți, astfel încât aceștia să poată vedea mai clar.

Corecții Optice Personalizate: Dioptria este esențială pentru prescrierea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Persoanele cu miopie beneficiază de lentile corectoare divergente cu dioptrii negative, în timp ce cei cu hipermetropie și presbiopie folosesc lentile convergente cu dioptrii pozitive.

Contribuții Istorice: Dioptria are o istorie bogată, inclusiv mențiuni în manuscrisul lui Johannes Kepler, „Dioptrice” (1611), în contextul dezvoltării opticilor pentru crearea lunetelor.

« Înapoi la Dictionar