« Înapoi la Dictionar
desen explicativ conjuctiva

Conjunctivita este o inflamație a membranei conjunctive, stratul subțire și transparent care acoperă partea albă a ochiului și linia interioară a pleoapelor. Această afecțiune comună a ochilor poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi infecții, alergii sau factori iritanți.

Etimologie

„Conjunctivită” provine din limba latină. Componenta principală, „conjunct-„, derivă din cuvântul latin „conjunctus,” care înseamnă „conectat” sau „unit.” Sufixul „-iv” se referă la calitate sau stare, iar sufixul „-ită” are rolul de a forma nume de boli sau inflamații.

Simptome

  • Roșeață a ochilor.
  • Mâncărime sau senzație de arsură.
  • Lacrimare excesivă sau, dimpotrivă, ochi uscați.
  • Edem (umflare) a pleoapelor.
  • Secreții oculare (purulente în cazul conjunctivitei bacteriene).
desen explicativ conjuctivita

Clasificare

Conjunctivita Infecțioasă:

a. Conjunctivita virală: Cauzată de infecții virale, cum ar fi adenovirusurile și poate fi foarte contagioasă.
b. Conjunctivita bacteriană: Provoacă bacterii, precum Staphylococcus sau Streptococcus, și poate duce la secreții purulente.
c. Conjunctivita fungică: Cauzată de ciuperci și este mai rară decât celelalte tipuri de conjunctivită infecțioasă.

Conjunctivita Alergică:

a. Conjunctivita alergică sezonieră: Apare în anumite perioade ale anului și este asociată cu alergiile sezoniere, cum ar fi polenul sau mucegaiul.
b. Conjunctivita alergică perenă: Persistă pe tot parcursul anului și poate fi declanșată de alergeni precum praf, acarieni sau blana animalelor.

Conjunctivita Iritativă sau Toxică:

a. Conjunctivita cauzată de iritanți chimici: Apare ca răspuns la expunerea la substanțe chimice iritante, cum ar fi fumul, vaporii sau produsele de curățat.
b. Conjunctivita datorată lentilelor de contact: Poate apărea la purtătorii de lentile de contact și este numită „conjunctivita lentilelor de contact.”

Conjunctivita Neonatală:

Este o inflamație a ochilor care apare la nou-născuți, de obicei din cauza infecțiilor sau a unor factori iritanți care pot fi transmiși în timpul nașterii.

Conjunctivita Medicamentoasă: Poate fi declanșată de utilizarea unor medicamente care irită ochii.

Tratament

Tratamentul conjunctivitei depinde de cauza specifică. În cazul conjunctivitei infecțioase, medicamente antivirale sau antibiotice pot fi prescrise de un medic. Pentru conjunctivita alergică, se recomandă evitarea alergenilor și utilizarea picăturilor oftalmice antialergice. Conjunctivita toxică se ameliorează prin evitarea expunerii la factorii iritanți.

« Înapoi la Dictionar