« Înapoi la Dictionar
Sinonime:
Albeaţă(pop.)
desen cataracta comparat cu vedere normala

Cataracta este o condiție oculară caracterizată prin pierderea transparenței cristalinului și a capsulei sale. Această opacitate este răspunsul cristalinului la diferiți factori de agresiune, fie din mediul extern, fie din corpul uman. Cataractele pot fi clasificate în funcție de mai mulți factori, inclusiv evoluție, cauze și aspect morfologic. Acestea pot fi, de exemplu, congenitale sau dobândite, juvenile, presenile sau senile, patologice (cum ar fi cele legate de diabet sau tulburări endocrine), complicate (apărute ca urmare a altor afecțiuni oculare sau leziuni), traumatice (cauzate de rănirea directă a cristalinului sau de traumatisme oculare), sau pot fi provocate de expunerea la radiații, precum razele infraroșii, raze X, raze beta sau neutroni.

Etimologie

Substantivul românesc cataractă are etimologie multiplă: fr.cataracte, „cataractă”, „grapă”, „grilaj (mobil) care apără poarta unei cetăți”, lat.cataracta, „cataractă”, „grilaj care apără poarta unei cetăți sau intrarea unui pod”, ger.Katarakt, „cataractă”. În franceză, cataracte a intrat, prin împrumut, din limba latină medicală, cataracta, cu aceleași sensuri.

Clasificare

Se clasifică în mai multe categorii:

  • congenitală 
  • senilă 
  • traumatică 
  • complicată 
  • radiativă

Acestea pot fi de asemenea clasificate în funcție de stadiul lor evolutiv, precum imature, hipermature sau mature Morganiene, și în funcție de aspectul lor morfologic, inclusiv cataracte centrale, periferice, pulverulente, nodulare, zonulare sau subcapsulare. Există și cataracte secundare, care apar după intervenții chirurgicale oculare și rezultă din opacifierea capsulei sau a resturilor de cristalin. Cataracta senilă, cea mai comună, este adesea considerată un proces natural de îmbătrânire a ochiului, asemănător cu calviția.

Originea și dezvoltarea cataractei au fost subiectul numeroaselor cercetări și teorii, fiind asociate cu diferiți factori metabolici, factori de agresiune interni și deficiențe de vitamine, printre altele.

Tratament

Tratamentul pentru cataractă constă în intervenția chirurgicală, care implică extragerea cristalinului opacifiat și înlocuirea acestuia cu lentile aeriene, lentile de contact sau implant de cristalin artificial.

« Înapoi la Dictionar