octombrie 20, 2023

Astigmatism

« Back to Glossary Index

ASTIGMATISM (a + gr. stigma = punct)

Astigmatismul este o problemă de refracție oculară în care razele paralele care vin de la infinit nu se concentrează corect într-un singur punct pe retină, din cauza variațiilor în curbura dioptrului ocular în diferite direcții.Acest lucru duce la o vedere distorsionată sau neclară la orice distanță. Alte simptome pot include oboseală oculară, dureri de cap și dificultăți în conducerea pe timp de noapte. Astigmatismul apare adesea la naștere și poate să se schimbe sau să se dezvolte mai târziu în viață. Dacă apare în copilărie și nu este tratat, poate duce la ambliopie.

desen explicativ astigmatism vs ochi normal

Cauza astigmatismului nu este clară, dar se crede că este în parte legată de factorii genetici. Mecanismul subiacent implică o curbare neregulată a corneei și schimbări de reacție protectoare în cristalinul ochiului, numit astigmatism al cristalinului, care are același mecanism ca spasmul de acomodare. Diagnosticul se face printr-un examen oftalmologic numit autorefractometrie keratometrică (obiectiv, permite vizualizarea componentelor cristalinului și corneei în cazul astigmatismului) și refracție subiectivă. Cu toate acestea, metodele subiective sunt aproape întotdeauna inexacte dacă astigmatismul cristalinului nu este îndepărtat complet în prealabil cu o săptămână de picături oftalmice.

Există trei opțiuni de tratament disponibile: ochelari, lentile de contact și chirurgie.

  • Ochelarii sunt cea mai simplă opțiune.
  • Lentilele de contact pot oferi un câmp vizual mai larg și mai puține artefacte decât chiar lentilele biconcave.
  • Chirurgia refractivă schimbă permanent forma ochiului și vindecă astigmatismul.

În Europa și Asia, astigmatismul afectează între 30% și 60% dintre adulți. Persoanele de toate vârstele pot fi afectate de astigmatism. Astigmatismul a fost raportat pentru prima dată de Thomas Young în 1801.

Semne și simptome

Cu toate că astigmatismul poate fi asimptomatic, grade mai ridicate de astigmatism pot cauza simptome precum vedere neclară, vedere dublă, clipire, oboseală oculară sau dureri de cap. Unele cercetări au indicat o legătură între astigmatism și o prevalență crescută a migrenelor.

Clasificare

Există trei tipuri principale de astigmatism: astigmatism miopic, astigmatism hiperopic și astigmatism mixt. Cazurile pot fi clasificate în continuare, de exemplu, ca fiind regulate sau neregulate și lenticulare sau corneene.

Tratament

Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractivă. Ochelarii reprezintă cea mai simplă și sigură opțiune, deși lentilele de contact pot oferi un câmp vizual mai larg. Chirurgia refractivă poate elimina necesitatea purtării ochelarilor corectivi prin schimbarea permanentă a formei ochiului. Diverse considerente legate de sănătatea oculară, statutul de refracție și stilul de viață determină dacă o opțiune poate fi mai bună decât alta. La pacienții cu keratoconus, anumite lentile de contact permit adesea obținerea unei acuități vizuale mai bune decât ochelarii. Dacă în trecut erau disponibile doar sub formă rigidă și permeabilă la gaze, acum lentilele torice sunt disponibile și sub formă moale.

La persoanele mai în vârstă, astigmatismul poate fi corectat, de asemenea, în timpul intervenției chirurgicale de cataractă. Acest lucru poate fi realizat fie prin inserția unei lentile intraoculare torice.

Lentilele intraoculare torice pot fi, de asemenea, utilizate la pacienții cu istoric oftalmic complex, cum ar fi intervenții chirurgicale oftalmice anterioare.

« Înapoi la Dictionar