Inchide

Dezlipire de retinaDupă pragul vârstei de 40 de ani, crește riscul dezvoltării afecțiunilor oculare legate de îmbătrânirea ochiului. La fel ca orice organ din corpul nostru, și ochii sunt afectați de înaintarea în vârstă. Țesuturile acestuia pot suferi modificări care duc la anomalii grave. Două dintre acestea sunt dezlipirea de retină și degenerescența maculară legată de vârstă. Netratate, acestea pot duce la orbire sau la apariția unor alte boli oculare. În plus, nimeni nu este scutit de posibilitatea de a le dezvolta. Tocmai de aceea, pacienții trebuie să își ia în serios responsabilitatea de a se informa și de a se prezenta cu regularitate la un consult oftalmologic. Iată mai jos, cum te pot afecta aceste patologii oculare.

Dezlipirea de retină – o afecțiune ce nu trebuie subestimată

Pentru ca imaginea să poată fi transmisă corect prin nervul optic și pentru a fi interpretată limpede de către creier, este important ca toate componentele globului ocular să funcționeze armonios. Dacă o parte a ochiului este afectată, toate celelalte vor suferi, iar vederea, acest simț prețios, poate fi pierdută.

Credința populară este aceea că e normal ca din cauza înaintării în vârstă să apară și dificultăți de vedere și să fie necesar portul ochelarilor. Deși acest lucru poate fi adevărat, ceea ce nu este normal este ca pacienții să nu facă nimic în privința problemei pe care o observă. Pe măsură ce îmbătrânesc, pacienții ar trebui să se prezinte la control, din ce în ce mai des, nu din ce în ce mai rar.

Simptome comune precum vederea încețoșată pot ajunge să fie ignorate când, în realitate, poate fi vorba de dezlipirea de retină.

Ce este dezlipirea de retină?

Retina este acea componentă a globului ocular care este responsabilă de receptarea luminii și transmiterea imaginii către nervul optic. Acesta transportă informația primită către creier și astfel reușim să percepem imagini, să le interpretăm și să desfășuram activități de zi cu zi.

În centrul globului ocular se regăsește corpul vitros. Acesta este un mediu transparent care are rolul de a păstra forma sferică a organului de simț. Un ochi tânăr are corpul vitros legat prin milioane de fibre de retină. Totuși, ca parte a procesului de îmbătrânire a ochiului, corpul vitros se contractă, ceea ce duce la desprinderea de retină.

Acest lucru poate afecta retina, care este un strat foarte subțire. Atunci când are loc desprinderea, fibrele cu care aceste două țesuturi au fost conectate, pot trage după ele și o porțiune din retină. Astfel pacientul va resimții imediat anumite dificultăți în vedere. Dacă simptomele sunt ignorate și boala nu este tratată la timp, rezultatul poate fi orbirea permanentă.

Cum îți poți da seama dacă suferi de dezlipire de retină?

Diagnosticarea se face în urma unui examen oftalmologic amănunțit la un cabinet de specialitate. Doar medicul specialist poate stabili cu acuratețe dacă un pacient suferă sau nu de această anomalie. Totuși, anumite simptome ar trebui să constituie semnale de alarmă serioase pentru o persoană, determinând-o să apeleze urgent la ajutorul medicului. Acestea sunt:

  • Apariția unor flash-uri luminoase în câmpul vizual periferic. Această senzație apare, în mod deosebit, atunci când ochiul se mișcă.
  • Apariția în câmpul vizual a unor puncte negre sau umbre care par a pluti pe imagine. (Fotopsie)
  • Senzația de greutate în ochi.
  • Apariția unei umbre care începe în câmpul vizual periferic și se extinde progresiv către centrul vederii.
  • Senzația că o cortină transparentă coboară pe câmpul vizual.
  • Liniile drepte încep să devină curbate.

De obicei, dezlipirea de retină nu este un proces dureros, motiv pentru care este adesea ignorat.

Tratament în cazul dezlipirii de retină

Dezlipirea de retină poate fi tratată dacă este depistată la timp. Tratamentul implică o intervenție chirurgicală. În funcție de evaluarea medicului, acesta poate alege să efectueze o vitrectomie sau o altă procedură numită retinopexie pneumatică.