dezlipire-de-retinaDezlipirea de retină reprezintă o afecțiune oftalmologică gravă, caracterizată prin desprinderea retinei senzoriale de la nivelul inserției sale pe epiteliul pigmentar, în care pătrunde un lichid, numit lichid subretinian.

Inițial detașarea poate fi localizată, dar progresează rapid către dezlipire completă. De obicei decolarea are ca punct de plecare una sau mai multe rupturi în retina periferică, prin care a pătruns lichid subretinian, detașând cele două straturi retiniene, fiind vorba despre dezlipirea de retină regmatogenă. Dezlipirea se poate produce spontan sau poate avea anumiți factori favorizanți și anume:

 • Miopia, miopia forte
 • Istoric familial de dezlipire de retină
 • Degenerescență maculară legată de vârstă
 • Boli sistemice (ex. Sindromul Marfan)
 • Traumatism ocular

Există de asemenea dezlipirea de retină fără rupturi retiniene, numită dezlipire neregmatogenă (secundară) care apare în unele boli inflamatorii ale retinei și/ sau vaselor retiniene si care nu necesită operație.

Factorii de risc în acest caz sunt:

 •  Diabetul zaharat cu retinopatie diabetică proliferativă
 •  Tumori cu dezvoltare intraoculară
 •  Traumatisme ale polului posterior ocular
 •  Structuri conjunctive sau fibrovasculare postinflamatorii sau postchirurgie oculară (ex. Cataractă)

Mai pot exista de asemenea modificări vitroretiniene, cum e retinopatia diabetică proliferativă, care tracționând retina, pot determina decolarea ei, producând dezlipirea de retină tracțională.

Dezlipirea este la început localizată într-un cadran al ochiului, pacientul percepe situația ca și cum ar vedea printr-o perdea neagră care vine dintr-o parte după care se extinde treptat pe toată retina, urmând ca pacientul să nu mai vadă deloc.

Simptomatologia în cazul dezlipirilor de retină:

 • Vederea unor flash-uri luminoase într-o parte a câmpului vizual
 • Senzație de greutate în globul ocular
 • Vederea unor puncte negre, musculițe,
 • Apariția în câmpul vizual de obiecte plutitoare (fotopsii)
 • Distorsionarea obiectelor (metamorfopsii)
 • Scăderea acuității vizuale (vedere încețoșată)
 • Scădere bruscă a vederii

Toate aceste simpomatologii trebuie să fie un semnal de alarmă pentru pacient, iar acesta să se prezinte de URGENȚĂ la un consult oftalmologic de specialitate. Tratamentul în cazul dezlipirilor de retină, este unul singur, operația și anume operația de Vitrectomie si/sau Pneumopexie. Este considerată o urgență oftalmologică, deoarece zona dezlipită, mai ales dacă e situată în partea superioară a ochiului, poate evoula extrem de repede și produce dezlipirea de retină cvasitotală, cu pierderea zonei centrale, a maculei care este este responsabilă de acuitatea vizuală. În cazul în care retina este dezlipită și nu este operată la timp, se produc modificări fibroase ale vitrosului, care favorizează la rândul său decolarea retinei, datorită procesului de tracțiune pe care îl exercită asupra acesteia, astfel că, de la o ruptură retiniană cu o decolare parțială/localizată se poate ajunge la o dezlipire totală. De aceea, dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică! Acest gen de operații sunt însoțite deseori de tratamente/ aplicații Laser pe retină sau de injectarea în interiorul ochiului a unor substanțe sau gaze speciale care ajută de asemenea la re-atașarea retinei pe peretele scleral. Sunt cazuri în care e necesar injectarea de ulei de silicon, care are rolul de a păstra retina lipită mai ferm pe peretele ocular, urmând ca acest ulei să fie extras după un interval de timp. Există și forme mai ușoare de dezlipire de retină care nu necesită interveție chirurgicală și care se pot rezolva prin aplicarea de tratament laser sau cu injectare de gaz. Operațiile de dezlipire de retină în comparație cu alte operații oculare presupun respectarea unor indicații postoperatorii cum ar fi adoptarea unei anumite poziții a corpului și capului pentru a favoriza re-alipirea retinei.

Diagnosticarea dezlipirii de retină presupune:

Dilatarea pupilei și examinarea fundului de ochi cu biomicroscopul, oftalmoscopul, procedură care are rolul de a evidenția numărul și localizarea rupturilor
Ecografia de pol posterior- esențială mai ales atunci când mediile ochiului nu sunt transparente (ex. Cataractă hipermatură, leucom cornean co-existent, dezlipire de retină cu debut de scădere bruscă a vederii, hemoragie majoră).

  Programari pacienti