fata care se freaca la ochi dupa operatie
octombrie 12, 2022

De ce ne lăcrimează ochii și cum recunoaștem semnalele de alarmă

De ce îmi lăcrimează ochii? În epoca modernă, în care suntem pur și simplu asaltați de ecrane, probabil că mulți dintre noi ne întrebăm asta aproape în fiecare săptămână. Și totuși, oricât de obosiți am fi, lăcrimarea excesivă a ochilor nu este niciodată un semn bun. Singura metodă prin care putem afla care este cauza reală a acestui fenomen va fi să programăm o consultație la oftalmolog. Între timp, iată ce cauze pot fi de vină, dar și care sunt semnalele care trebuie cu adevărat să ne îngrijoreze.

Posibile cauze ale lăcrimării excesive

Ochii lăcrimează din foarte multe motive, cele mai comune pe care le putem menționa fiind imperfecțiunile căilor lacrimale, probleme de poziționare a pleoapelor, alergii, iritații sau chiar uscăciunea ochilor. Important va fi ca un specialist să identifice cauza exactă și să recomande cel mai bun tratament, în funcție de situație. În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai comune cauze, dar și cum să le recunoașteți simptomele:

Canale lacrimale înfundate

Problema apare atunci când canalele lacrimale nu se dezvoltă așa cum trebuie. Foarte mulți oameni se nasc cu canale lacrimale prea înguste, cele care cauzează în timp inflamații la nivelul ochilor. Dacă lacrimile pur și simplu nu se pot scurge, ele vor inunda ochiul, iar cele adunate pot duce la dezvoltarea infecțiilor. Va fi necesară dilatarea sau desfundarea canalului cu ajutorul echipamentelor speciale. De ce lăcrimează ochii la bebeluși? De foarte multe ori este de vină fix afecțiunea menționată mai sus. Dacă aceasta nu se rezolvă de la sine în timp, se recomandă o consultație oftalmologică pentru copii.

Prezența obiectelor străine în ochi

Ne pot intra foarte multe obiecte străine în ochi, de la gene la praf, iar acest fapt va declanșa lăcrimarea excesivă a ochilor. Murdăria și/sau nisipul pot chiar să zgârie exteriorul globului ocular, proces ce va provoca și roșeața ochilor, durere și sensibilitate la lumină. E posibil să aveți nevoie de un tratament pentru a evita infecțiile și pentru a facilita vindecarea ochiului dacă a fost zgâriată corneea.

Alergii

Există foarte multe elemente care pot declanșa o alergie la nivelul ochilor, de la polen și spori de mucegai până la părul animalelor de companie, acarienii sau iritanții precum vaporii chimici și parfumul. Chiar și condițiile meteorologice, de exemplu expunerea la soare sau vântul puternic pot irita ochii. Se recomandă un control la medicul alergolog.

femeie-se-strege-la-ochi-langa-un-copac-inflorit

Sindromul ochilor uscați

Un fenomen destul de întâlnit în prezent, acest sindrom este cauzat de anumite afecțiuni de vedere, dar și de către expunerea îndelungată la ecranul laptopului/calculatorului/telefonului. În acest caz se recomandă pauzele mai dese și folosirea lacrimilor artificiale.

Conjunctivita

De departe cea mai frecventă cauză a lăcrimării ochilor la cei mici, conjunctivita se manifestă prin înroșirea ochilor și o senzație de mâncărime. Ea este de cauză bacteriană sau provocată de virusuri. Tratamentul va fi prescris doar de către medicul oftalmolog.

Afecțiuni ale pleoapelor

Este posibil să suferiți inclusiv de ectropion, mai exact întoarcerea pleoapei spre exterior, sau entropion, adică întoarcerea pleoapei spre interior. Medicul oftalmolog va recomanda un tratament în funcție de gravitatea situației.

Disfuncții ale glandelor meibomiene

Glandele meibomiene se găsesc pe suprafața pleoapelor inferioare și superioare și au rolul de a secreta uleiuri care să ajute la buna funcționare a ochilor. Dacă aceste uleiuri nu se secretă într-o cantitate suficientă, lacrimile se vor evapora mult prea repede și corpul va simți nevoia să producă și mai multe. În general, acest tip de afecțiune deranjează persoanele de peste 40 de ani. Merită menționat și faptul că anumite produse de machiaj pot contribui la dezvoltarea problemelor cu glandele meibomiene. De asta este important ca întotdeauna să ne demachiem înaninte de a merge la culcare. În afară de lăcrimarea excesivă, printre simptome se mai numără și mâncărimea, vederea încețoșată și roșeața.

Blefarită

Afecțiune ce se manifestă prin usturime, roșeață, mâncărime și lăcrimare excesivă. Practic, este o inflamare a marginii pleoapelor. Cauzele apariției blefaritei sunt multiple, de la bolile infecțioase și alergiile până la tulburările digestive și endocrine, dar de vină pot fi și frigul, praful sau cosmeticele. Varianta ideală de tratament va fi prescrisă de medic doar în urma unei consultații amănunțite. Vă sfătuim că nu vă bazați pe informațiile găsite pe internet și nici pe remediile naturiste sau alte metode de tratamente la domiciliu. Dacă simptomele nu dispar în câteva zile sau se agravează, echipa nostră vă stă la dispoziție!

Lasă un comentariu