cristaline-artificiale-monofocale-si-multifocale
iulie 12, 2021

Cristalinele artificiale. Cum alegem corect?

Cristalinele artificiale sunt utilizate pentru a înlocui lentila naturală a ochiului

Cristalinul natural al ochiului este o structură intraoculară biconvexă situată în spatele irisului. Împreună cu corneea, acesta formează un sistem optic și are rolul de a transmite lumina către retină cu o dispersie cât mai mică. Cristalinele artificiale au aceleași funcții și caracteristici optice ca și cristalinul natural.

cristalin-natural-al-ochiului

Cristalinul este parte integrantă a analizatorului vizual. Ochiul, un aparat optic foarte complex, este organul care ne asigură văzul. Sarcina principală a cristalinului este de a “transmite” nervului optic o imagine corectă.

Majoritatea lentilelor artificiale implantabile cuprind două componente: o componentă optică și o componentă pentru suport. Cristalinul monofocal tradițional are o formă sferică uniformă pe suprafață, iar marginea lentilei asferice este mai plată. Pe suprafața componentei optice există o zonă de difracție care are rolul de a obține o imagine clară. Scopul componentei de susținere este de a fixa lentila implantabilă în capsula din care este extras cristalinul natural.

cristaline-artificiale

Un cristalin artificial are rolul de a înlocui lentila interioară a ochiului, cea care ajută ca imaginea să fie focalizată pe retină. Prin această lentilă ochiul reușește să vadă clar la toate distanțelele (procesul se numește acomodație). Cristalinul este localizat în spatele irisului, iar odată cu înaintarea în vârstă, cristalinul natural se poate deteriora din diverse motive. Principalele motive sunt: diabetul, traumatismele oculare, expunerea excesivă neprotejată la soare, temperaturile extreme și mediile toxice.

Cu timpul, cristalinele artificiale au evoluat  semnificativ în performanțe, costul acestora depinzând de acest aspect. Acestea sunt de mai multe feluri:

Cristaline artificiale monofocale

Cristalinele artificiale monofocale corectează fie vederea de departe, fie cea de aproape. Daca pacientului i se corectează vederea de departe, acesta va avea nevoie de ochelari de citit, iar dacă i se corectează vederea de aproape, acesta va avea nevoie de ochelari pentru distanță. În concluzie, alegând acest tip de cristalin,  pacientul va avea nevoie de corecție optică în urma intervenției. Cristalinele monofocale sunt de mai multe feluri:

  1. asferice
  2. torice
  3. cu filtre suplimentare de protecție
tipuri-de-cristaline-artificiale

1. Cristalin monofocal asferic

Acest design special are rolul de a oferi o vedere mai clară, un constrast mai bun și o vizibilitate mai bună, în special noaptea. Asfericitatea acestor cristaline asigură și o acuitate vizuală mai clară și au de asemenea avantajul de a putea fi introduse pe microincizie de 1,6-2,2mm.

2. Cristalin monofocal toric

Cristalinul monofocal toric are o putere diferită în unele regiuni, având ca scop corectarea astigmatismului. Aces tip de cristaline sunt potrivite în special pentru pacienții care suferă de astigmatism pe lângă miopie sau hipermetropie (mai mult de 1,5 grade).

Primul cristalin toric a fost introdus de Shimizu și asociații săi în anul 1992. Este vorba despre o lentilă alcătuită din trei piese, nefoldabilă. Materialul acesteia a fost polimetilmetacrilat și a necesitat o incizie corneană mare (aproximativ 5,7 mm). În anul 1994 a fost introdusă prima lentilă foldabilă dintr-o singură piesă, realizată dintr-un material siliconic. Implantarea s-a efectuat printr-o incizie mai mică de această dată, de aproximativ 3,2 mm. Dezvoltările ulterioare au dus la o stabilitate semnificativă a rotației postoperatorii și au oferit rezultate postoperatorii excelente, peste 70% dintre pacienți reușind să fie independenți de ochelari.

3. Cristalin artificial cu filtre suplimentare de protecție

Despre materialele din care sunt fabricate cristalinele artificiale

Materialele care au fost utilizate pentru fabricarea cristalinelor artificiale sunt : polimetilmetacrilatul (PMMA), siliconul, acrilatul hidrofob, acrilatul hidrofil și colamerul.

  • Polimetilmetacrilatul (PMMA) este primul material care a fost utilizat pentru lentilele intraoculare.
  • Materialele acrilice hidrofobe constituie grupul de materiale cel mai frecvent utilizat în prezent. Materialele sunt pliabile la temperatura camerei, au un conținut scăzut de apă, un indice de refracție ridicat și de obicei, o memorie a formei ridicată, ceea ce face ca materialul să fie potrivit pentru o astfel de aplicatie implantabilă.
  • Materialele acrilice hidrofile constituie grupul de materiale care au un conținut ridicat de apă. Aceste lentile sunt tăiate în stare deshidratată ca mai apoi să fie hidratate și depozitate în soluții. Cristalinul artificial fabricat din acest material are un continut de apă care variază și care poate fi de până la 38%.
  • Siliconul a fost primul material disponibil în realizarea cristalinelor artificiale pliabile. În ultimul deceniu, s-a observat o scădere continuă în cazul utilizării cristalinelor artificiale din silicon. Siliconul este un material optim, în special în ceea când vorbim despre efectul său de blocare a opacifierii capsulei posterioare.
feluri-de-cristaline-artificiale

Progresele tehnologice au condus la utilizarea siliconului și a acrilului, ambele fiind materiale inerte, moi și pliabile. Cu aceste caracteristici, obiectivul poate fi ușor pliat și introdus în ochi printr-o mică incizie. Lentilele acrilice sunt o alegere mai bună pentru persoanele cu antecedente de uveită (acest tip de boală oculară numită uveea implică inflamația ochiului sau acoperirea centrală a globului ocular, apare brusc, se agravează rapid și necesită intervenție medicală urgentă) sau care ar putea să sufere o intervenție chirurgicală a retinei care necesită vitrectomie, cum ar fi persoanele cu retinopatie diabetică proliferativă (reprezintă o complicație determinată de diabetul zaharat, care este cauzată de lezarea vaselor de sânge ale retinei și care afectează ochii) sau care prezintă un risc ridicat de detașare a retinei, de exemplu, persoanele cu miopie mare. Un studiu a constatat că ochii tratați cu lentile artificiale din material acrilic hidrofob la pacienții cu istoric de uveită, au fost de peste două ori mai susceptibili de a avea o acuitate vizuală corectă în comparație cu ochii tratați cu cristalin sintetic din material siliconic.

Cristaline artificiale multifocale

Cristalinele multifocale sunt avangarda tehnologiei lentilelor artificiale. Îi oferă pacientului șansa să fie independent de ochelari în majoritatea activităților zilnice. Cristalinele multifocale au fost create pentru a satisface cerințele focale la o gamă largă de distanțe (scurte, medii și lungi). Lentila multifocală are suprafața împărțită circular în mai multe zone și cu puteri de focalizare diferite. Este precum o țintă, cu valori diferite de focalizare de la centru la margine. Oamenii care aleg cristalinele multifocale nu mai poartă ochelari și se bucură de o vedere bună la toate distanțele. Cristalinul multifical poate fi o alegere optimă pentru pacienții diagnosticaţi cu cataractă, dar şi pentru pacienții care au miopie sau hipermetropie mare. Cristalinele multifocale pot fi de mai multe feluri în ceea ce privește focalitatea (numărul de puncte focale): bifocale, trifocale și cu adâncime extinsă de focalizare.

  1. bifocale
  2. trifocale
  3. cu adâncime extinsă de focalizar

1. Cristalinele bifocale

Cristalinele bifocale încorporează în mod obișnuit o zonă de apropiere și o zonă de departare de focalizare, iar cele trifocale au un punct focal suplimentar pentru intervalul de distanță intermediar. Astfel, pacienții care aleg varianta de cristalin multifocal bifocal, văd bine la distanță și la aproape, dar vor avea nevoie de ochelari la distanță intermediară.

Lentilele artificiale multifocale au generat rezultate mai bune decât cele monofocale. Aproximativ 93,5%  – 99,9% dintre pacienții care au ales ca variantă cristalinul multifocal, prezintă o calitate vizuală mai bună la distanță, comparativ cu doar  52,4%  – 85% dintre pacienții care au ales cristalinul artificial monofocal.

cristaline-artificiale-corectie-probleme-de-vedere

2. Cristalinele trifocale

Cristalinele trifocale sunt cele mai moderne cristaline artificiale multifocale, deoarece oferă o vedere bună la toate distanțele. Aceste cristaline sunt o variantă îmbunătăţită a celor bifocale. Putem afirma cu încredere că experienţa medicală până în prezent, recomandă cristalinul trifocal ca fiind varianta cea mai optimă, desigur dacă i se potrivește pacientului. Acest aspect este realizat în urma unui consult oftalmologic foarte amănunţit, urmat de o serie de investigaţii oftalmologice minuțioase care pot include sau exclude pacientul din categoria celor cărora li se poate implanta un astfel de cristalin artificial. Cristalinele trifocale sunt proiectate astfel încât pacienții care duc o viață activă să fie independenți față de ochelari.

3. Cristalinele multifocale

Cristalinele multifocale cu adâncime extinsă de focalizare permit pacienţilor operaţi de cataractă să aibă o vedere impecabilă la orice distanță. Sunt foldabile, pentru microincizie, hidrofile cu suprafață hidrofobă.

Care este procedura chirurgicală de implantare a unui cristalin artificial?

Procedura de implantare a unui cristalin artificial se realizează sub anestezie locală. Operația constă în înlăturarea conținutului deteriorat al cristalinului natural cu ajutorul sondelor sau cu ultrasunete. Se va păstra sacul cristalinului unde se va introduce un implant artificial care va înlocui funcția cristalinului natural. Intervenția este foarte modernă și se desfășoară prin incizii mici de aproximativ 2 mm care nu necesită sutură.

Facoemulsificare-cu-cristalin-artificial

Întreaga procedură durează, de regulă, mai puțin de treizeci de minute. În perioada de recuperare pacientul va face și un tratament local cu picături și va păstra și o igienă riguroasă a zonelor oculare și de asemenea, trebuie să evite orice fel de presiune care implică ochiul operat. După intervenția chirurgicală, pacienților li se cere să evite orice exercițiu intens. De asemenea, pacienții vor veni periodic la consult oftalmologic pentru a monitoriza implanturile.

Cristalinele artificiale sunt soluția optimă pentru cataractă, dar și pentru corecții de refracție comune precum miopia, hipermetropie, astigmatismul, presbiopia. Cea mai întâlnită afecțiune care duce la alterarea cristalinului este cataracta. Mai mult de 70% dintre persoanele care depășesc vârsta de 60 de ani dezvoltă cataractă. În afară de vârstă sunt și alți factori care pot să influențeze sau să determine opacifierea cristalinului: medicamentele, mediile toxice, traumatismele, bolile de sistem, razele ultraviolete și temperaturile extreme.

6 Replies to “Cristalinele artificiale. Cum alegem corect?”

Bună ziua, am hipermetropie +6 și astigmatism. Există vreo soluție de a nu purta ochelari pe care o recomandați dv? Prețul pe unde s-ar situa?

Bună ziua. Da, avem soluții pentru orice dioptrii. Este necesar să veniți la o consultație ca să putem stabili ce intervenție vi se potrivește. Prețurile le puteți consulta pe site în secțiunea ,, Servicii – Prețuri”.

Cornaci Marian Alexandru

Bună seara! Am fost la oftalmolog și în vară ar trebui să fac opetie de cataractă! Aș dori să știu ce fel de cristalin și prețul acestuia!

Bună ziua. Prețurile depind de cristalinul ales și pornesc de la 2400 RON/ochi, iar ca să vedem ce cristalin vi se potrivește este necesară o consultație.

Maloș Gheorghiță Ionel

Am avut un traumatism la ochiul drept am fost operat de urgență dar doctorul mia spus că am nevoie de iris și de cristalin cât ar costa irisul eu am ochii căprui și cristalinul multifocal

Lasă un comentariu